Eficiența energetică a locuinței - la ce să fiți atenți atunci când cumpărați un apartament

Diverse
31/03/2022

Eficiența energetică a locuinței - la ce să fiți atenți atunci când cumpărați un apartament

Dacă, până acum, certificatul energetic era considerat un simplu act necesar pentru tranzacționarea unei proprietăți, scumpirile de pe piața energiei au făcut ca eficiența energetică a locuinței să devină un factor important în orice decizie de cumpărare.

Dincolo de litera de pe certificatul de performanță energetică (de la A la G, A reprezentând cea mai înaltă clasă), atunci când cumpărați un apartament trebuie să fiți atenți și la o serie de variabile care pot însemna facturi mai mici, în contextul prezent în care, chiar și cu un consum redus, costurile pot fi foarte mari. 

Izolarea termică

Izolarea termică a imobilului este primul lucru la care trebuie să ne uităm atunci când evaluăm dacă viitoarea achiziție ne va arde iarna la buzunar sau dacă pentru confortul termic vom plăti facturi moderate. 

Izolarea poate fi realizată în exteriorul sau în interiorul clădirii, ideal e să includă și podeaua și plafonul. Cele mai utilizate materiale sunt polistirenul expandat sau extrudat, vata minerală de sticlă, vata minerală bazaltică. O bună izolație termică ne ajută iarna să reducem pierderile de căldură prin pereți și astfel să consumăm mai puțin gaz/curent electric, iar vara mărește eficiența aparatelor de aer condiționat, care vor avea, de asemenea, un consum redus. 

În cazul polistirenului expandat, folosit în majoritatea cazurilor pentru izolarea exterioară a imobilelor (dar care poate fi aplicat și în interior), este importantă grosimea și densitatea plăcii. 

Un detaliu la care trebuie să fiți atenți atunci când alegeți un apartament într-un bloc de locuințe este numărul și suprafața zidurilor exterioare, calitatea izolării acoperișului, dacă apartamentul este situat la ultimul etaj, respectiv a podelei, dacă e poziționat la parter. Chiar și vecinii contează, deși acest aspect îl puteți controla cel mai puțin - dacă sunteți înconjurat de apartamente locuite, apartamentul vostru va fi mai ușor de încălzit. 

Ferestrele sunt la fel de importante pentru eficiența energetică a unei locuințe, fiind responsabile pentru pierderile de căldură într-un procent de 10-15%. Ferestrele de termopan cu profile de PVC sau aluminiu sunt net superioare geamurilor clasice, din punctul de vedere al blocării pierderilor de căldură. Ferestrele moderne pot avea 3, 5, chiar 7 camere, mai multe camere izolatoare însemnând un confort termic mai bun, cu un consum mai mic de energie. În plus, sticla low-E poate însemna o economie cu 40% mai mare chiar și față de geamul termopan simplu. 

Orientarea

Orientarea locuinței în funcție de punctele cardinale este, de asemenea, importantă pentru un consum energetic optim. Camerele orientate spre nord sunt mai puțin luminoase și mai friguroase. Un dezavantaj iarna, când veți consuma mai mult gaz, dar un avantaj vara, când nu veți cheltui foarte mulți bani pentru răcirea locuinței. 

Camerele cu orientare sudică sunt cele mai luminoase și mai călduroase, beneficiind de încălzirea naturală a soarelui. Totuși, vara ar putea fi necesară instalarea unui aparat de aer condiționat (preferabil unul modern, cu un consum redus) pentru asigurarea unei temperaturi plăcute.

Locuințele orientate spre est sunt mai luminoase și mai călduroase dimineața. Din acestea veți putea admira răsăritul, iar din cele vestice apusul, acestea din urmă fiind mai călduroase după-amiaza și seara. Și încăperile vestice vara ar putea necesita utilizarea unui aparat de aer condiționat pentru un confort termic optim. În locuințele cu orientare vestică vă puteți însă bucura de soare seara, când reveniți de la serviciu și când puteți admira apusul, mai ales dacă imobilul oferă o priveliște relaxantă. 

Practic, orientarea locuinței trebuie aleasă, în ultimă instanță, în funcție de preferințele individuale: vă doriți o locuință mai răcoroasă vara, dar a cărei încălzire va costa mai mult iarna, ori una mai călduroasă iarna, mai ieftin de încălzit, dar pentru care veți plăti mai mult curent electric vara, pentru a o răci?

Este importantă nu doar orientarea locuinței per ansamblu, ci și a camerelor individuale - dormitorul poate fi o încăpere mai răcoroasă, livingul o zonă însorită și caldă, bucătăria ideală are o orientare estică, pentru a avea dimineți scăldate în razele soarelui. 

Tipul de încălzire

În Cluj-Napoca, încălzirea apartamentelor se realizează cu centrale termice individuale, cu centrale de bloc sau prin sistemul public de termoficare. Fiecare tip de încălzire are avantaje și dezavantaje, decizia fiind, în cele din urmă, dependentă de preferințele dumneavoastră: centralele termice de bloc pot aduce cheltuieli mai mici și un aer mai puțin poluat, însă centralele de apartament vă oferă o autonomie mai mare, hotărârea când porniți și opriți centrala, ce temperatură asigurați în locuință, ce temperatură reglați pentru apa caldă menajeră aparținându-vă în totalitate. Dacă apartamentul are o centrală termică în condensație, veți avea facturi mai mici față de o centrală clasică, ce are un randament mai scăzut, consumând mai mult. 

Sistemul public de termoficare este unul modernizat și eficient la Cluj, vă oferă confort termic la un preț subvenționat de Primărie, însă nu puteți alege exact ziua în care pornește căldura toamna și când se oprește primăvara.

Tipul de apartament cumpărat

Dacă cumpărați un apartament semifinisat, vă este cel mai ușor ca, din start, să îi îmbunătățiți eficiența energetică, chiar peste cea proiectată de constructor (prin izolare interioară cu tipuri de materiale moderne). Aveți, de asemenea, posibilitatea de a achiziționa de la bun început consumatori economici (frigider, plită electrică, mașină de spălat haine/vase, aparat de aer condiționat, sisteme de iluminat ș.a.m.d.).

Dacă apartamentul dorit este deja mobilat și utilat, e important să verificați și clasa energetică a consumatorilor, pentru a nu plăti ulterior facturi exorbitante la curent. 

În alegerea unui apartament eficient energetic aveți, așadar, de luat în calcul numeroși factori, care vă vor influența major cuantumul facturilor pe care le veți plăti pentru asigurarea confortului locuirii. Unele variabile țin de preferințele individuale ale viitorului proprietar (orientare, centrală individuală/de bloc/termoficare), altele, precum buna izolare termică, trebuie să fie neapărat prezente, indiferent de gradul izolației (polistiren mai gros sau mai subțire, ferestre termopan cu mai multe sau mai puține camere), pentru ca facturile la energie să nu vă deranjeze traiul tihnit, liniștea și căldura casei.

Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un portofoliu larg de apartamente călduroase și luminoase, potrivite pentru toate gusturile și bugetele. Vă invităm să ne contactați!