Perspective optimiste pentru piața imobiliară clujeană

Diverse
21/05/2021

Perspective optimiste pentru piața imobiliară clujeană

Luna aprilie a anului trecut am petrecut-o în plină stare de urgență. Cu toate acestea, motoarele domeniului imobiliar nu s-au oprit, ci au continuat să funcționeze, la o turație redusă. Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în aprilie 2020, în județul Cluj au fost încheiate 2013 contracte de vânzare-cumpărare. 

În luna aprilie a acestui an, cu toate că restricțiile nu au fost ridicate complet, aflându-ne încă în stare de alertă epidemiologică, imobiliarele au funcționat la o turație superioară, tranzacționându-se 3103 imobile, cu mai mult de 1000 față de anul trecut. 

Creșterile din 2021 au vizat toate segmentele de piață, semn că apetitul cumpărătorilor este unul ridicat, în ciuda incertitudinilor economice specifice acestei perioade.

Potrivit ANCPI, în aprilie 2021, la Cluj s-au vândut un total de 3103  imobile: 1030 unități individuale, 932 terenuri intravilane fără construcții, 987 terenuri intravilane cu construcții, 6 terenuri extravilane neagricole și 148 terenuri extravilane agricole.

În aprilie 2020, la Cluj s-au vândut 2013 imobile: 692 unități individuale, 494 terenuri intravilane fără construcții, 713 terenuri intravilane cu construcții, 12 terenuri extravilane neagricole și 102 terenuri extravilane agricole.

Clujul ocupă locul trei pe țară, ca număr de tranzacții

În primul trimestru al acestui an (intervalul ianuarie – aprilie), Clujul s-a situat pe locul 3 pe țară ca număr de tranzacții imobiliare, cu 12605 imobile vândute, fiind precedat de Ilfov (16411 tranzacții) și București (36550 tranzacții).

În aceeași perioadă a anului trecut, Clujul s-a situat pe același loc 3 național, cu 10246 contracte de vânzare-cumpărare încheiate, fiind precedat de Ilfov (16152 tranzacții) și București (31330 tranzacții).

Județul Cluj și-a menținut, așadar, ierarhia în preferințele investitorilor, Cluj-Napoca ocupând primul loc pe podiumul orașelor din provincie, ca număr de tranzacții, fapt care se observă și în prețurile locuințelor din orașul de pe Someș, care și-au reluat creșterea imediat după încetarea stării de urgență de anul trecut. 

Ridicarea treptată a restricțiilor, coroborată cu vaccinarea populației (Clujul având cel mai mare procent de persoane vaccinate până în prezent, după București) poate aduce doar perspective optimiste și pentru sectorul imobiliar clujean, care va beneficia din plin, în momentul în care vor reveni studenții la cursuri, angajații la locurile de muncă fizice și festivalierii la evenimentele consacrate (prin impulsionarea pieței chiriilor și creșterea cererii de cumpărare pentru investiție).

Un context economic favorabil

Optimismul pentru viitorul imobiliarelor este susținut și de contextul economic favorabil pe care ni-l relevă datele Institutului Național de Statistică. Comparativ cu trimestrul IV al anului 2020, Produsul intern brut în trimestrul I al anului 2021 a fost, în termeni reali, mai mare cu 2,8%. Faţă de primul trimestru din anul 2020, Produsul intern brut nu a înregistrat nicio modificare și vorbim despre un trimestru care, anul trecut, a fost doar 2 săptămâni afectat de restricții.

Practic, în primul trimestru al acestui an, economia României s-a situat la nivelul anterior pandemiei (potrivit datelor INS), industria, comerțul și construcțiile putând sta la baza revenirii Produsului intern brut la valorile din perioada în care criza epidemiologică părea încă departe. La nivel european, doar Franța a reușit să recupereze scăderea economică determinată de pandemie, înregistrând o creștere de 1,5% în primul trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului 2020.

Cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, România este o țară atractivă pentru business, iar Clujul are toate șansele să rămână un magnet pentru investitorii imobiliari, chiar și în contextul global mai dificil pe care îl traversăm.

Pentru cele mai profitabile proprietăți, ori pentru cele mai confortabile locuințe care să devină „acasă”, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție!