Fosta zonă industrială Iris este vizată de modernizări care o vor transforma într-un cartier rezidențial autentic

Diverse
16/04/2021

Fosta zonă industrială Iris este vizată de modernizări care o vor transforma într-un cartier rezidențial autentic

Fosta zonă industrială Iris este vizată de modernizări care o vor transforma într-un cartier rezidențial autentic, iar odată cu creșterea calității infrastructurii publice și proprietățile imobiliare din acest areal vor deveni mai atractive pentru cumpărători și pentru chiriași, le vor aduce plusvaloare celor care decid acum să investească într-un imobil în Iris.

Viitorul cartierului a fost subiectul unei dezbateri publice, organizată de Primăria Cluj-Napoca sub cupola Centrului de Inovare și Imaginație Civică. Municipalitatea a declarat 2021 „anul cartierelor la Cluj-Napoca din prisma intervențiilor privind modernizarea și reabilitarea străzilor, trotuarelor, spațiilor verzi ș.a.” Asta înseamnă, pentru domeniul imobiliar, noi zone rezidențiale mai valoroase pentru tranzacționare și închiriere, fiindcă modernizarea infrastructurii publice va influența pozitiv, pe termen mediu și lung, valoarea imobilelor.

Propuneri urbanistice pentru un nou cartier Iris

Studiul urbanistic supus recent dezbaterii publice „urmărește îmbunătățirea calității locuirii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris primesc o atenție specială, în încercarea de a le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier.

Este utilizată resursa dată de domeniul public care, prin reorganizare și eficientizare, poate acomoda spații și amenajări noi și poate astfel deservi mai bine principala funcțiune a zonei, cea rezidențială. Sunt prioritizate componentele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. 

Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, perfomante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

Sunt aplicate principii de bază ale calității locuirii, recunoscute internațional, care stabilesc un set de caracteristici necesare pentru orașe în general și pentru zonele rezidențiale în mod special”.

Piața Karl Liebknecht - un centru modern de cartier

Pentru Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente, reamenajarea va însemna transformarea arealului într-un centru modern de cartier, cu străzi cu sens unic, piste de biciclete, spații verzi extinse, un nou mobilier urban, spații pietonale și de recreere.

Între Piața Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente, Primăria propune amenajarea unor legături pietonale pe o zonă care acoperă o suprafață de circa 23.500 mp, care cuprinde: Piața Karl Liebknecht, str. Războieni, str. Puieților, str. Gheorghe Asachi,  str. Spiru Haret, str. Postăvarul, str. Nicolae Românul, str. Iris (parțial), Parcul Iris.

După cum putem citi în proiectul supus dezbaterii publice, „noile profile stradale includ piste pentru bicicliști, trotuare mai largi, plantații de aliniament, spații verzi și locuri de repaus și joacă; sunt propuse locuri de parcare integrate în noua amenajare a profilelor stradale, în număr mai mare decât cel existent; spațiile verzi (Piața Karl Liebknecht, Parcul Iris) sunt extinse și reorganizate pentru o mai bună accesibilitate și funcționalitate. Sunt propuse dotări noi de joacă, vegetație, mobilier urban și iluminat public pe bază de LED; latura estică a Pieței Karl Liebknecht este pietonalizată și transformată într-un scuar urban cu rol de centru de cartier, facilitând atât accesul la stațiile de transport public, cât și activitatea spațiilor comerciale de la parterul clădirii”.

Întregul cartier va beneficia de o amplă regenerare urbană

În cartierul Iris, se intenționează, de asemenea, crearea unor culoare de mobilitate de-a lungul Someșului, Parcul Feroviarilor şi Parcul Armătura fiind la stadiul începerii execuției lucrărilor, iar zona de la Parcul Armătura şi până la podul Fabricii şi pârâul Chinteni, în procedura achiziției documentației tehnice.

În Iris, următoarele străzi sunt vizate de lucrări de întreținere: Sobarilor, Iris, Gh. Asachi, Nicolae Românul, Vasile Lucaciu, Bujorului, Iasomiei, Cărămidarilor, Treboniu Laurian, Viile Nădăşel, Alexandru Sahia, Nădăşel, Odobeşti, Cosminului, Aron Florian, Nicolae Românul, Bujorului, Spiru Haret, Codru Drăguşanu, Ovidiu. Iluminatul public urmează să fie modernizat pe strada Oașului și pe Bulevardul Muncii. Locuitorii cartierului vor beneficia și de noile platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor, care pot fi văzute deja în celelalte zone ale orașului. Pe străzile Bujorului, Nădăşel, Jan Hus, la locul de joacă Asachi, urmează a fi plantați 50 de noi arbori cu balot.

La capitolul educație, Primăria își propune modernizarea și extinderea Școlii Generale „Nicolae Iorga”, modernizarea Grădiniței „Floare de Iris”, o creșă nouă pe strada Parcul Feroviarilor și amenajarea unei grădinițe pe strada Gării nr. 4.

Viitoarele dezvoltări imobiliare de pe fostele platforme industriale din cartier vor include, încă de la nivel de Plan Urbanistic Zonal, creșe, grădinițe, școli și spații verzi (în zona Fostei Fabrici de Cărămidă, a fostelor platforme Libertatea și Mucart, în arealul Dedeman). Un pod auto peste Nădaș are deja PUZ-ul aprobat. 

A investi acum într-o proprietate situată într-o zonă care pe viitor va beneficia de ample modernizări este o idee bună, pentru că valoarea de piață a imobilului va crește odată cu regenerarea spațiului public limitrof.

Welt Imobiliare vă oferă apartamente și case adecvate preferințelor și bugetelor de care dispuneți, în cele mai bune zone ale orașului. Vă invităm să ne contactați la adresele de mai jos!