Noua Casă, dedicaţie pentru dezvoltatorii dâmboviţeni

Noua Casă, dedicaţie pentru dezvoltatorii dâmboviţeni

Programul Prima Casă urmează să se modifice radical din acest an şi va deveni Noua Casa. Astfel, cumpărătorii care vor dori să achiziţioneze un apartament şi să beneficieze de garanţii guvernamentale, un avans redus şi dobânzi sub cele ale pieţei, vor fi obligaţi să cumpere o locuinţă într-un bloc nou. Această măsură, susţin consilierii imobiliari, este menită să reducă stocul de apartamente noi construite în zona Bucureştiului şi care, la Cluj, va avea doar efecte negative, atât prin prisma restrângerii alternativelor pe care le au potenţialii cumpărători, cât şi a evoluţiei preţurilor. Schimbarea prevederilor programului ar trebui, cel puţin teoretic, să stimuleze construcţiile de blocuri noi, dar în realitate va stimula doar vânzarea apartamentelor noi din ansamblurile care nu au avut trecere în ultimii ani.

La Cluj, această modificare îi va afecta pe tinerii aflaţi în căutarea unei locuinţe, deoarece în prezent apartamentele bine poziţionate, cu preţuri realiste, se vând încă din stadiul de construcţie şi sunt, de cele mai multe ori, vândute până la momentul finalizării şi eliberării CF-ului, deci până la momentul în care ar putea fi achiziţionate şi prin programul guvernamental. „La nivelul pieţei imobiliare din Cluj-Napoca, putem vorbi despre o măsură greşită, deoarece ritmul construcţiilor este redus, precaut, iar aproape tot ce se construieşte se şi vinde imediat, ceea ce înseamnă că nici pe constructori nu îi ajută foarte mult, deoarece ei oricum îşi vindeau apartamentele. În schimb, îi dezavantajează clar pe clienţii cumpărători care ar dori să apeleze la acest program, care au nevoie de carte funciară. Or, in Cluj, aproximativ 80% din apartamentele noi, situate în zone bune și la prețuri bune, se vând înainte de a se finaliza”, arată Tudor Marc, reprezentantul Welt Imobiliare

Astfel, clienţii care vor dori să apeleze la noul program fie nu vor găsi apartamente, fie vor fi nevoiţi să se mulţumească cu apartamente situate la parter sau la ultimul etaj, fie vor fi obligaţi să se orienteze spre locuinţe pentru care dezvoltatorul cere preţuri mai mari decât cele de piaţă. O altă alternativă pe care ar avea-o ar fi să aleagă din oferta deja existentă, în special din zonele limitrofe, situate la distanţă mai mare de oraş. De aceea, Marc este de părere că, noul program va ajuta doar piaţa imobiliară dâmboviţeană, unde s-a construit mult şi haotic, iar numărul apartamentelor noi nevândute este ridicat. 

Pe termen mediu, nici construcţia de locuinţe nu se va revigora, deoarece dezvoltatorii vor aştepta epuizarea stocului existent de apartamente noi. "Este clar că acest program va stimula achiziţia de locuinţe noi, însă nu ştiu în ce măsură va stimula şi construcţia de imobile noi şi să stimuleze astfel şi sectorul construcţiilor, pentru că încă mai sunt multe apartamente nevândute în imobile noi”, arată Sanda Moldovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare Cluj. Un alt impact negativ pentru cumpărători va fi majorarea preţurilor practicate de unii dezvoltatori. „Logic, preţurile imobilelor noi vor creşte, având la bază creşterea cererii. Însă, ar trebui ca legea să permită şi achiziţia de imobile noi în faza de proiect. În opinia mea, <<fundul prăpastiei>> a fost atins în 2012 în privinţa preţurilor, iar de acum vom asista la o creştere uşoară a acestora, de până la 10%, în vreme ce pe segmentul vechi ne putem aştepta la o stagnare, pentru că nu cred că preţurile vor mai coborî”, afirmă Leonard Munteanu, reprezentantul Blitz Imobiliare. Valoarea medie a garanțiilor acordate în cadrul programului Prima Casă 2009 -  41.574 euro, 2010 -  40.133 euro, 2011 -  39.115 euro, 2012 -  37.500 euro. La Cluj, au fost accesate 7% din totalul garanțiilor oferite în cadrul Programului Prima Casă, pentru achiziția unui apartament.

Sursa: Transilvania REPORTER

Tudor M, Welt Imobiliare