Istoria afacerilor imobiliare – partea a III-a

Istoria afacerilor imobiliare – partea a III-a

Epoca mașinilor

Revoluţia industrială a avut un impact profund asupra evoluţiei omenirii, egalat poate doar de invenţia armelor de foc. Efectele revoluţiei industriale nu pot fi împărţite în două categorii, ci se împart undeva între pozitive şi negative, în funcţie de perspectiva adoptată. Utilizarea maşinilor pentru muncă manuală i-a eliberat pe ţărani, aceştia fiind disponibili pentru alte sarcini, şi a permis în acelaşi timp unei minorităţi privilegiul de a studia şi a se specializa în noi domenii de muncă apărute pe fondul industrializării muncii. Pe de altă parte, însă, cizmarii, croitorii şi tâmplarii au descoperit că meşteşugurile lor atât de apreciate odinioară şi-au pierdut valoarea. Meşteşugarii au fost forţaţi de aceste circumstanţe să se întoarcă la munca pământului şi la minerit pentru a-şi câştiga traiul. Ţăranii mai ambiţioşi au ajuns să compună, în cele din urmă, clasa de mijloc a societăţii, ocupând posturi de lucrători în fabrici şi funcţionari. Astfel, şi-au cumpărat locuinţe, maşini şi în cele din urmă, aparate de radio şi televizoare, care le-au sugerat alte lucruri de care ar avea nevoie.

Ipoteca magică

Invenţia ipotecii nu aparţine unei ţări anume. Ipotecile au existat multă vreme sub forma unui împrumut exclusiv acordat doar membrilor nobilităţii. După revoluţia industrială, însă, economia s-a dezvoltat suficient de mult pentru că băncile să accepte riscul mărit de a acorda ipoteci şi oamenilor de rând.  Acest lucru a permis indivizilor să îşi cumpere o locuinţă proprie şi chiar să ofere proprietăţi în chirie. A durat ceva vreme (~30.000 de ani), dar oportunitatea de a deveni proprietari este deschisă multor oameni. Mai mult, s-a ajuns în punctul în care oamenii cumpără deseori prea mult sau îşi iau prea multe credite şi ipoteci. Această libertate de a "avea" bunuri proprii poate avea manifestări impetuoase, aşa că moderaţia este foarte importantă. O ipotecă prea mare poate cauza pierderea unei proprietăţii la fel de bine cum poate să asiste în achiziţia unei proprietăţi.

Concluzia

Dreptul la proprietate a fost baza tuturor oportunităţilor de investiţii pe care le vedem astăzi. Fără o populaţie stabilă şi o locaţie stabilită, posibilitatea oamenilor de a face comerţ şi afaceri unii cu alţii este limitată. Dreptul la proprietate a evoluat de la a fi un drept al celor puternici, la ceva ce se poate cumpăra, vinde şi închiria. Chiria, sub o formă sau alta, a existat dintotdeauna, şi era "achitată" proprietarului în schimbul găzduirii şi protecţiei. Rolul proprietarului, cu responsabilităţile aferente, a revenit de-a lungul timpului şefilor de trib, regilor şi în cele din urmă, proprietarilor. În prezent, avem puterea de a fi noi înşine proprietari, o schimbare care a marcat profund stilul de viaţă al oamenilor de pretutindeni. Şi dacă stăm să ne gândim că mai există şi în ziua de astăzi populaţii de vanatori-culegatori care încă trăiesc o istorie pe care noi am văzut-o desfăşurându-se, parcă totul căpăta o altă nuanţă...