Malurile Someșului, modernizate de-a lungul mai multor cartiere, vor deveni un magnet pentru cei care își caută o locuință

Diverse
19/04/2022

Malurile Someșului, modernizate de-a lungul mai multor cartiere, vor deveni un magnet pentru cei care își caută o locuință

Dacă ați trecut în ultima perioadă prin zonele din Cluj-Napoca din proximitatea Someșului, cu siguranță ați observat ample împrejmuiri, excavări, lucrări care se întind pe kilometri întregi în Grigorescu, Plopilor, în cartierele Mărăști, Bulgaria și Iris (de-a lungul străzilor Traian și Oașului). 

Cum orice lucrare publică de modernizare are reverberații în domeniul imobiliar, crescând calitatea vieții locuitorilor și valoarea proprietăților, vă prezentăm care va fi finalitatea acestor șantiere, de ce veți beneficia, în calitate de proprietar în aceste zone, dacă decideți să investiți acum într-un apartament, într-o casă sau într-un teren.

În privința malurilor Someșului, mai multe proiecte sunt în prezent în curs de implementare: Lunca Someșului, un proiect avansat; platoul Sălii Sporturilor, în zona podului Garibaldi, unde au început lucrările; Parcul Feroviarilor, deja în lucru, care cuprinde și revitalizarea malurilor adiacente ale Someșului; Parcul Armătura, care va face și conexiunea cu noul pod Oașului - Răsăritului, aflat în construcție. Aceste proiecte vor contribui la crearea unui culoar de mobilitate și de agrement de-a lungul malurilor reamenajate ale Someșului.

Municipalitatea are în vedere extinderea pe viitor a proiectului de revitalizare a malurilor râului și în zonele care nu sunt cuprinse în proiectele actuale și, de asemenea, realizarea unui culoar velo-pietonal de-a lungul Someșului, din Gilău până în Apahida, trecând și prin Cluj-Napoca. Această investiție le va oferi o conectivitate mult mai bună celor din zona metropolitană care doresc să folosească mijloacele de transport alternative, dar coridorul va fi o atracție în sine și pentru amatorii de activități de agrement (partea de mobilitate auto urmând a fi îmbunătățită prin edificarea Centurii Metropolitane și prin proiectul metroului).

Vă prezentăm în continuare, pe larg, cum va fi pus în valoare râul Someș pentru a contribui la dezvoltarea urbanistică a Clujului.


Cartierele Grigorescu, Plopilor, zona semicentrală

„Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic” este un proiect din fonduri europene care urmărește transformarea zonelor adiacente râului în spații publice de calitate, astfel încât Someșul să devină un punct central în viața orașului. 

Lucrările se întind pe o suprafață de circa 146.500 mp, ce cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu. 

Execuția urmează a fi realizată secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri, astfel: Strada Donath – strada Mirăslău – strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi – Strada Muzicescu – Strada 1 Decembrie 1918 – Zona Hotel Napoca – Strada Mamaia – Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie.

La finalul lucrărilor, vom beneficia de ample zone de tip shared-space prin extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo, precum și a spațiilor publice aferente, de un nou pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu. În plus, va crește suprafața de zone verzi, vor fi plantați arbori, copiii se vor bucura de noi locuri de joacă, iar adulții vor avea la dispoziție dotări de agrement, mobilier urban modern, rețele Wi-Fi, stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid. Iluminatul public inteligent și sistemul de camere video performante vor conferi un aspect de modernitate întregului areal.

Pe malul stâng al apei va fi edificată o pistă de biciclete adiacentă străzii 1 Decembrie 1918, în poziția actualului trotuar. Aleile construite vor corespunde noii terasări a malului și vor asigură accesul la dotările de agrement de pe diferitele paliere ale parcului. Aleile pietonale se vor prelungi spre albia râului, sub forma a două platforme de belvedere, în vederea facilitării accesului la apă.

Malul drept al râului va fi reamenajat și revitalizat pentru asigurarea accesul la apă și la zonele verzi aferente pentru toate categoriile de utilizatori, aici va fi amenajat unui scuar pietonal, la capătul pasarelei pietonale propuse. Termenul de realizare a investiției este: 2023.

Lucrările de modernizare a Platoului Sălii Sporturilor „Horia Demian” și a malurilor Someșului au o durată de execuție de 14 luni. Potrivit municipalității, în zona platoului Sălii Sportului este prevăzută reducerea spaţiului pentru maşini – zone de parcări şi accese – pentru a mări suprafața spaţiului public pietonal. Platoul actual va fi ocupat de o piațetă destinată târgurilor, evenimentelor și acțiunilor multiculturale. În sezonul rece, un patinoar va putea fi amenajat în zona respectivă. 

În acest areal vor fi plantați noi copaci, vor fi amenajate trasee velo, gradene spre Someș, iar spațiul va fi dotat cu mobilier modern și cu stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru biciclete și trotinete electrice.


Cartierele Mărăști, Bulgaria, Iris

Proiectul de „revitalizare și activare a Parcului Feroviarilor” cuprinde Parcul Feroviarilor, strada Parcul Feroviarilor și malurile râului Someș.

Revitalizarea Parcului Feroviarilor, pe o suprafață de 53.457 mp, va însemna reconfigurarea aleilor, construirea de pavilioane, realizarea sistemelor de irigații, modernizarea iluminatului public, instalarea de mobilier urban modern. 

Malurile Râului Someșul Mic, pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor, vor beneficia de amenajări peisagere, iar aici vor fi create noi alei pietonale, dotate cu mobilier urban și sistem de iluminat nou

Conform municipalității, soluția de amenajare a parcului, care include și ambele maluri ale Râului Someșul Mic, prevede două pasarele pietonale care vor fi poziționate în colțul sud-vestic, respectiv la jumătatea vestică a parcului, având corespondență cu strada Iuliu Coroianu, respectiv cu strada Spitalului. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste Râul Someșul Mic, contribuind la noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest, din ansamblul locuințelor colective și individuale spre Piața Gării.

Strada Parcul Feroviarilor va fi modernizată pe o suprafață de 8.496 mp, iar aici este în stadiu avansat și proiectul unei creșe. Durata lucrărilor este de 20 de luni.

Un nou pod peste Someșul Mic va lega, în această zonă, străzile Oașului și Răsăritului, facilitând accesul spre zona Centru - Gară.

În același areal, Parcul Armătura se modernizează și extinde cu infrastructură pietonală și ciclistică. Proiectul pe fonduri europene presupune revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului în zona Parcului Armătura, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş, amplasarea de mobilier urban și rasteluri de biciclete, plantarea de arbori, un sistem modern de iluminat și reabilitarea bazei sportive.

După finalizarea acestor investiții publice de o amploare fără precedent, întregi cartiere vor fi reconfigurate urbanistic, vor deveni mai atractive pentru locuitori, vor fi mai valoroase din punct de vedere imobiliar. Cine nu și-ar dori să aibă un apartament sau o casă, în proprietate sau în chirie, aproape de malurile proaspăt amenajate ale Someșului, lângă parcuri noi, în care copiii se pot juca în voie, unde adulții se pot relaxa, după o zi grea de muncă!

Pentru apartamente sau case în cele mai frumoase zone ale Clujului, vă invităm să ne contactați!