Noi date despre metroul clujean, pentru cele mai bune investiții imobiliare!

Diverse
29/11/2021

Noi date despre metroul clujean, pentru cele mai bune investiții imobiliare!

Clujul se dezvoltă într-un ritm accelerat, prin noi proiecte de infrastructură publică, ce cresc calitatea vieții locuitorilor și, implicit, și valoarea de piață a locuințelor. Metroul disputat în spațiul public în ultima vreme este cel mai important proiect al municipalității din ultimele decenii, urmând a duce urbea la un nou nivel de dezvoltare. 

Sectorul imobiliar ar beneficia din plin de o linie de metrou care ar uni Clujul cu Floreștiul, stațiile de metrou fiind adevărați magneți pentru investiții în toate orașele în care există acest mijloc rapid și ecologic de transport în comun.

La finalul lunii noiembrie, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat studiul de fezabilitate al metroului clujean, un pas în față pentru implementarea acestui amplu proiect de infrastructură.

Traseul metroului

În cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local în care a fost aprobat studiul de fezabilitate, proiectantul a prezentat modul în care a conceput traseul metroului ușor. 

Să cunoaștem unde vor fi amplasate stațiile ne poate fi de un real ajutor în alegerea viitoarelor investiții imobiliare, fiindcă orice apartament, casă, teren sau spațiu comercial, situate aproape de viitorul metrou, achiziționate acum, vă vor aduce, peste un deceniu, un profit substanțial.

Vă spicuim cele mai importante idei din prezentarea metroului.

Proiectul include în zona Florești și un drum de legătură cu DN1 și un park&ride, pentru ca cei care sosesc dinspre Gilău să își poată parca mașina, iar mai apoi să ia metroul spre Cluj. 

Prima stație de metrou, „Țara Moților”, este amplasată în sudul cartierului Terra din Florești. Următoarea este prevăzută în dreptul străzii Eroilor. Urmează stația „Copiilor”, din dreptul străzii Sub Cetate, continuată de stația de la viitorul Spital Regional de Urgență și de stația din dreptul Complexului Vivo, coordonată și cu Centura Metropolitană. Locuitorii din zona Răzoare vor beneficia de această stație aflată în proximitatea străzii lor (în spatele food court-ului de la mall). Strada Răzoare va fi legată de stația de metrou printr-o pasarelă pietonală, dotată cu lift, care le va facilita accesul. 

În zona Bucium din Mănăștur va fi amplasată următoarea stație, denumită „Natura Verde” (fiindcă este foarte aproape de Făget). Traseul continuă cu stația amplasată în zona sensului giratoriu din dreptul intersecției străzilor Izlazului și Primăverii, chiar în inima cartierului Mănăștur. Următoarea stație, „Sfânta Maria”, va fi situată în zona străzii Câmpului. Urmează stația „Florilor”, în zona Agronomiei, apoi stația „Sportului”, în dreptul străzilor Mihai Eminescu/ Clinicilor. În Piața Unirii va fi următoarea stație de metrou, cu acces de o parte și de alta a pieței. Urmează stația din Piața Avram Iancu. Traseul se continuă cu stația „Armonia”, din zona străzii Petofi Sandor. De la următoarea stație, Piața Mărăști, traseul metroului se bifurcă, cu o ramificație spre nord, spre Bulevardul Muncii, cu stația „Transilvania” (în dreptul străzilor Siret/Dâmboviței), urmată de stația „Viitorului”, din Piața IRA. Această stație este una intermodală, asigurând joncțiunea cu trenul metropolitan. O nouă stație de cale ferată realizată în acest loc va deservi și linia de metrou, și trenul metropolitan - călătorii vor putea ajunge de pe peronul metroului, direct pe peronul căii ferate. Ultima stație de pe această ramificație va fi în dreptul Universității Tehnice, de pe Bulevardul Muncii.

Din punctul de bifurcație din zona Pieței Mărăști, traseul metroului ajunge în dreptul stației de la Iulius Mall, denumită „Cosmos”. Ultima stație, „Europa Unită”, va fi în zona Becaș, fiind prevăzută în ideea dezvoltării viitorului cartier Sopor. Aici va fi și depoul metroului clujean. 

Când am putea avea metroul la Cluj?

Valoarea totală a investiției este de aproape 2 miliarde de euro, lungimea liniei de metrou fiind de 21 km. 

Studiul de fezabilitate prevede termene precise de execuție:

„Durata de realizare a investiției este de 128 luni, din care:

- durata de proiectare preliminară: 18 luni (mai 2020 – octombrie 2021);

- durata procedurilor de licitație: 14 luni (noiembrie 2021 – decembrie 2022);

- durata de proiectare și execuție lucrări, inclusiv achiziție material rulant (19 stații, 1 depou, 21,03 km) – 96 luni (ianuarie 2023 – decembrie 2030), din care:

· punere în funcțiune după 48 luni, decembrie 2026, pentru secțiunea 1: Sfânta Maria (Câmpului) – Piața Mărăști – Europa Unită (Sopor) – 9 stații, 1 depou, 9,16 km.

· punere în funcțiune după 96 luni, decembrie 2030, pentru secțiunea 2: Țara Moților (Teilor) – Sfânta Maria (Câmpului), 7 stații, 8,8 km, și secțiunea 3: Piața Mărăști – Muncii (3 stații, 3,07 km) – 72 luni (ianuarie 2027 – decembrie 2032).”

Cu ce ne ajută metroul?

Se estimează că, după punerea integrală în funcțiune a liniei de metrou, 160 000 de călători/zi vor beneficia de această modalitate rapidă de transport în comun. 

Cu tramvaiul, o călătorie de la Florești până pe Bulevardul Muncii ar necesita, în medie, 52 de minute, în timp ce cu metroul traseul ar putea fi parcurs în 23 de minute.

Zona industrială de pe Bulevardul Muncii va fi transformată radical după realizarea liniei de metrou, ce va atrage în acest areal noi investiții, sub formă de construcții rezidențiale/spații de birouri/de producție. Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor, care se apropie de termenul de finalizare, și o stație de metrou, plus noul masterplan prevăzut pentru această zonă, vor îmbunătăți calitatea vieții riveranilor și, implicit, vor spori valoarea proprietăților (case, apartamente, terenuri ș.a.).

Și Floreștiul, după ce va fi legat de Cluj cu o linie rapidă de transport  în comun, va avea parte de o dezvoltare fără precedent, cu consecințe pozitive asupra pieței imobiliare. 

Practic, arealurile din jurul stațiilor de metroul, fie ele centrale, la periferia Clujului sau în Florești, vor fi printre cele mai căutate pentru dezvoltări rezidențiale și office. 

Consilierii Welt Imobiliare vă oferă acum cele mai bune proprietăți, pentru cele mai profitabile investiții în Cluj-Napoca și în Florești! Vă invităm să ne contactați!