Era online şi piaţa imobiliară - sau de ce există agenţi imobiliari?

Era online şi piaţa imobiliară - sau de ce există agenţi imobiliari?

"De ce există încă agenţi imobiliari pe piaţă?” intreba răspicat un articol online publicat în 2013, de către Washington Post. Acelaşi articol oferea răspunsuri simple la o întrebare pertinentă, izvorâtă în primul rând din dezvoltarea pregnantă a mediului online care a adus un val de informaţii şi soluţii inclusiv pe piaţa imobiliară. Internetul a preluat întradevar cea mai mare parte a cererilor de pe piaţă, în ţările occidentale unde domeniul imobiliar este bine structurat. Era online a afectat majoritatea pieţelor, provocându-le să-şi regândească complet serviciile, să se reinventeze, însă acest lucru nu a împiedicat sectoarele cu adevărat solide să dispară complet. Piaţa imobiliară occidentală a suferit schimbări, însă agenţii imobiliari nu au fost înlocuiţi de către internet, din contră, marile agenţii au reafirmat şi demonstrat importanţa profesioniştilor care au un rol vital în acest tip de afacere.

Un alt articol online al ziarului Time intitulat ,,Am nevoie de un agent imobiliar să achiziţionez o locuinţă?” răspunde cititorilor ferm ,,fără îndoială, pentru simplul fapt că achiziţiile în acest sector sunt chestiuni complicate.” în ce sens piaţa imobiliară poate fi o afacere complicată? Adevărul este că internetul ne oferă o diversitate extraordinară şi ne permite să accesăm singuri domeniul imobiliar, cu ajutorul zecilor de baze de date şi site-uri disponibile, însă când vine vorba de alegerea unei locuinţe, mediul online nu ne garantează acoperirea nevoilor personale deci nu acţionează ca un intermediar în favoarea noastră. Nevoia personală poate fi înţeleasă şi urmărită doar de către un expert în imobiliare, un profesionist care cunoaşte ,,faţa nevăzută” a domeniului imobiliar. Latura ,,nevăzută” a acestui domeniu este ceea ce conferă aspectul complicat al acestei afaceri. Despre ce vorbim când spunem ,,faţa nevăzută”? Despre un cumult de factori care iau naştere din caracterul dinamic al pieţei, precum: investitorii care domină o anumită locaţie, nişă de preţuri specifice unei zone, caracterul unei zone (oraş universitar cu cerere mare versus oraş mic cu cerere scăzută) etc. Astfel de factori ne pot îngreuna serios abilitatea de a realiza o tranzacţie imobiliară, singuri, prin intermediul internetului.În acest context, ne-am propus să listăm câteva motive universale pentru care avem nevoie de agenţi imobiliari atunci când încheiem o tranzacţie.

agenţi imobiliari

Sursa: www.shutterstock.com 

1. Accesul extins

Activitatea unui agent imobiliar se bazează în mare parte pe faptul că acesta acţionează ca un intermediar între vânzători şi cumpărători. Aceasta înseamnă că acesta poate avea acces la toate proprietăţile disponibile pe piaţă. În funcţie de nevoia ta, agentul imobiliar va urmări ţintit ceea ce cauţi, va crea alianţe cu proprietarii sau cu alţi agenţi şi va înţelege ce trebuie făcut pentru a încheia o afacere cu aceştia.

2. Negocierea

Unele persoane consideră că procesul de negociere între părţile implicate într-o tranzacţie imobiliară este mai transparent dacă se face fără intermediari, deci fără agenţi imobiliari. Această idee logică îşi trage rădăcinile din principiul conform căruia ambele părţi îşi vor binele reciproc. Din păcate acest lucru este valabil rareori şi se aplică doar în cazul persoanelor rezonabile care nu-şi urmăresc doar interesul propriu. Aici intervine agentul imobiliar care se va asigura că ambele părţi se află în câştig. Chiar dacă ne considerăm negociatori buni în viaţa de zi cu zi, nu înseamnă că acelaşi lucru va fi valabil şi în tranzacţiile imobiliare, cu atat mai mult cu cat un lucru important se află în joc. Agentul imobiliar se confruntă la locul de muncă, în fiecare zi, cu situaţii cu miză mare, lucru care-l determină să-şi exerseze constant abilităţile de negociator în contexte diverse şi cu risc crescut.

3. Gestionarea birocraţiei

Dacă decizi să cumperi sau să vinzi o proprietate, documentele realizate în cadrul acestui proces au rolul de a te proteja şi reasigura de anumite condiţii. Clauzele contractuale joacă un rol important, la fel şi toate documentele care trebuie realizate şi în acest sens cel care te poate ajuta este agentul imobiliar, care are experienţă referitoare la procesul birocratic implicat şi care s-a lovit zilnic de astfel de contracte.

4. Agenţii imobiliari sunt sinceri

Desigur că acest lucru nu este tot timpul adevărat, însă pentru agenţii imobiliari profesionişti există întotdeauna consecinţe mai mari dacă nu sunt corecţi, decât pentru cumpărători sau vânzători privaţi. Dacă lucrezi cu un agent calificat care face parte dintr-o agenţie, acesta se supune unui contract cu aceasta, deci se supune unor termeni legali. În majoritatea sistemelor legale, activitatea agentului imobiliar este condiţionată de clauza care-l obligă să acţioneze tot timpul în favoarea clientului.