Lumina naturală - echilibrul casei tale

Lumina naturală - echilibrul casei tale

Iluminarea naturală este o componentă absolut esenţială pentru fiecare locuinţă. Lumina naturală este corelată cu beneficii importante pentru sănătate. Cercetătorii de la Lighting Research Center (LRC) din New York, au arătat că un mediu luminos creşte nivelul de productivitate şi confort al unui individ. Totodată oferă stimularea vizuală şi mentală necesară pentru reglarea ritmului circadian uman. Lipsa luminii naturale este considerată a fi un factor favorizant în depresie. Creierul nu produce suficientă serotonină în medii întunecate, un neurotransmiţător important care ne reglează şi dispoziţia afectivă. Serotonina este supra-numită ,,hormonul fericirii".Iluminarea naturală adecvată vine la pachet cu reducerea masivă a consumului de surse energetice artificiale. Doar în America de Nord, iluminarea electrică consumă peste 15% din electricitatea generată în total.

Ultimul secol a constituit un teren fertil pentru dezvoltarea tehnologică generând un consum exagerat al resurselor naturale. Paradoxal însă, tot dezvoltarea tehnologică caută acum să rezolve problemele legate de consumul excesiv de resurse. Spaţiile dotate cu senzori de lumină sunt doar un exemplu prin care tehnologia încearcă să faciliteze utilizarea luminii naturale ca resursă primară.Lumina naturală este asociată şi cu nivelul de performanţă la locul de muncă. Mai multe studii indepedente au arătat că salariaţii care activează în unităţi de lucru bine iluminate au raportat un grad de satisfacţie mai înalt decât cei care lucrează în spaţii iluminate artificiale.Mai jos, câteva exemple de proprietăţi care ilustrează perfect principiile iluminatului natural.

Lumina primitoare

Sursa: www.apartmenttherapy.com 

Lumina calda

Sursa: www.apartmenttherapy.com  

Sufrageria - ferestrele mari sunt un trend pentru oricine îşi doreşte un living aerisit, care conferă suficientă lumină indiferent de sezon. Livingul este zona în care ne petrecem cea mai mare parte din timp, de aceea iluminarea naturală este esenţială.

Lumina relaxanta

Sursa: www.simonton.com

Dormitorul - imaginea clasică a dormitorului este cea în care ferestrele sunt acoperite de draperii groase prin care abia pătrunde lumina. Tiparul clasic este însă frumos desfiinţat de către cei care sunt extremi de activi şi preferă să se trezească odată cu răsăritul soarelui. Acesta este şi cazul multor newyorkezi matinali care preferă un dormitor similar cu celui din imagine. Apartamentele situate în marile aglomeraţii urbane ale lumii, respectă acest canon atât pentru lumina naturală cât şi pentru panorama excepţională.

Lumina rece

Sursa: Alexa luxe living - june 2014 - Wendy Maitland project. THE CHARLES 1355 First Avenue. duplex Penthouse CREDIT Williams NewYork

Bucătăria - de cele mai multe ori acest spaţiu este cel mai neglijat în ceea ce priveşte lumina naturală. Chiar dacă nu locuieşti la casă şi nu ai acces în grădină direct din bucătărie, există soluţii practice şi pentru apartamente. Metoda optimă prin care asiguri mai multă lumină naturală acestui spaţiu este să optezi pentru ferestre largi, neacoperite. Dacă spaţiul nu-ţi permite acest lucru, atunci cel puţin renunţă complet la draperii şi curăţă frecvent ferestrele.

Lumina naturala

Sursa: www.favething.com