Modernizarea circulației pe Calea Moților - Calea Mănăștur va spori valoarea proprietăților din zonă, în următorii ani

Diverse
28/06/2021

Modernizarea circulației pe Calea Moților - Calea Mănăștur va spori valoarea proprietăților din zonă, în următorii ani

Clujul imobiliar și-a continuat creșterea în ciuda incertitudinilor cauzate de pandemie și fiindcă un lucru a continuat, în tot acest interval de criză sanitară, să fie cert: investițiile publice în infrastructura orașului. În ultimul an, Centrul s-a schimbat la față, au fost inaugurate în cartiere parkinguri, a fost demarată construcția unei noi baze sportive, similare celei din Gheorgheni, în Mănăștur, au fost anunțate proiecte moderne aflate în diferite faze ale documentațiilor tehnice, proiecte menite a transforma municipiul într-unul verde, ”smart”, prietenos cu pietonii, într-o urbe în care calitatea vieții să fie comparabilă cu cea pe care o oferă marile orașe ale lumii.

Un proiect recent vizează modernizarea circulației auto, velo și pietonale din zona care leagă, practic, Mănășturul, cel mai mare cartier al orașului, de Centru, Plopilor și Hașdeu. De traficul îmbunătățit de pe Calea Moților - Calea Mănăștur vor beneficia, indirect, chiar și cei care fac naveta dinspre Florești, cu implicații imobiliare ușor de bănuit. Un trafic mai fluid, piste de biciclete care leagă de Centru noile zone reabilitate, trotuarele moderne, spațiile verzi pot reprezenta doar atuuri pentru proprietățile aflate în arealurile propuse pentru modernizare! O investiție realizată acum în aceste zone își va arăta roadele peste câțiva ani, când imobilele vor putea fi revândute sau închiriate la un preț și mai avantajos! Ori, când apartamentele sau casele le vor oferi proprietarilor condiții de viață și mai bune, urmând a dispune de o infrastructură stradală la cele mai înalte standarde urbanistice!

Modernizarea și dezvoltarea circulației pe Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, din data de 22 iunie 2021, a fost votată „hotărârea privind aprobarea P.U.Z. - modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă”.

Ce înseamnă această Hotărâre de Consiliu Local?

Prin PUZ se propune „modernizarea și dezvoltarea circulației pe direcția est-vest, Calea Mănăștur – Calea Moților (până la intersecția cu strada Clinicilor) și pe direcția nord-sud, podul Garibaldi – strada Mărginașă, în vederea devierii unei părți a fluxului rutier în afara zonei centrale a municipiului Cluj-Napoca, cât și realizarea de alternative la utilizarea autovehiculului personal, prin realizarea de piste de biciclete și benzi dedicate pentru transportul public, sprijinind astfel reducerea congestiei traficului în zonă și tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon”.

În vederea modernizării circulației, se propun următoarele intervenții:

- modificarea profilului stradal al Căii Mănăștur și al Căii Moților, pe tronsonul situat între strada Câmpului și strada Clinicilor - strada George Coșbuc, astfel încât să se asigure, pe întreaga lungime, trotuare de minimum 2 metri lățime, o pistă de biciclete de 2 metri separată de trotuar, acolo unde este posibil, printr-o bandă de vegetație cu lățime de 1 metru, și 2 benzi carosabile cu lățime de 3 metri pe sens. Lățimea minimă a profilului stradal ar urma să fie de 20,10 metri în dreptul clădirii USAMV;

- realizarea unei străpungeri prin țesutul construit existent pentru continuarea străzii Uzinei Electrice (profil minim - 21 metri: trotuare 2-2,5 m, piste de biciclete 2 m, cu separator față de cele 2 benzi pentru autovehicule, ce vor avea o lățime de 2,9-3 m pe sens);

- după intersecția cu Calea Moților, artera nord-sud ar continua prin lărgirea străzii Mărginașă până la un profil de 9,7 metri (minimum 1,5 metri trotuar și o bandă pentru autovehicule de 2,9 metri pe sens). În dreptul intersecției cu Calea Moților, strada Mărginașă s-ar lărgi până la un profil de 12,2 metri pentru a permite realizarea unei benzi dedicate pentru virajul la stânga.

- rezolvarea intersecției la nivel (Calea Moților - strada Mărginașă), sub forma unei intersecții normale, în cruce, semaforizate.

Proiectul de modernizarea a traficului va însemna, așadar, și reabilitarea trotuarelor, piste de biciclete și spații verzi plantate. În zona campusului USAMV se propune realizarea unei stații de transport public, retrasă față de circulație. Noua artera de legătură între Calea Moților și strada Uzinei Electrice va aduce, pe latura estică, și o piațetă publică. 

Investiți acum, cu Welt Imobiliare!

Proiectul recent votat de Consiliul Local, transpus de pe hârtie pe teren, va spori valoarea proprietăților  din zonele reabilitate și din zonele adiacente, așa că a investi acum într-un imobil reprezintă o idee excelentă! 

Consilierii Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de apartamente, case și spații comerciale, adaptate celor mai exigente preferințe și bugete. Vă invităm să ne contactați!

Foto: Google Maps