În prima jumătate a acestui an, Clujul s-a menținut în topul preferințelor investitorilor imobiliari

Diverse
14/07/2021

În prima jumătate a acestui an, Clujul s-a menținut în topul preferințelor investitorilor imobiliari

Clujul a rămas, pe întreaga durată a pandemiei, primul oraș din provincie, ca număr de tranzacții imobiliare. Un important pol investițional înainte de criza epidemiologică, Cluj-Napoca și zona metropolitană au rămas în topul preferințelor cumpărătorilor de apartamente, case, terenuri, spații de birouri, capitala Transilvaniei având, față de alte zone ale țării, o serie de avantaje care o recomandă pentru investițiile pe termen scurt, mediu și lung, indiferent de turbulențele prin care trece mediul economic acum sau pe care le va traversa pe viitor.

Cu universități recunoscute la nivel internațional, Clujul atrage în permanență „clienți” pentru imobiliare, studenți români și străini, ori specialiști în diverse domenii, care închiriază sau cumpără proprietăți, în cazul în care se stabilesc aici.

Cu clinici și medici de renume, Cluj-Napoca înseamnă și „turism” medical; cei care vin la Cluj pentru diverse tratamente au nevoie de cazare în oraș, o altă sursă de venituri pentru proprietarii apartamentelor care pot fi închiriate și în regim hotelier.

Marile festivaluri, deja consacrate, ale Clujului, reprezintă, vara, o importantă sursă de câștig pentru investitorii imobiliari, chiria încasată pe durata unui festival echivalând uneori cu veniturile din închiriere obținute altfel pe un an întreg.

Nu în ultimul rând, regenerarea permanentă a orașului, cu proiectele și investițiile majore aflate în derulare, întărește și sectorul imobiliar, sporind valoarea și atractivitatea proprietăților aflate pe culoarele, din ce în ce mai largi, de modernizare. Fie că vorbim de zona centrală a urbei (unde mari bulevarde și străzi au fost deja reabilitate, altele fiind în curs de modernizare sau în proces de demarare a lucrărilor) sau de cartiere (unde noi baze sportive și parcuri sunt în lucru - Baza Sportivă „La Terenuri”, pădurea-parc din zona Bulevardului Muncii, sau altele sunt în faze avansate ale documentațiilor tehnice - Parcul Armătura, Feroviarilor ș.a.), municipalitatea dă un semnal pozitiv pieței imobiliare. Practic, investind într-o proprietate în Cluj-Napoca, beneficiezi, prin modernizarea zonelor adiacente, de condiții mai bune de locuire ori de posibilități mai avantajoase de închiriere sau de tranzacționare.

Sprijinindu-se pe atâtea oportunități, nu este de mirare că orașul de pe Someș și localitățile satelite din jur au rămas pe locul I în preferințele celor care au căutat, chiar și în pandemie, un cămin mai bun sau o investiție cu un grad ridicat de rentabilitate!

Tranzacțiile lunii iunie

În luna iunie a acestui an, la fel ca în anul precedent, Clujul a fost în topul vânzărilor imobiliare în rândul orașelor din provincie, doar Bucureștiul și județul Ilfov înregistrând cifre de tranzacționare mai mari.

În plus, în iunie 2021 au fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare decât în iunie 2020: 2613 vs. 2486. 

Conform datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, luna trecută la Cluj s-au vândut 2613 imobile: 895 unități individuale, 628 terenuri intravilane fără construcții, 889 terenuri intravilane cu construcții, 9 terenuri extravilane neagricole și 192 terenuri extravilane agricole.

În iunie 2020, s-au vândut 2486 imobile: 542 unități individuale, 891 terenuri intravilane fără construcții, 643 terenuri intravilane cu construcții, 15 terenuri extravilane neagricole și 395 terenuri extravilane agricole.

În prima jumătate a acestui an, Clujul s-a situat pe locul 3 pe țară ca număr de tranzacții imobiliare, cu 17822 contracte de vânzare-cumpărare încheiate, fiind precedat de Ilfov (21995 tranzacții) și București (54889 vânzări).

În primele șase luni ale anului trecut, Clujul a ocupat același onorabil loc III pe podiumul național, cu 14754 tranzacții încheiate, fiind precedat de Ilfov (27716 vânzări) și București (44850 tranzacții).

Per ansamblu, așadar, potrivit statisticilor ANCPI, 2021 a adus, până acum, comparativ cu anul trecut, cu 3068 mai multe vânzări încheiate, această cifră arătând un trend evident de creștere.

Pentru cele mai avantajoase tranzacții, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un portofoliu bogat de proprietăți! Vă invităm să ne contactați!