Investițiile imobiliare au rămas cele mai profitabile, conform datelor statistice

Diverse
07/09/2022

Investițiile imobiliare au rămas cele mai profitabile, conform datelor statistice

„Cum merge piața imobiliară” și, mai ales, „Cum merge piața imobiliară din Cluj?” sunt întrebări aflate pe buzele chiriașilor, proprietarilor, cumpărătorilor, vânzătorilor de locuințe, dar și frământări ale investitorilor, mai ales acum, în contextul incertitudinilor economice care afectează piețele globale.

Cel mai recent raport al Analize Imobiliare privind evoluția pieței naționale și locale ne oferă răspunsuri și ne arată tendințe surprinzătoare.

Astfel, cu toate că cererea de locuințe a scăzut cu 29% în trimestrul II al acestui an față de anul trecut, numărul proprietăților vândute la nivel național a crescut cu 8%. Și soldul creditelor pentru locuințe acordate populației la nivel național a crescut cu 12,1%, semn că populația nu se ferește să se împrumute atunci când e vorba de o nouă casă, în ciuda creșterii ROBOR și IRCC.

Și prețurile au crescut, la nivel național înregistrând un avans trimestrial de 4,6% și unul anual de 14,3%. 

Potrivit specialiștilor Analize Imobiliare, Cluj Napoca continuă să ocupe prima poziție în topul național cu cel mai mare preț mediu de vânzare a unui imobil, ajungând la final de trimestru II la 2.400 de euro pe mp, ceea ce indică o creștere de 7,2% față de trimestrul anterior și de 27% față de același trimestru al anului trecut. 

Cine a investit, așadar, anul trecut în imobiliare la Cluj-Napoca s-a ales cu un spor financiar substanțial, protejându-și banii de inflație prin achiziționarea unei proprietăți într-unul dintre cele mai dinamice orașe din România. Conform datelor Imobiliare.ro, Cluj-Napoca, preferatul investitorilor, este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe în prezent cu peste 30% față de acum doi ani (33,5%). Apartamentele din zona centrală a municipiului au ajuns la un preț mediu de cca. 2700 de euro/mp., cele din arealul semicentral costă în jur de 2500 de euro/mp, iar în cartierele periferice metrul pătrat util valorează circa 2150 euro.

Cu toate că munca remote a devenit o realitate a pieței muncii și în ciuda specificului perioadei de vară analizate, în care cererea pentru închiriere este în general mai scăzută, datele Analize Imobiliare pentru trimestrul II al acestui an ne arată o creștere a cererii de închiriere cu 13% în Cluj-Napoca (comparativ cu anul anterior), semn că municipiul este încă un magnet pentru tinerii care găsesc la Cluj mai multe oportunități de studiu, de carieră și de petrecere a timpului liber, decât în orașele lor natale.

Și prețurile de închiriere au crescut la Cluj-Napoca, înregistrând în ultimul an un avans de 16,9%, până la 8,3 euro/mp util. Astfel, o garsonieră îi aduce proprietarului un venit de circa 300 de euro/lună, o locuință de două camere poate fi închiriată cu o sumă medie de 430 euro, iar una de 3 camere cu 550 de euro.

Datele statistice ne arată că, în ciuda vremurilor tulburi pe care le traversăm, imobiliarele au rămas o investiție excelentă, una care a câștigat până acum chiar și teribila luptă cu inflația. Chiar dacă pandemia și conflictul de la granițele țării au afectat mediul economic intern și internațional, la Cluj nevoia de locuire ține pornit motorul imobiliar. 

Odată cu finalul pandemiei (sau după ce ne-am obișnuit să trăim cu ea), redeschiderea porților universităților pentru studenți ține vie piața închirierilor. Locurile de muncă mai diversificate și mai bine plătite din Cluj-Napoca îi fac pe absolvenți să își dorească să rămână la Cluj, existând astfel constant și o nevoie de cumpărare. Dacă ne gândim și la investițiile publice masive care se realizează constant în infrastructura orașului, investiții care cresc calitatea vieții locuitorilor, înțelegem de ce Clujul are în continuare cele mai valoroase proprietăți din țară. Un oraș efervescent, dinamic, în care se investește constant (public și privat) nu poate fi decât unul propice pentru piața imobiliară, fie că vorbim despre vânzări sau închirieri de locuințe.

Consilierii Welt Imobiliare vă pot ajuta să găsiți cel mai potrivit loc pe care să-l numiți „acasă”, ori cea mai bună variantă de investiție într-un imobil. Vă invităm să îi contactați!