Noile parcuri moderne ale Clujului, în preajma cărora puteți cumpăra locuințe

Diverse
16/08/2021

Noile parcuri moderne ale Clujului, în preajma cărora puteți cumpăra locuințe

Pandemia ne-a învățat importanța confortului de acasă, determinând cumpărătorii de proprietăți imobiliare să își dorească apartamente mai spațioase, în zone care să le ofere, în apropierea locuinței, parcuri, locuri de joacă, de agrement și de relaxare.

Din fericire, în ultimii ani, în Cluj-Napoca au început să răsară asemenea oaze verzi în multe cartiere, îmbunătățind condițiile de viață ale locuitorilor și sporind valoarea de piață a proprietăților. 

Vara acestui an este foarte prolifică în acest sens, municipalitatea demarând (sau continuând) o serie de proiecte care vor înverzi Clujul și mai mult, în următoarea perioadă. 

Dacă vă doriți să locuiți în proximitatea unui parc modern, vă prezentăm unde veți putea beneficia de acestea. Pentru achiziția de locuințe în noile zone reabilitate, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție!

Iris

Fostul cartier industrial Iris, devenit unul rezidențial mai ales în ultimul deceniu, se înnoiește cu trei parcuri (unul construit de la zero și două modernizate).

Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor din capătul Bulevardului Muncii este în curs de edificare, în acest parc urmând a ne plimba, cel mai probabil, începând de anul viitor. 

Noul parc se va întinde pe o suprafață de 21,3 hectare, va avea mii de arbori, zone de poiană, alei moderne, două clădiri cu funcțiuni publice, două pasarele, punct de belvedere, tiroliană, o parcare spațioasă, o grădină urbană închisă și o zonă pentru plimbarea cățeilor.

Parcul va fi potrivit pentru plimbare, drumeție, picnic, ciclism și alte activități sportive. Instalația de tiroliană, care va constitui cu siguranță un punct de atracție, va avea un traseu de 250 de metri lungime și o diferență de nivel de 19,5 metri.

În același cartier, pentru Parcul Feroviarilor s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor, urmând să se dea ordinul de începere. Termenul de finalizare, după începerea lucrărilor, este de 20 de luni.

Și Parcul Armătura, accesibil de pe strada Oașului, a intrat în proces de modernizare, urmând a se extinde cu o nouă infrastructură pietonală și ciclistică. În prezent, parcul este împrejmuit pentru reamenajare. Va fi realizat un podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş, parcul va primi un mobilier urban adecvat și rasteluri de biciclete, vor fi plantați arbori, sistemul de iluminat urmează a fi înlocuit cu unul modern, iar baza sportivă va fi reabilitată.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, modernizarea Parcului Armătura face parte din amplul proiect „Rethinking Someș”, prin care malurile Someșului vor fi revitalizate în urma unui concurs internațional de soluții.

Cartierul Iris beneficiază, așadar, în prezent, de o amplă regenerare urbană, care îi va schimba radical vechiul aspect industrial, într-unul verde, rezidențial. 

Mărăști

Zona Expo Transilvania urmează a fi reabilitată în întregime, cu străzi ”smart” și un nou parking. Primăria a semnat contractul pentru serviciile de proiectare și elaborare documentații de urbanism care vizează o zonă de 17 ha. 

Parcul Aurel Vlaicu din zona Expo va fi modernizat pe o suprafață de peste 10 hectare.

„Parcul Aurel Vlaicu va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi numeroși arbori și arbuști, vor fi realizate facilităţi pentru activități sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare și promenadă, precum și un loc de joacă pentru copii. De asemenea, va fi amenajat un teatru în aer liber. Proiectul pune accentul pe accesibilitate, zonele reamenajate fiind adaptate persoanelor cu dizabilități”, precizează reprezentanții municipalității.

Și Parcul Farmec este în proceduri avansate: sunt deja depuse oferte la Primărie pentru modernizare și, potrivit declarațiilor edililor, în cel mult un an și această zonă verde va fi redată clujenilor.

Mănăștur

În cel mai mare cartier al orașului, Baza Sportivă „La Terenuri” este în plin proces de construire, termenul avansat pentru finalizare fiind în toamna acestui an. 

Viitoarea zonă de agrement se va întinde pe o suprafață de 4,2 hectare. Va cuprinde terenuri pentru sporturi în aer liber (tenis de câmp, baschet, mini fotbal, badminton, volei), amenajate cu suprafețe sintetice adaptate și prevăzute cu nocturnă. Mănășturenii se vor bucura și de terenuri de beach volley cu nisip, vor avea la dispoziție o pistă de alergare, o zonă cu aparate și echipamente parkour, un skatepark și zone de fitness. Pentru activități indoor, baza sportivă prevede o clădire multifuncțională în care pot avea loc variate sporturi precum: squash, tenis de masă, escaladă, yoga sau aerobic.

Potrivit municipalității, suprafața de spații verzi amenajate în cadrul zonei de agrement este de peste 18000 de metri pătrați. Parcul de agrement va oferi clujenilor zone de recreere pentru copii și seniori. Amfiteatrul în aer liber prevăzut în proiect va putea fi utilizat sub formă de patinoar pe timpul iernii. Căile de acces vor fi modernizate și se vor crea două pasaje de trecere peste pârâul Calvaria

Tot în Mănăștur, părculețul de pe strada Grigore Alexandrescu, propus în locația unei vechi centrale termice dezafectate, are deja întocmit proiectul, urmând ca după dezafectarea vechilor rezervoare să se continue cu amenajarea zonei verzi.

Grigorescu

Lucrările de modernizare a Skatepark-ului Rozelor se apropie de finalizare, parcul fiind extins la standarde europene, cu intervenții care vizează creșterea suprafeței zonei de agrement de la 1050 de mp la 2157 mp. Vechea arie a parcului este reabilitată cu noi zone de ședere, un sistem de iluminat inteligent, sistem de irigare și grupuri sociale automate.

Într-o altă zonă a cartierului, Parcul 14 Iulie are studiul de fezabilitate deja întocmit, indicatorii tehnici urmând a fi supuși aprobării Consiliului Local. După aprobare, se va demara achiziția publică pentru proiectare și execuție. La finalul anului 2022, Parcul 14 Iulie le va oferi clujenilor condiții mai bune de recreere.

Centru

În zona centrală a orașului, Parcul Ștefan cel Mare se transformă printr-un proiect de revitalizare care cuprinde o suprafață de peste 1,2 hectare. Amplasamentul a fost predat constructorului, lucrările urmând a începe în perioada următoare.

Parcul se va înverzi cu 64 de noi arbori, aleile vor fi modernizate, vor fi plantați noi arbuști și noi specii de plante perene. Un sistem de irigații automatizat va uda spațiul verde care va fi pus în valoare noaptea de corpuri de iluminat cu proiectoare. Copiii se vor putea juca în trei spații cu suprafețe cauciucate  și cu aparate confecționate din lemn și material ecologic. Am putea beneficia de acest nou parc în vara anului viitor.

Clujul se adaptează așadar timpurilor moderne, oferindu-le locuitorilor spațiile verzi atât de necesare pentru o mai bună calitate a vieții!

Pentru a cumpăra sau a închiria o locuință în apropierea noilor zone cu facilități moderne, vă invităm să ne contactați