Noua casă va înlocui Prima Casă

Noua casă va înlocui Prima Casă

Programul Prima Casă se va transforma într-un nou proiect numit Noua Casă care se va adresa exclusiv cumpărătorilor interesaţi de achiziţia locuinţelor noi. Stimularea cumpărării de apartamente noi prin "Noua Casa" este o veste foarte bună pentru dezvoltatorii imobiliari care speră să-şi vândă mai uşor locuinţele din ansamblurile rezidentiale nou construite.

Prin programul Prima Casă s-au achiziţionat îndeosebi locuinţe vechi, numărul de apartamente noi cumpărate prin prin vechiul program guvernamental fiind foarte mic. Achiziţionarea de locuinţe noi prin Noua Casă este un proiect mai vechi, abandonat de Guvernul condus de Emil Boc, după avertismentele venite la vremea respectivă din partea Consiliului Concurenţei. "Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi", se arată în Programul de Guvernare a noului Cabinet Ponta. Pentru moment, Prima Casă continuă şi la anul în limita unui plafon de garanţii de 200 de milioane de euro, potrivit unei Hotărâri de guvern din această săptămână. Prin Prima Casă s-au cumpărat în special locuinţe vechi - construite înainte de 2010. Practic, din cele 77.000 de locuinţe cumpărate prin Prima Casă cu credite de peste 3 miliarde de euro, doar aproximativ 3% sunt locuinţe noi. Băncile au dat credite cu costuri mai mici prin acest program faţă de cele practicate în piaţă şi la un avans de doar 5%, din moment ce statul a preluat 50% din riscul creditului prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru ÎMM. Rata de neperformață a creditelor acordate prin Prima Casă este foarte mică în acest moment."Capitalizarea Fondului de garantare şi a Fondului de Contragarantare. Extinderea sistemului de garanţii pentru investiţii în domeniile considerate strategice. Se vor putea stimula investiţiile în energie, agricultură şi industria alimentară, turism, IT, ÎMM, consolidarea polilor industriali de competitivitate s.a", se mai prezintă în programul noului Executiv.

Programul Prima Casă a debutat în vara anului 2009 şi a fost o "gură bună de oxigen” pentru piaţa imobiliară puternic afectată de recesiune. Poate că nu atât costurile mici de finanţare, cât avansul de doar 5% solicitat la accesarea creditului, au determinat un număr mare de clienţi să apeleze până acum la Prima Casă. Sperăm ca noul proiect Noua Casă să fie un succes şi să înlocuiască cu succes vechiul program.

Sursa: www.economica.net

Valentin T, Welt Imobiliare