Legislaţia privind cumpărarea imobilelor din România de către cetăţeni străini

Legislaţia privind cumpărarea imobilelor din România de către cetăţeni străini

Sistemul judiciar român prevede reglementări clare în privinţa dreptului de proprietate asupra imobilelor pe teritoriul României. Cetăţenii străini pot să cumpere proprietăţi imobiliare în România, însă numai în anumite condiţii. Restricţiile existente se referă la criteriile economice pe care România trebuie să le îndeplinească datorită statutului de membru activ al Uniunii Europene.

Orice persoană de cetăţenie străină, cetăţean apatrid sau persoana juridică, indiferent de ţară de origine, este liberă să cumpere proprietăţi imobiliare precum apartamente, imobile comerciale sau industriale, fiind supuşi aceloraşi condiţii precum cele aplicabile cetăţenilor români. Cu toate acestea, este important de reţinut următorul fapt: terenul pe care proprietatea este situată nu poate fi achiziţionat. În cazul acestui tip de proprietate imobiliară, trebuie să fie stabilit un drept de superficiu. Astfel, cetăţeanul străin interesat de achiziţionarea proprietăţilor imobiliare de pe teritoriul României are posibilitatea de a cumpăra dreptul de folosinţă al terenului, şi nu terenul în sine.

În ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra terenurilor, există două cazuri principale în care un cetăţean străin poate să obţină drept de proprietate. În primul caz, cetăţenii străini care nu sunt domiciliaţi în România, dar sunt cetăţeni U.E. sau cetăţeni ai unui stat membru al Spaţiului Economic European, cetăţeni apatrizi care nu sunt domiciliaţi în România, dar au un domiciliu stabil într-un alt stat-membru al U.E, precum şi persoane juridice care nu au domiciliul în România, dar au fost stabilite în conformitate cu reglementările legale într-un stat membru U.E., au posibilitatea de a cumpăra dreptul de proprietate asupra terenurilor, cu condiţia ca terenurile să fie folosite în scopul construirii de clădiri rezidenţiale sau nerezidenţiale.

Cel de-al doilea caz îi priveşte pe fermieri, cetăţeni ai unui stat membru U.E. sau cetăţeni apatrizi domiciliaţi într-un stat membru al U.E., care doresc să achiziţioneze teren în România. Categoriile menţionate mai sus pot să obţină dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor şi a terenurilor forestiere în aceleaşi condiţii precum cele aplicabile cetăţenilor români şi persoanelor juridice române, cu condiţia ca aceştia să poată dovedi în mod oficial, că vor lucra ca fermieri şi că natura activităţii lor nu se va schimba pe perioada în care vor folosi terenul.

O altă reglementare semnificativă privitoare la terenurile agricole este legea privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan, pusă în vigoare din luna aprilie a anului 2014. Legea le permite străinilor să cumpere teren în România, pe persoană fizică. De asemenea, legea impune anumite limite cumpărătorilor şi stabileşte o serie de paşi ce trebuie urmaţi pentru finalizarea procesului. Principala îngrădire impusă de lege constă în dreptul de preempţiune pe care îl au anumite categorii de persoane: coproprietarii terenurilor scoase la vânzare, arendaşi, proprietari vecini, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine. Proprietarilor le revine sarcina de a depune la primărie o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea trebuie să fie însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, în care trebuie să fie incluse, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţă, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Odată depusă cererea, găsirea cumpărătorului care să respecte toate condiţiile legale revine structurilor locale şi centrale create în acest sens.

Dreptul de proprietate asupra imobilelor pentru cetăţenii străini, apatrizi şi persoane juridice care nu aparţin unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European este reglementat de către tratatele internaţionale, în baza reciprocităţii. În ceea ce priveşte organizaţiile şi companiile care doresc să facă investiţii de natură imobiliară în România, acestea, precum şi persoanele juridice, pot să achiziţioneze dreptul de proprietate asupra oricărui tip de imobil, conform legislaţiei referitoare la dreptul de proprietate pentru persoanele juridice române. În consecinţă, acţionarii sau partenerii unei companii, indiferent de naţionalitate, au posibilitatea, în mod indirect, să cumpere terenuri şi imobile.

Deşi cunoaşterea cadrului legal care reglementează procesul de vânzare-cumpărare al proprietăţilor imobiliare din România vă poate feri de multe neplăceri, este important de reţinut că asistenţă legală nu este doar recomandată, ci şi necesară pentru a încheia o cumpărare sau o vânzare. Vă stăm la dispoziţie în cazul în care doriţi să găsiţi imobilul perfect. Ne-ar face plăcere să vă oferim consultanţă pe durata întregului proces, şi după aceea, şi să vă îndrumăm către colaboratorii noştrii, în cazul în care aveţi nevoie de asistenţă legală.