Panourile solare – soluția viitorului pentru independența energetică a locuinței

Diverse
29/04/2022

Panourile solare – soluția viitorului pentru independența energetică a locuinței

Panourile solare sunt, pentru cei care locuiesc la casă, cea mai bună soluție pentru asigurarea încălzirii, apei calde, energiei electrice, mai ales în contextul actual, al creșterii prețurilor la energia convențională (curent, gaze, lemn, peleți etc.).

În acest articol vă prezentăm ce soluții tehnice există la ora actuală, unde pot fi montate panourile solare, ce randament energetic au, care sunt avantajele acestora.

Panourile solare sunt de două tipuri: termice (convertesc energia solară în căldură) și fotovoltaice (convertesc energia solară în electricitate). Ele sunt, prin excelență, nepoluante, folosind energia soarelui, care este o resursă inepuizabilă și ecologică (spre deosebire de combustibilii fosili tradiționali, care au, în timp, un impact negativ asupra mediului). 

Panourile solare termice, folosite pentru încălzirea locuinței și a apei menajere, sunt, la rândul lor, de două tipuri: plane (utilizează plăci din cupru pentru absorbția energiei solare) și cu tuburi vidate (folosesc tehnologia ”heat-pipe”). Cele din urmă au un randament mai mare în absorbția energiei solare, captând razele soarelui din mai multe unghiuri. 

Panourile termice se mai împart în alte două subcategorii: presurizate și nepresurizate (acestea asigură presiunea apei de la robinet cu ajutorul unei pompe automate). Ambele tipuri de panouri trebuie golite de apă pe durata iernii, când temperaturile exterioare sunt negative, acest fapt limitându-le utilizarea în condițiile climatice din România.

Panourile fotovoltaice, față de cele termice, utilizează celule voltaice care generează tensiunea electrică, așadar nu produc în mod direct apă caldă sau căldură, ci electricitate, cu ajutorul căreia puteți asigura încălzirea casei și a apei menajere, prin montarea de pompe de căldură. În funcție de numărul de panouri folosite, puteți produce toată energia electrică necesară pentru utilizarea pompei de căldură și, de asemenea, și pentru alimentarea celorlalți consumatori electrici casnici.

Trei - patru panouri solare pot produce circa 1 kW de energie, iar dintr-un kW de electricitate o pompă de căldură poate produce în jur de 3-3,5 kW termici. Numărul de panouri fotovoltaice necesare pentru asigurarea integrală a energiei pentru o casă poate fi determinat doar de profesioniști, în funcție de particularitățile locuinței, însă, cu cât aveți mai multe, e cu atât mai bine, pentru a produce suficientă energie în lunile de iarnă din România, când este necesară o putere instalată mai mare. 

Jumătate dintre locuințele din țara noastră sunt pretabile pentru instalarea sistemelor fotovoltaice, potențialul de dezvoltare a acestei tehnologii fiind astfel foarte mare. 

Panourile solare pot fi amplasate atât pe acoperișul caselor, cât și pe terasă ori pe sol, pe câmpurile deschise, în funcție de arhitectura casei și de suprafața de teren pe care o dețineți. Performanța panourilor fotovoltaice este determinată de orientare (fiind de preferat orientarea către sud sau est-vest), de înclinație, de umbrire și de temperatură (temperatura ridicată duce la scăderea eficienței). 

Pe fondul utilizării tot mai extinse, prețul sistemelor fotovoltaice a scăzut în ultimele două decenii, principalul lor avantaj fiind acela că, după recuperarea investiției, panourile vă oferă energie gratuită. Pentru a le face mai accesibile, sunt lansate periodic programe guvernamentale care asigură o parte din finanțarea necesară pentru montarea acestor sisteme inovatoare.

Durata de viață a panourilor solare este de minimum 25 de ani, iar investiția poate fi recuperată în circa 7 ani. În plus, prin diminuarea cuantumului facturilor la electricitate (sau chiar prin eliminarea lor) crește și valoarea imobilului, în cazul în care, la un moment dat, doriți să îl vindeți, recuperându-vă suplimentar investiția.

Un alt avantaj major al panourilor fotovoltaice este că, dacă cu ajutorul lor produceți mai multă energie electrică decât consumați, o puteți stoca în acumulatori sau, ca prosumatori, puteți injecta surplusul în rețea, adică aveți posibilitatea de a vinde energia produsă suplimentar prin sursele regenerabile, ea nefiind irosită.

Îmbinând tehnologia panourilor solare cu cea a pompelor de căldură puteți, ca proprietar de casă, cu o investiție inițială, să deveniți total independent energetic sau, cel puțin, să reduceți cu mult factura la electricitate. Tot ce mai rămâne e să vă cumpărați o casă spațioasă și călduroasă, bine izolată, pretabilă pentru montarea de panouri solare. Consilierii Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu larg de locuințe confortabile și eficiente energetic!