Design interior - tendinte 2018

Design interior - tendinte 2018

Spaţiul în care locuim este o oglindă fidelă a propriei personalităţi. Fie că e vorba de o canapea, de un scaun, de un covor, de culoarea pereţilor, de intensitatea luminii, de obiectele de decor, chiar şi cele mai mici detalii vorbesc despre noi, spun o parte din povestea noastră a celor care îl locuim. Ne finisăm şi ne decorăm locuinţele, evident, ţinând cont de tendinţe dar, până la urmă, acasă înseamnă ceea ce ne place fiecăruia, ceea ce ne aduce linişte şi confort. Ca să o citez pe Irina Constantin, designer de interior, "amenajarea unei case este mai mult decât crearea unui interior frumos: înseamnă să îi cunoşti pe cei ce vor locui în ea. Dacă o locuinţă nu are acel ceva care o face "acasă", nu este decât o amenajare impersonală."

Cu siguranţă nu ne renovăm locuinţa în fiecare an. Cine ar putea ţine pasul cu toate tendinţele acestea? Totuşi, cu eforturi minime o putem menţine şic şi în trend. Vestea bună e că anul acesta accentul se pune pe confort şi autenticitate. Dacă ne simţim confortabil şi relaxaţi la noi în casă, e perfect, înseamnă că deja suntem în trend. În caz contrar, nu vă faceţi probleme, se poate remedia. E chiar uşor. Nu trebuie să ştim decât ce ne place şi ce se poartă anul acesta.

Ce se poartă în 2018 în materie de design interior?

Haideţi să vedem...

Culorile anului 

Dacă până acum specialiştii ne sfătuiau să optăm pentru nuanţe pastelate care să nu iasă prea tare în evidenţă, tendinţele sunt chiar îndrăzneţe în 2018 şi se axează pe culorile puternice. Companiile mari, de nivel internaţional, care au şi resursele şi interesul necesare pentru a stabili astfel de trenduri ne spun care sunt culorile anului.

Conform celor de la Pantone culoarea anului este Ultra Violet, o nuanţă care, spun ei, este complexă, contemplativă şi ne trimite cu gândul la misterele cosmosului. Enigmatică şi plină de emoţii, culoarea simbolizează experimentarea şi nonconformismul stimulându-ne din punct de vedere creativ şi îndemnându-ne să ne punem amprenta proprie asupra spaţiului care ne înconjoară.

 

Sursa: www.pantone.com

Sursa: www.pinterest.com

Benjamin Moore, o altă companie mare de vopseluri din SUA a stabilit culoarea anului 2018 ca fiind Caliente, un roşu vivace. Fierbinte în spaniolă, Caliente este o nuanţă puternic vibrantă, carismatică, radiantă, pasională şi plină de energie. Dramatică şi îndrăzneaţă, culoarea este asociată cu fericirea, cu inteligenţa ascuţită, cu încrederea deplină. Fără doar şi poate este o forţă de seducţie. Indiferent că va fi doar o pată de culoare sau va cuprinde un întreg perete, cu siguranţă va întoarce capete şi va capta priviri.

Surasa: www.benjaminmoore.com

Sursa: www.benjaminmoore.com

Mai există companii care au lansat culoarea anului. Nu am să le enumăr acum, însă după o atentă documentare pot spune că 2018 este anul culorilor pline şi intense. Aşadar, nu ne mai rămâne decât să le descoperim pe cele care ne plac.

Texturi 

2018 este anul în care putem să depăşim limitele în ceea ce priveşte designul interior. Putem să ne jucăm cu texturi deosebite, culori uimitoare, printuri, decoraţiuni neobişnuite. Şi nici măcar nu e nevoie de o renovare completă a locuinţei.

În materie de texturi se poartă materialele din fibre naturale, mătase, lână, piele, blană etc. Conform experţilor în domeniu, contrastul între texturi va evidenţia trăsăturile unui decor.

Aruncă câteva perne decorative pe patul din dormitor, o pătură pufoasă de blană, combină-le cu un covor din piele naturală şi efectul va fi complex, sofisticat şi mai presus de toate călduros şi primitor.

