Modalități practice de amenajare a balconului

Modalități practice de amenajare a balconului

Majoritatea imobilelor au balcon sau terasă. Însă balconul este de multe ori un spaţiu ambiguu care sfârşeşte ca şi spaţiu de depozitare. Indiferent de dimensiunea balconului sau a terasei există mai multe modalităţi de amenajare creativă a unui astfel de spaţiu. În cele ce urmează veți fi surprinși de ceea ce puteți face cu un astfel de spațiu, care poate părea inițial o adevărată povară.Revistele de specialitate în amenajare identifică patru modalități uzuale de personalizare a balconului:

Balconul tip dormitor

Balcon tip dormitor (sursa: www.adelaparvu.com)

Sursa: www.adelaparvu.com

Acest tip de amenajare este potrivită pentru balcoanele medii înspre mari și închise. Este mai puțin adecvată pentru terase sau balcoane deschise, pentru simplul motiv că un spațiu închis este mai potrivit pentru dormit. Specialiștii atenționează că un astfel de dormitor este mai greu accesibil atunci când vine vorba de curățenie însă nu este imposibil de realizat. Multe persoane care trăiesc în mediul urban și au locuințe relativ mici, optează pentru transformarea balconului închis în dormitor. Acest stil este predominant ales de către studenți sau cupluri tinere care nu au încă copii și își permit o poziționarea a dormitorului mai non-conformistă.

Balconul tip bucătărie sau bar 

Balcon tip bucatarie (Sursa: www.homesthetics.net)

Sursa: www.homesthetics.net

O altă modalitate de amenajare mai frecvent utilizată pentru balcoane închise și terase deschise este aceea descrisă în imaginea de mai sus: balcon tip bucătărie sau bar. Bineînțeles, nu vorbim aici despre o bucătărie complet utilată însă balconul oferă suficient spațiu pentru  amenajarea unui loc destinat servirii mesei, fie prin adăugarea unei mese, fie prin adaptarea bordurii pe post de pupitru specific unui mic bar. Pupitrul tip bar conferă balconului atmosfera ideală pentru cocktailurile sau micile petreceri organizate acasă. Panorama deosebită în acest caz, reprezintă un mare avantaj.

Balconul tip cameră de zi

Balcon tip cameră de zi (Sursa: www.fashionretailnews.com)

Sursa: www.fashionretailnews.comAcest tip de amenajare este în special destinată teraselor mari și deschise. Cel mai frecvent proprietarii de casă preferă să-și amenajeze terasa în această formă astfel că un spațiu care poate părea relativ banal își schimbă deodată funcția. O terasă mobilată pe măsura unui living devine locul ideal pentru relaxare, petrecerea timpului liber, organizarea unor petreceri sau evenimente de familie. Atenție însă o terasă deschisă tip cameră de zi, în mijlocul orașului, dincolo de panorama cu care vine la pachet, nu va oferi totuși același efect de relaxare.

Balconul tip seră sau grădină

Balcon tip sera sau gradina (Sursa: www.adelaparvu.com)

Sursa: www.adelaparvu.com

Balconul tip grădină este de departe cea mai interesantă formă de amenajare a balconului și a terasei dar și cea mai costisitoare atât ca resurse financiare cât și ca resurse de timp. Pentru a ne putea amenaja o grădină în balcon avem nevoie în primul rând de un mediu propice: mai puțină poluare și praf, preferabil orientare sudică pentru mai multă lumină, timp și atenție pentru îngrijirea plantelor. Pentru iubitorii de natură aceasta reprezintă soluția ideală de a aduce natura în oraș.Indiferent de tipul de amenajare preferată, specialiștii recomandă să ne transformăm balconul în spațiul visat în măsura în care ne folosim cu adevărat de acesta. Spre exemplu este ideal să optăm pentru un balcon tip grădină dacă știm că petrecem suficient timp în aer liber și avem un adevărat hobby pentru îngrijirea plantelor. Sau vom opta pentru un balcon tip dormitor doar în cazul în care suntem siguri că ne place să dormim într-un astfel de spațiu, altfel balconul poate deveni cu adevărat inutil pentru că cel mai probabil musafirii vor prefera să doarmă ,,în casă”.