La un an de la debutul pandemiei, piața imobiliară clujeană este din nou pe un trend ascendent

Diverse
28/04/2021

La un an de la debutul pandemiei, piața imobiliară clujeană este din nou pe un trend ascendent

La un an de la debutul pandemiei, piața imobiliară clujeană pare a își fi revenit total din șocul inițial din starea de urgență, putând acum vorbi din nou, la fel ca înainte de criza epidemiologică, de creșteri în vânzări și chiar și de o evoluție ascendentă a prețurilor. 

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna martie a acestui an, la Cluj s-au încheiat aproape 1000 de contracte de vânzare-cumpărare în plus față de martie 2020: 3917 versus 2975. 

Defalcat, pe tipuri de proprietăți, în martie 2021 s-au vândut 1227 unități individuale, 1127 terenuri intravilane fără construcții, 1325 terenuri intravilane cu construcții, 11 terenuri extravilane neagricole și 227 terenuri extravilane agricole.

În martie 2020 au fost tranzacționate 934 unități individuale, 787 terenuri intravilane fără construcții, 990 terenuri intravilane cu construcții, 1 terenuri extravilane neagricole și 263  terenuri extravilane agricole.

În intervalul ianuarie - martie 2021, Clujul s-a situat pe locul 3 ca număr de contracte de vânzare-cumpărare încheiate la nivel național, cu 9502 tranzacții, fiind precedat de Ilfov, cu 13168 tranzacții, și de Capitală, unde au fost încheiate 27185 de tranzacții.

În primele trei luni ale anului trecut, Clujul s-a situat pe același loc III național, cu 8233 tranzacții, fiind precedat de Ilfov (12518 tranzacții încheiate) și de București (24405 tranzacții).

Creșterea activității de tranzacționare în acest an poate fi observată pentru toate zonele de pe podium, la Cluj vânzându-se în primul trimestru al anului 2021 cu 1269 mai multe imobile față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Dată fiind această activitate intensă de tranzacționare, nu este de mirare că prețurile imobilelor și-au continuat traiectoria ascendentă, în ciuda pandemiei și a incertitudinilor economice legate de ea. 

Potrivit raportului asupra pieței imobiliare rezidențiale realizat de Analize Imobiliare pentru trimestrul I al anului 2021, în intervalul ianuarie-martie „valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 2,2% comparativ cu trimestrul precedent”.

Tendința de scădere a prețurilor locuințelor s-a manifestat numai pe parcursul stării de urgență, în starea de alertă urmând un trimestru de stabilizare, continuat cu 6 luni de creștere.

În prezent, potrivit raportului Analize Imobiliare, Cluj-Napoca ocupă prima poziție în topul național al prețurilor, cu o medie de 1850 de euro pe metru pătrat util, fiind urmat la distanță mare de București, cu 1.480 de euro pe metru pătrat.

Comparativ cu martie 2020, în luna martie a acestui an, prețurile apartamentelor au crescut la Cluj cu 5,2%, iar în ultimele 3 luni proprietățile s-au scumpit cu 1,9%. Acum 5 ani, la Cluj-Napoca apartamentele erau scoase pe piață la prețuri cu 60,6% mai mici.

În primele luni ale acestui an, conform datelor Analize Imobiliare, arealul central și ultracentral a ocupat, la Cluj-Napoca, prima poziție în topul prețurilor, „cu o medie de 2.210 euro pe metru pătrat util (un avans de 0,8% față de cele trei luni anterioare), pe următoarele locuri aflându-se, la fel ca trimestrul trecut, zonele Plopilor (+1,3%, până la o valoare de 2.010 euro pe metru pătrat), apoi Gheorgheni - Andrei Mureșanu (unde a avut loc un avans de 1,9%, până la 1.970 de euro pe metru pătrat util). În primul pătrar al anului 2021, arealul Bună Ziua - Europa - Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,6%, până la 1.910 euro pe metru pătrat), iar zona Zorilor, pe cel de-al cincilea (în condițiile unui plus de 2,9%, până la o valoare medie de 1.900 de euro pe metru pătrat)”.

Restricțiile de circulație din pandemie au schimbat preferințele cumpărătorilor, care s-au orientat la Cluj-Napoca, acum, mai mult decât înainte, spre case și, mai ales, spre terenuri. Și segmentul apartamentelor a recuperat însă 70% din nivelul atins în ianuarie 2020. Pentru sectorul terenurilor, cererea din partea cumpărătorilor a fost cu peste 30% mai mare în luna martie a acestui an, comparativ cu primele luni ale anului precedent.

La nivelul județului Cluj, potrivit datelor Analize Imobiliare, „interesul pentru case a fost cu aproximativ 30% mai mare decât la începutul anului precedent în toată perioada ianuarie-martie 2021. Cererea pentru terenuri a înregistrat o creștere de-a dreptul fulminantă în primul trimestru din 2021, ajungând ca în luna martie să se situeze la o diferență de 150% față de ianuarie 2020”.

Așadar, analizând datele ANCPI și cele ale specialiștilor imobiliare.ro, putem concluziona că piața imobiliară clujeană, sănătoasă înainte de pandemie, a reușit să se adapteze crizei epidemiologice, păstrându-și caracteristicile de dinainte - valoarea ridicată a proprietăților, prețurile stabile, cu o ușoară tendință ascendentă. În aceste condiții, o investiție imobiliară rămâne în continuare o idee bună, valoarea imobilelor continuând să crească.

Brokerii Welt Imobiliare vă așteaptă cu un portofoliu larg de apartamente, case sau terenuri, pentru toate preferințele și bugetele. Vă invităm să ne contactați la adresele de mai jos!