Este posibilă vânzarea unui imobil achiziționat cu Prima Casă mai devreme de 5 ani?

Este posibilă vânzarea unui imobil achiziționat cu Prima Casă mai devreme de 5 ani? De la lansarea programului, în 2009, și până azi tot mai mulți oameni, în special tinerii aflați la început de drum au apelat la creditul Prima Casă. Motivele sunt lesne de înţeles: avansul solicitat de bancă este de doar 5 % spre deosebire de creditele imobiliare standard unde avansul porneşte de la un minim de 15%, dobânda anuală efectivă (DAE) este cea mai mică de pe piaţă, în cele mai multe cazuri rata lunară este sub preţul unei chirii, termenul de rambursare se poate întinde şi peste 30 de ani etc. Există, bineînţeles, şi dezavantaje ale programului, perioada de aşteptare destul de lungă, care poate depăşi 60 de zile, obligaţia de a plăti un depozit echivalent cu dobânda a trei luni de credit şi mai ales interdicţia de a înstrăina imobilul în primii 5 ani de la achiziţia lui.

Şi totuşi, cum procedăm când, dintr-un motiv sau altul, suntem nevoiţi sau dorim să vindem imobilul înaintea expirării perioadei de interdicţie?

Transferul creditului

O primă modalitate este aceea de a nova creditul. Mai exact, acesta se transferă, cu acordul băncii, către o altă persoană fizică care îndeplineşte toate condiţiile de eligibilitate ale programului Prima Casă. De reţinut că novația se considera o acordare a unui nou credit Prima Casă. Prin urmare, banca finanţatoare trebuie să dispună de fonduri pentru ca novaţia să fie posibilă.

Achitarea anticipată și integrală a creditului

O altă modalitate este aceea de a achita anticipat şi integral creditul din surse proprii. În acest caz, cu acordul de radiere emis de FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii), la solicitarea scrisă a băncii, legea permite ca interdicţia de vânzare să fie radiată şi astfel imobilul se poate înstrăina fără probleme. Este cea mai simplă şi mai rapidă varianta dar, din păcate, nu şi cea mai la îndemână, având în vedere că suma împrumutată este destul de mare şi, în majoritatea cazurilor, cei în situaţie, nu dispun de resurse financiare suficiente pentru rambursarea integrală a împrumutului.

Rezervarea imobilului și acoperirea ipotecii

În acest caz o soluţie ar fi rezervarea imobilului de către cumpărător, printr-un antecontract notarial şi achitarea unui avans care să acopere valoarea ipotecii. Cu alte cuvinte, vânzătorul găseşte un cumpărător care este de acord să achite cu titlu de avans suma necesară pentru acoperirea ipotecii în vederea radierii ei. Odată cu rambursarea integrală a creditului, banca transmite FNGCIMM dovada rambursării integrale a acestuia. După examinarea documentelor primite, FNGCIMM va elibera acest acord pe care îl transmite împreună cu decizia de ridicare a ipotecii și de radiere a interdictiilor din cartea funciară, către bancă. Mai departe, notarul solicită radierea grevărilor din cartea funciară a imobilului și astfel devine posibilă întocmirea contractului de vânzare-cumpărare.

În concluzie, este posibilă vânzarea unui imobil achiziţionat prin programul Prima Casă înainte de împlinirea termenului de 5 ani dar este condiţionată de obţinerea acordului MFP şi al băncii finanţatoare. De aceea, pentru a demara orice procedură legată de vânzarea unui imobil achiziţionat cu Prima Casă, este recomandat ca înainte de toate să vă adresaţi direct băncii finanţatoare. Aceasta vă va pune la dispoziţie toate informaţiile de care veţi avea nevoie. Apoi, înarmaţi-vă cu răbdare. La fel ca la achiziţia unui imobil prin acest tip de credit, vânzarea unui imobil achiziţionat cu Prima Casă este o procedură care se poate întinde pe o perioadă destul de îndelungată, în comparaţie cu alte credite imobiliare.

 Surse: www.expertulbanilor.ro, www.fngcimm.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro