Parcul Primăverii și străzile adiacente sunt vizate de proiecte de modernizare care vor spori valoarea zonei

Diverse
09/01/2023

Parcul Primăverii și străzile adiacente sunt vizate de proiecte de modernizare care vor spori valoarea zonei

În ultimii ani, Clujul a cunoscut proiecte de modernizare fără precedent, nu doar în centrul care a căpătat o dimensiune europeană, ci și în cartierele care, construite în secolul trecut, au început să atingă standardele urbanistice ale secolului acesta. 

Cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, beneficiază din vara anului 2022 de o zonă de agrement reconstruită de la zero, de Baza Sportivă ,,La Terenuri”, care a crescut calitatea vieții locuitorilor de pe străzile din jur, aceștia putându-se acum bucura de un spațiu modern de sport și promenadă. Pentru riveranii din partea opusă a cartierului se pregătește un nou proiect care va spori nu doar calitatea locuirii, ci și valoarea locuințelor. 

Recent a fost dat ordinul de începere pentru proiectarea amenajării și revitalizării Parcului Primăverii, parc de care vor beneficia mii de clujeni. Împreună cu celalalte proiecte de infrastructură adiacente, noul parc va transforma Mănășturul din vechiul cartier muncitoresc gri, postdecembrist, într-o zonă rezidențială verde, excelentă pentru locuit și pentru investiții imobiliare. 

Arealul care urmează a fi transformat acoperă o suprafață de circa 5,7 hectare și cuprinde chiar centrul cartierului: Parcul Primăverii (cca. 1,5 ha), strada Ion Meșter (pe lungimea situată între strada Primăverii și strada Mogoșoaia, însumând o suprafață de 8.300 mp), strada Emil Cioran (pe lungimea din dreptul Parcului Primăverii, contabilizând o suprafață de 1.739 mp), strada Almașului. 

Parcul Primăverii va deveni componenta unui sistem verde care va lega zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și de malul râului Someșul Mic (de asemenea reamenajat). Se propune revenirea la continuitatea suprafeței plantate prin eliminarea tronsonului străzii Almașului care traversează actualul parc, a benzinăriei, și reorganizarea locurilor de parcare. Aceste măsuri au menirea de a extinde cu circa 25% suprafața grădinii publice, pentru a fi posibile amenajări funcționale și peisagere suplimentare. Prezența aici a traseului pârâului Calvaria (la o adâncime considerabilă) va permite crearea unei fâșii umede, cu vegetație naturală specifică. 

Noul concept de amenajare a grădinii de cartier presupune măsuri pentru corectarea disfuncțiunilor actuale: reorganizarea aleilor și acceselor din parc, în acord cu vecinătățile; regruparea, în funcție de specificul terenului, a locurilor de socializare, de joacă, a celor pentru plimbat câini sau pentru practicarea exercițiilor fizice. La funcțiunile existente vor mai fi adăugate un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane, pentru recreere și contemplarea cadrului natural. Vegetația va fi revitalizată pentru un aspect unitar al parcului care va fi dotat și cu mobilier urban nou, cu echipamente pentru fitness, cișmele ș.a. Iluminatul public cu tehnologie LED și dotarea spațiilor publice cu încărcătoare pentru biciclete și trotinete electrice vor contribui la aspectul modern al acestui vechi parc al cartierului Mănăștur. 

Pentru străzile Ion Meșter și Emil Cioran se vor păstra sensurile de circulație existente, dar ele vor fi transformate în suprafețe de tip shared space, prin eliminarea diferențelor de nivel între trotuar și carosabil și prin înlocuirea straturilor de uzură cu pavaje din plăci de piatră naturală. Unele locuri de parcare vor fi dotate cu stații de încărcare pentru autoturisme electrice. Pentru un cartier mai verde, aliniamentul de arbori de pe aceste străzi va fi îmbogățit cu noi copaci. Bineînțeles, străzile vor primi, la fel ca celelalte arealuri modernizate, iluminat public cu LED și mobilier urban nou. 

Pe scurt, proiectul de modernizare care vizează zona Primăverii din Mănăștur va însemna extinderea suprafeței parcului, noi alei și suprafețe pietonale, sute de noi arbori, stații de încărcare pentru vehicule nepoluante, trotuare reabilitate, suprafețe shared space, mai multe locuri de parcare. 

În prezent, apartamentele din Mănăștur se vând cu un preț mediu de circa 2 150 euro/mp, iar zona Primăverii este una dintre cele mai bine cotate din cartier. După revitalizarea parcului și a străzilor adiacente, apartamentele de aici vor fi și mai căutate, atât de chiriași, cât și de cei care vor dori să cumpere într-o zonă care le oferă de toate: școli, parcuri, centre comerciale, medicale ș.a.m.d. Proiectul pentru acest areal este acum în stadiile incipiente, așadar investitorii mai au încă timp să achiziționeze o proprietate care, în viitor, își va spori valoarea. 

Consilierii Welt Imobiliare vă pot oferi, dintr-un portofoliu bogat de locuințe, apartamentul potrivit pentru gustul și bugetul dumneavoastră, în această zonă vizată de dezvoltare. Vă invităm să ne contactați!