În ce zone ale Clujului ne vom bucura de condiții mai bune de trai în 2023?

Diverse
15/05/2023

În ce zone ale Clujului ne vom bucura de condiții mai bune de trai în 2023?

În ce zone ale Clujului ne vom bucura de condiții mai bune de trai în 2023? Unde vom avea spații verzi de calitate, unde vom beneficia de școli moderne pentru copiii noștri, unde vom putea circula facil, fără a ne petrece ore întregi în trafic? Câteva întrebări la care este important să răspundem atunci când căutăm să cumpărăm sau să închiriem o locuință pe termen lung. 

Pentru a vă ajuta să decideți care este cea mai potrivită zonă pentru noua investiție sau locuință personală, Welt Imobiliare vă prezintă stadiul celor mai importante proiecte de dezvoltare ale Clujului care au ca orizont de finalizare anul 2023, dar și stadiul intermediar al proiectelor strategice, care ne vor afecta major calitatea vieții în următorii ani. 

Proiectele strategice multianuale

Potrivit unui anunț recent al municipalității, la finalul lunii mai urmează a fi semnat contractul pentru proiectul metroului din Cluj-Napoca. Ulterior, va fi emis ordinul de începere a proiectării, care va dura 6 luni. După această etapă va fi emisă autorizația de construcție și vor începe lucrările. Până în vara anului 2026, conform contractului, trebuie finalizate 9 stații, de la Sopor la strada Câmpului, și tunelul aferent. Până în 2031, întregul proiect al metroului se prognozează a fi realizat, cu traseul de 19 stații. 

Centura Metropolitană, un proiect la fel de important pentru Cluj, cu implicații majore pentru dezvoltarea economică (și, implicit, imobiliară), este în procedura de licitații, urmând a se stabili în câteva luni care vor fi firmele care se vor angrena în această investiție majoră ce își propune a rezolva, cel puțin parțial, problema congestionării traficului din municipiu și din comunele limitrofe. 

Trenul Metropolitan, un alt proiect de mobilitate, este în prezent în etapa deciziilor tehnice, studiul de fezabilitate și avizele necesare fiind așteptate pentru începutul anului 2024. Proiectul înaintează așadar, îndeplinind pașii prevăzuți de reglementările legale. 

Pasajul de la Tăietura Turcului este inclus în proiectul de modernizare a căii ferate Cluj-Aghireș și Cluj-Bologa. În prezent se lucrează la ultimele detalii, finalizarea proiectării fiind așteptată în vara acestui an. Începerea execuției este estimată pentru partea a doua a anului 2023. 

Conectarea Clujului la autostradă se află în faza de evaluare a ofertelor depuse, ceea ce înseamnă că și acest proiect ar putea debuta la finalul acestui an sau la începutul anului 2024. 

Proiectele de infrastructură publică programate pentru finalizare în 2023

Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului, Grigorescu, lunca Someșului, este realizat în procentaj de 75%, urmând a îmbogăți peisajul urban cu sute de noi arbori. Finalizarea este prognozată pentru luna octombrie. 

Platoul de la Sala Sporturilor ,,Horia Demian” este modernizat în procentaj de 92%, lucrările urmând a se termina în luna iulie. 

Parcul Armătura din cartierul Iris va fi finalizat, de asemenea, în luna iulie a acestui an. În același cartier, Școala Gimnazială Nicolae Iorga își va aștepta elevii din toamnă cu o infrastructură renovată.

Calea Moților - Calea Mănăștur - str. Uzinei Electrice este un proiect aflat în stadiu de realizare de 60%, din luna septembrie urmând a se circula pe carosabilul finalizat, fără obstacolele actuale de trafic, cauzate de lucrările în curs de derulare. 

Podul Oașului - Răsăritului este în stadiu avansat de realizare, în luna iulie urmând a fi dat în folosință. 

În Parcul Feroviarilor, stadiul lucrărilor este de 60%, cu termen de finalizare în luna noiembrie a acestui an. 

Parcul Observator din cartierul Zorilor urmează a fi terminat în decembrie 2023. 

Parcul 14 Iulie din cartierul Grigorescu va fi finalizat, de asemenea, în ultima lună a acestui an. 

În cartierul Mănăștur, elevii de la Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” se vor putea bucura de condiții mai bune de învățare în noul corp de clădire construit, care va fi în curând dat în folosință. Și elevii de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca vor beneficia de noi facilități educaționale, lucrările de extindere și modernizare fiind finalizate. 

Park & Ride-ul de la Aeroport este în etapa procedurilor de evaluare a ofertelor, câștigătorul contractului urmând a fi cunoscut la finalul acestei veri. 

Obiectivul tuturor acestor proiecte este cel de a spori calitatea vieții clujenilor, iar o calitate a vieții mai bună nu poate decât să favorizeze piața imobiliară din oraș. Un spațiu public mai verde, o infrastructură rutieră capabilă a face față nevoilor locuitorilor, o infrastructură educațională modernă, proiecte publice multianuale aflate în derulare, menite a dezvolta continuu orașul, vor atrage în Cluj-Napoca și pe mai departe investiții și noi locuitori, care vor avea nevoie de noi locuințe. Cele mai profitabile zone pentru investitori și cele mai căutate de chiriași și cumpărători vor fi, bineînțeles, acelea care vor oferi condiții de trai moderne. Urmăriți blogul Welt Imobiliare pentru a fi la curent cu cele mai recente evoluții urbanistice. Iar pentru a cumpăra sau închiria un apartament sau o casă în cele mai bune zone ale Clujului, contactați consilierii noștri!