Locuința ta, în stilul Feng Shui

Locuința ta, în stilul Feng Shui

Feng Shui este un concept chinezesc care tradus literalmente înseamnă ,,vântul și apa”. Feng Shui se referă la un ansamblu de principii care afirmă că formele și mediul ambiant pot influența principiul ,,qi”, care se referă la spiritul uman. Scopul principal al artei feng shui este acela de a armoniza locurile în care trăiesc oamenii, prin intermediul analizei energiei din mediul înconjurător. Feng shui-ul are la bază teoria celor 5 elemente care se regăsesc în mediul natural: pământul, metalul, apa, lemnul și focul. Utilizând aceste elemente împreună cu principiul echilibrului ,,ying yang” un expert în feng shui va încerca să armonizeze forțele care au influență la nivel local pentru a ameliora sănătatea, nivelul de prosperitate și comportamentul oamenilor. 

În cultura chinezească arta feng shui-ului are la bază un întreg sistem filosofic legat direct de daoism, însă, în cultura occidentală acesta a pătruns mai degrabă sub formă simplificată, fiind privită atât cu scepticism, cât și cu entuziasm. Astăzi se consideră despre feng shui că este un sistem a căror elemente pot fi explicate rațional însă nu în totalitate, iar în acest sens sursele sceptice abordează feng shui-ul ca ,,un set de remedii tradiționale care se leagă direct de superstiții.” Indiferent în ce formă este abordat feng shui-ul, adevărul este că această artă poate aduce îmbunătățiri semnificative felului în care ne decorăm locuința și de ce nu, beneficii directe și asupra stării noastre de bine. În definitiv scopul acestei arte este de a ne ajuta să trăim mai confortabil în propriile locuințe, cât și de a munci mai bine în mediul de lucru. Articolul de față își propune să exploreze câteva din cele mai cunoscute strategii de organizare a locuinței pe baza sistemului feng shui.

Sufrageria

Când vorbim despre un feng shui pozitiv al sufrageriei, un prim element care constituie fundația acestuia se referă la nivelul de curățenie și organizare. Chinezii consideră că spațiul deschis al sufrageriei trebuie să fie obligatoriu bine organizat și curat în detalii. Următorul element obligatoriu pentru sufragerie este lumina. Un bun feng shui presupune multă lumină, care conferă energie pozitivă locuinței și influențează în mod direct starea de bine. Dacă locuința ta nu are orientarea potrivită pentru a fi luminoasă, atunci experții în feng shui recomandă adăugarea unor oglinzi sau a unor corpuri de iluminat care imită fidel lumina naturală. Atenție însă, nu te limita doar la corpuri de iluminat situate pe tavanul încăperii deoarece acestea tind să creeze o atmosferă depresivă. De asemenea, experții în feng shui recomandă ca sufrageria să fie în permanență aerisită. În mod ideal, sufrageria trebuie să includă toate elementele de bază ale feng shui-ului (vezi imaginea 2).

Sursa: www.industrystandarddesign.com

Imagine 1 - Sursa: www.industrystandarddesign.com

Sursa: www.gnuarch.org

Imagine 2 - Sursa: www.gnuarch.org

Dormitorul

Conform sistemului feng shui, primul principiu pe care trebuie să-l respecte un dormitor este acela de a fi primitor. Un dormitor neatractiv, în care nu te simți confortabil, creează din start un feng shui negativ. Al doilea principiu feng shui este dat de ambivalența celor două elemente: calm și stimulant, pe care trebuie să le aibă un dormitor. Atenție însă, experții feng shui consideră că următoarele elemente stimulante distrug complet feng shui-ul dormitorului: televizor, computer, boxe sau orice alte dispozitive care produc zgomot sau agitație care nu sunt benefice sănătății. Poți alege dintr-o varietate de elemente stimulante pozitive precum: o culoare puțin mai puternică care să ofere puțin contrast încăperii, flori colorate etc (vezi imaginea 3). Dacă vrei să adaugi o oglindă în dormitor poziționeaz-o întotdeauna deasupra patului, în zona în care se află pernele de pe pat, niciodată pe pereții laterali sau la capătul patului. La fel ca și în cazul sufrageriei, ideal este ca dormitorul să îmbine toate elementele feng shui (vezi imaginea 4).

Sursa: www.cosca.org

Imagine 3  - Sursa: www.cosca.org

Sursa: www.minimalisti.com

Imagine 4 - Sursa: www.minimalisti.com

Bucătăria

Atât locația, cât și design-ul bucătăriei, poate afecta direct feng shui-ul acesteia. Experții în feng shui consideră că bucătăria trebuie să se situeze la confluența celor trei spații ale locuinței: dormitor, sufragerie și baie. În acest sens, bucătăria reprezintă spațiul cel mai important pentru sănătatea și starea de bine personală. Amplasarea intrării în bucătărie înspre intrarea principală în locuință este un lucru interzis din punct de vedere al feng shui. De asemenea, amplasarea intrării în bucătărie față în față cu intrarea în baie încalcă regulile feng shui, din simplul motiv că energiile celor două locații nu ar trebui să se amestece niciodată. Culorile utilizate în bucătărie sunt, de asemenea, importante, consideră experții în feng shui. Contrar opiniilor generale, culoarea gri este considerată a fi o culoare extrem de benefică, aerisită și primitoare, perfectă pentru orice bucătărie (vezi imaginea 5). Nu în ultimul rând, pentru a respecta în totalitate principiile feng shui ale bucătăriei, aceasta trebuie să fie mereu organizată deoarece aici prepari mâncarea, care în cultura chinezească este un simbol pentru prosperitate.

Sursa: www.fengshuistyle.us

Imagine 5 - Sursa: www.fengshuistyle.us