Japonia - răsăritul arhitecturii moderne

Japonia - răsăritul arhitecturii moderne

Japonia este recunoscută la nivel mondial pentru arhitectura extrem de variată și cu accente atipice. Aici regăsim o varietate largă de forme și stiluri arhitecturale, în construcții diverse, de la ferme familiale modeste până la mari palate imperiale. Stilurile arhitecturale au evoluat din vremea pre-istorică și până în prezent. Cele tradiționale au fost influențate de-a lungul istoriei de către continentul asiatic. Totuși, au fost adaptate așa încât să fie pe placul local. Mult mai recent, cu precădere în ultimul secol, Japonia a cunoscut și o introducere treptată a stilurilor arhitecturale occidentale. Clădirile tradiționale au fost construite în principal din lemn, fiind considerat un material ușor accesibil și rezistent în fața cutremurelor. Din păcate, multe clădiri s-au pierdut în timp datorită dezastrelor naturale, a climatului umed, incendiilor și războaielor. S-au păstrat clădiri monumentale precum temple, palate și castele, cu ajutorul eforturilor de renovare periodică.

În ultimele decenii, Japonia și-a demonstrat potențialul și în ceea ce privește arhitectura modernă. Arhitectura contemporană a acestei țări este dominată de creații care-ți fură privirea, mai ales în marile aglomerații urbane, precum Tokyo. Dezvoltarea marilor orașe a condus la apariția rapidă a clădirilor zgârie-nori de tip occidental. Varietatea acestora, însă, depășește cu mult imaginația artistică vestică. Mulți arhitecți japonezi și-au pus amprenta și pe scena internațională. Dintre aceștia, cel mai cunoscut este Ando Tadao (vezi imaginea 1 și imaginea 2). Acesta a câștigat numeroase premii în arhitectură și design.În articolul de față ne-am propus să-ți facem cunoștință cu câteva exemple arhitecturale unice ale Japoniei.

Japonia moderna

Imaginea 1 - Sursa: www.pulitzerarts.org

Reprezentantul arhitecturii moderne in Japonia

Imaginea 2 - Sursa: www.pinimg.com

1. Tadao Ando

Câștigător al Pritzker Prize, Tadao Ando este cunoscut pentru utilizarea atentă a luminii naturale în cadrul spațiilor asimetrice, construite complet din beton şi angajamentul puternic faţă de mediul natural. Originar din Osaka, Tadao a creat o versiune ascetică dar în acelaşi timp bogată a modernismului. Aceasta rezonează perfect cu arhitectura tradiţională japoneză. Şi-a câştigat iniţial existenţa ca şofer de camioane şi boxer profesionist. Ulterior a studiat arhitectura în formulă autodidactă, participând la diferite cursuri practice şi vizitând cele mai importante clădiri ale lumii. Clădirile sale sunt în aparenţă simple, turnate din beton. Ele se bazează pe principiul explicat chiar de către el: ,,Oferă-le oamenilor nimicul, pentru că doar aşa vor cugeta la ceea ce se poate obţine din nimic."

2. Parcurile Namba din Osaka  

Parcurile Namba din Osaka este un proiect ridicat de către asociaţia Jerde a arhitecţilor din Osaka. Acesta a îndeplinit o cerinţă locală importantă, aceea de a aduce o intervenţie naturală în mediul urban extrem de aglomerat. În anul 2009, proiectul a luat premiul pentru excelenţă al Urban Land Institute. Acoperişurile clădirilor conexe reprezintă parcuri care abundă cu verdeaţă, locuri ideale pentru relaxare (vezi imaginea 3).

Japonia verde

Sursa: www.inhabitat.com

3. Capela Ribbon din Hiroshima

Această clădire a fost concepută special pentru ceremoniile de nuntă, ca parte a unui hotel situat în Hiroshima. Structural, clădirea îmbină două scări în forma spiralei, care se încheie cu o terasă cu vedere spre Marea Japoniei (vezi imaginea 4).

Influentele organice in Japonia

Imaginea 4 - Sursa: www.archdaily.com

4. Atelierele Reversible Destiny din Tokyo

Construcţie a fost realizată de către cuplul de arhitecţi şi scriitori, Shusaku Arakawa şi Madeleine Gins, având următoarea tematică abstractă: depăşirea condiţiei mortalităţii umane. La prima vedere, clădirea lasă impresia unui imens loc de joacă cu apartamente care se îmbină exact ca şi într-o cutie cu jucării. Care este legătura între joacă şi nemurire? Artiştii au considerat că un spaţiu stimulant contribuie la extinderea vieţii umane. Aşadar procesul de îmbătrânire, în opinia lor, poate fi încetinit spre exemplu prin utilizarea unei palete de culori intense aşa cum arată şi construcţia de faţă. Interiorul clădirii denotă excentricitatea artiştilor, fiind decorat cu 14 nuanţe diferite, iar fiecare din încăperi vine cu propriul set de instrucţiuni de folosire.

Japonia copiilor

Imaginea 5 - Sursa: www.reversibledestiny.org

5. Casa Fantomă din Tokyo

Construcţia a fost realizată de către studioul de arhitectură Datar Architecture cu intenţia de a realiza ,,cea mai minimalistă casă din Japonia". Arhitecţii s-au autodepăşit, deoarece în prezent această construcţie se află în topul celor mai minimaliste creaţii din întreaga lume. Casa este deseori comparată cu o simplă pânză albă, deoarece în afara podelelor, este vopsită complet în alb (vezi imaginea 6).

Japonia simpla

Imaginea 6 - Sursa: www.minimalissimo.com