Sursa: www.pinterest.com

De asemenea, catifeaua este materialul cel mai îndrăgit de designerii de interior. Textura luxoasă şi aerul ei regal, fără doar şi poate, o poziţionează în topul preferinţelor. Imaginaţi-vă atingerea unei canapele îmbrăcată în catifea... Cum să nu îţi placă? Puteţi să o alegeţi în aşa manieră încât să contrasteze cromatic cu pereţii sau o puteţi combina cu piese de mobilier din lemn de bambus, coşuri de nuiele, veioze din răchită, scaune din ratan şi cam orice v-aţi imagina din această categorie.


  

Sursa: www.global-design.ro

Decoraţiuni 

Elementele grafice sunt în vogă anul acesta. Se menţin în trend cercurile şi liniile pe care le putem integra foarte uşor în decor, folosindu-ne de tablouri, lustre, lampadare, piese de mobilier cu forme atipice etc.

Sursa: www.wizmo.ro

Putem miza şi pe detaliile handmade, pe lucrurile meşteşugite, cum s-ar spune, pe care le putem realiza chiar noi, rafturi din lemn sau din ţevi reciclate, corpuri de iluminat din lemn reciclat dar şi pe obiecte simple din sticlă sau ceramică realizate de meşteri populari pricepuţi.

Sursa: www.mydailytime.com

Se poartă în continuare decorurile vintage. Refolosirea unei piese vechi, o ramă de tablou din podul bunicilor, o măsuţă, un birou, un dulap recondiţionat, preșuri, pături ţesute de bunici etc, va da personalitate locuinţei. E recomandat, totuşi, să nu încărcăm încăperea cu prea multe obiecte vechi pentru că, astfel, riscăm să obţinem un aspect de anticariat. Şi, cu siguranță, nu ne dorim acest lucru. Important e ca locuinţa să spună o poveste în care să ne regăsim, povestea noastră, a fiecăruia.

Sursa: www.joocastudio.ro

Oglindă, oglinjoară... Oglinzile sunt în mare vogă anul acesta. Putem să le folosim cu rol funcţional, ca obiecte de decor, având rol estetic sau ca modalitate de finisare a mobilierului prin aplicare pe fronturi şi suprafeţe. Oglinzile au abilitatea de a reflecta lumina şi de a accentua nuanţele într-o încăpere. Vor da volum spaţiului, din punct de vedere vizual şi vor crea cele mai spectaculoase iluzii optice.

Sursa: www.global-design.ro

Să nu uităm de accentele metalice, foarte prezente şi ele în trendurile acestui an. Aceste mici detalii sunt ca bijuteriile sau accesoriile într-o vestimentaţie. Ele finisează aspectul final al obiectelor din încăpere conferindu-le un aer de unicitate. Se poartă accentele de cupru, bronz, argintiu, auriu.

Sursa: www.pinterest.com

Mobilier

La secţiunea mobilier au un adevărat succes piesele de mobilier din lemn natural sau lemn reciclat cu aspect nefinisat. Cu toate găurile, zgârieturile şi imperfecţiunile, fiecare bucată de lemn spune o poveste, transmiţând astfel o parte din personalitatea ei spaţiului decorat. Un finisaj perfect lângă forţa emanată de lemnul brut poate fi o combinaţie inedită şi surprinzătoare.

Sursa: www.mercadolivre.com.br

Puteţi merge mai departe de atât îmbinând grinzi din lemn cu pereţi din cărămidă şi pardoseală din piatră, marmură, granit. Dacă spaţiul este unul deschis efectul va fi de poveste, desprins din veşnicia vieţii la sat.

Sursa: www.casadex.ro

O veche filozofie japoneză numită wabi-sabi, revine anul acesta în designul interior şi spune că tocmai acceptarea imperfecţiunilor naturii o fac să fie atât de specială. Până la urmă, ceea ce ar trebui noi să înţelegem este că e în regulă dacă nuanţa pernelor de pe canapea nu se asortează cu cea a draperiilor sau a covorului, dacă cele două noptiere din dormitor nu sunt identice etc. Atâta timp cât noi ne simţim bine în spaţiul în care locuim, eu spun că orice imperfecţiune este acceptată. Voi ce părere aveţi?