Mic dar impresionant - amenajarea unei micro-locuințe

Mic dar impresionant - amenajarea unei micro-locuințe

"Oamenii se mută în marile oraşe, însă Pământul nu devine mai mare..." observă Chris Weller, într-un articol scris pentru website-ul Tech Insider, care explică prin intermediul fotografiilor cum arată aşa numitele micro-apartamente, locuinţe populare mai ales în aglomeraţiile urbane din Asia şi America de Nord. Cererea mare de locuinţe de pe piaţa imobiliarelor împinge arhitecţii şi designerii din jurul lumii să creeze micro-spatii, care pot avea până şi 9 m pătraţi în totalitate incluzând: dormitor, bucătărie şi baie. Chiar dacă adaptarea la un astfel de spaţiu poate fi destul de dificilă majoritatea celor care locuiesc într-un astfel de spaţiu au venit cu idei inovative de amenajare. Cu ajutorul unor idei creative de amenajare aceste locuinţe pot deveni nu doar mai prietenoase ci de-a dreptul impresionante.

În acest articol ne-am propus să redăm câteva sugestii de amenajare, care vin din partea celor care trăiesc într-o micro-locuinta şi care şi-au împărtăşit experienţele cu publicul larg, curioşi sau chiar persoane care-şi doresc un astfel de spaţiu. Sugestiile de mai jos au aplicabilitate în sens mai larg, pentru orice tip de spaţiu mic care necesită amenajare.

Micro dormitor

Sursa: www.techinsider.io - Micro-apartamentul proiectat de catre scriitorul israelian Edgar Keret

Păstrează paleta de culori utilizate cât mai neutră. Culorile închise au tendinţa să îngreuneze şi aglomereze spaţiul, în timp ce tonurile palide deschid locuinţa. Alege culori echilibrate, nici prea închise, nici prea deschise, aşa încât să te simţi în largul tău într-un spaţiu mic.

Micro living-room

Sursa: www.home-designing.com

Mulţi dintre noi preferă un mobilier înalt, un mobilier care este situat pe verticală, pentru a face economie de spaţiu. În acest sens, când vine vorba despre un spaţiu mic, designerii ne recomandă exact opusul, să alegem mobilier situat pe orizontală şi în nici într-un caz mobilier până în tavan.

Micro casa

Sursa: www.psjia.com

1. Un spaţiu mic presupune mai puţine obiecte. Încearcă să păstrezi doar obiectele pe care le consideri cu adevărat utile sau frumoase.

2. Găseşte o manieră prin care să foloseşti lumina naturală din locuinţă, chiar dacă acesta nu are orientarea ideală. Spre exemplu renunţă la draperiile groase, care au tendinţa de a întuneca locuinţa.

3. Plante din abundenţă! Câteva pete de verde induc calmul, conferă mai multă vitalitate spaţiului şi crează impresia de spaţiu mai mare. De asemenea, dacă ai luat deja în considerare utilizarea unei palete neutre de culoare, atunci plantele vor aduce plusul de culoare potrivit. Atenţie însă, dacă nu-ţi doreşti o adevărată pădure tropicală, poţi alege ceva mai simplu, precum un cactus.

4. Colţuri goale - Un truc des utilizat de către cei care au amenajat o micro-locuinta este acela de a lăsa cel puţin un colţ vizibil, al spaţiului, neamenajat. Încearcă să-ţi dai seama care este acel colţ din locuinţa, care are cel mai mare impact vizual şi care, lipsit de obiecte sau mobilier, conferă senzaţia de lărgire a spaţiului.

5. Dormitor la etaj - Dacă te afli printre norocoşii care locuiesc într-un spaţiu mic dar care au posibilitatea de extindere pe verticală, aceasta este soluţia ideală: crează un mini-etaj în cadrul aceleaşi încăperi. Cel mai frecvent persoanele care au o locuinţa cu tavan înalt, preferă să adopte această soluţie mai ales pentru spaţiul de dormit.

Micro locuinta