Noi pași în direcția modernizării cartierului Mărăști

Diverse
31/10/2022

Noi pași în direcția modernizării cartierului Mărăști

Reamenajarea zonei Piața Mărăști, a străzilor adiacente și construirea unui parking subteran, a fost supusă dezbaterii publice în luna octombrie, urmând o hotărâre de Consiliu Local, în vederea asigurării procedurilor legale pentru demararea acestui proiect care va schimba radical zona centrală a unuia dintre cele mai cunoscute și mai căutate cartiere ale Clujului.

Noile reglementări urbanistice vizează un areal de 11,4 hectare, unde vor fi regenerate rețelele de spații publice și cele de mobilitate, cu accent pe favorizarea transportului public și a deplasării velo-pietonale. Creșterea atractivității spațiului pietonal va fi realizată prin amenajarea și dotarea sa cu vegetație, cu mobilier și echipamente urbane moderne. 

Practic, proiectul va însemna extinderea reabilitărilor din Centru, pe axa Bulevardului 21 Decembrie 1989, spre inima cartierului Mărăști, care va beneficia astfel de confortul de care se bucură acum locuitorii din zonele deja reamenajate. Un cartier mai verde, mai modern, mai puțin poluat, va cuprinde și imobile cu o valoare sporită, apartamente care se vor vinde și închiria mai bine după implementarea soluțiilor urbanistice propuse de municipalitate.

Prin măsurile de regenerare a infrastructurii publice, Piața Mărăști ar putea prelua rolul unui centru de cartier și al unui pol de dezvoltare și atractivitate pentru partea de est a orașului, între centrul istoric al Clujului și Aeroport. Proprietățile din zonă le vor stârni un real interes investitorilor, fiind poziționate între două puncte cheie ale municipiului. 

Suprafața care se va bucura pe viitor de proiectul de regenerare include: zona Piața Mărăști, Aleea Bibliotecii, Bulevardul 21 Decembrie 1989 (pe tronsonul Piața Mărăști - strada Buftea), strada Aurel Vlaicu (pe tronsonul Piața Mărăști - strada Aurel Vlaicu nr. 5), Calea Dorobanților (pe tronsonul adiacent nr. 98-106 și incinta de la nr. 105), strada Fabricii (pe tronsonul Piața Mărăști - strada București), strada Ciocârliei și strada Crinului.

Pe tronsonul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 se va elimina o bandă de circulație (în prezent utilizată drept parcare) și vor fi introduse benzi dedicate transportului public și circulației velo. Parcajele din profilul bulevardului vor fi reorganizate, cu includerea stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice. Și stațiile de transport public sunt propuse pentru modernizare, se va reorganiza sensul giratoriu, va fi accesibilizată și amenajată zona verde adiacentă bisericii Sfântul Petru, trotuarele vor fi împrospătate cu noi pavaje, plantații de arbori, mobilier și iluminat public la standardele actuale. 

Și pe tronsonul străzii Aurel Vlaicu vor fi introduse benzi dedicate transportului public și circulației velo, stații de încărcare pentru vehicule electrice, vor fi modernizate stațiile de transport public, plantațiile de arbori urmează a se extinde, trotuarele se vor lărgi și reamenaja, iar construcțiile cu caracter parazitar vor fi desființate.

Pe tronsonul de pe strada Fabricii vor fi introduse piste pentru biciclete pentru ambele laturi, vor fi reorganizate parcajele, lărgite și regenerate trotuarele.

Pe Aleea Bibliotecii sunt propuse piste pentru biciclete, plantații de aliniament pe ambele laturi ale zonei carosabile și gruparea benzilor carosabile în vederea îmbunătățirii accesului pietonal pe suprafața pieței. Se vor elimina locurile de parcare de pe latura de vest, însă va fi realizat un parcaj subteran public cu o capacitate de circa 280 de locuri. Scuarul verde va fi reamenajat, cu suplimentarea arborilor, introducerea de mobilier urban, zone de recreere și joacă. 

Și pe strada Crinului vor fi introduse piste pentru biciclete în ambele sensuri de circulație, iar pe strada Ciocârliei va fi edificată o pistă velo și se vor introduce locuri de parcare paralele cu axul străzii. 

Pe tronsonul de pe Calea Dorobanților va fi realizată o nouă stație de transport public, în dreptul Consiliului Județean Cluj, se vor reamenaja trotuarele, iar bicicliștii vor beneficia de piste dedicate, în ambele sensuri de circulație. În incinta Calea Dorobanților nr. 105 se propune eliberarea curții de garaje și parcări și realizarea unui parcaj subteran; incinta va fi reorganizată în vederea creșterii calității locuirii, prin extinderea zonei dedicate pietonilor și prin introducerea spațiilor de joacă și de relaxare. 

Amplul areal vizat de lucrările de modernizare va fi transformat, așadar, radical, spațiile în prezent ocupate preponderent de autoturisme urmând a le fi redate pietonilor. De noile spații verzi, de pistele de biciclete, de locurile de joacă și de promenadă se vor bucura în special tinerele familii, care își vor putea crește copiii în Mărăștiul mai verde, mai sigur, mai adaptat cerințelor moderne. 

Bineînțeles că un cartier reabilitat, mai bine dotat, care va oferi o calitate sporită a vieții, va veni la pachet și cu prețuri imobiliare adaptate noilor condiții. E, așadar, o idee bună să investiți acum într-un apartament  în zonele vizate pentru modernizare. Valoarea locuinței va crește în viitor proporțional cu standardul de viață. 

Pentru apartamente, case sau spații comerciale în Mărăști, vă invităm să contactați consilierii Welt Imobiliare, care vă așteaptă cu un portofoliu bogat de oferte!