Cum va arăta piaţa imobiliară clujeană în 2013?

Cum va arăta piaţa imobiliară clujeană în 2013?

Anul imobiliar 2013 va fi similar cu 2012 din punct de vedere al cererii şi ofertei, se va menţine numărul mare de proprietăţi scoase la vânzare, iar preţurile vor varia nesemnificativ, potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare clujene. Singura necunoscută care ar putea avea influenţe semnificative asupra pieţei pare a fi Programul „Prima Casă”. „Cred că anul acesta va semăna cu 2012 din punct de vedere imobiliar, fără suprize, nici plăcute, nici neplăcute. Practic nu ne aşteptăm nici la creşteri, nici la scăderi semnificative”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Carmen Miron, director Edil Imobiliare. Potrivit Andreei Miron, director marketing Remax Grup de Lux, „piaţa va fi în continuare una a cumpărătorului, care va fi ca şi în 2012 foarte atent în ce îşi investeşte banii, iar bugetul mediu pentru cumpărarea unui apartament se va menține undeva în jurul a 50.000 euro”. Totodată, „interesul pentru segmentul de spatii de birouri se va menţine ridicat şi în acest an, piaţa clujeană fiind destul de stabilă din acest punct de vedere datorită firmelor de IT şi companiilor multinaţionale. Acest lucru încurajează și investitorii să demareze proiecte de birouri mai degrabă decât proiecte rezidenţiale, unde riscul este mai ridicat”, adaugă reprezentanta Remax. Mici variaţii de preţuri vor interveni ca urmare a sezonalităţii, potrivit lui Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare. „Având în vedere că, din 2009 ne-am păstrat cam la acelaşi nivel al preţurilor, estimăm şi pentru acest an constanta. Vor exista, desigur, fluctuaţii în funcţie de sezon astfel, în vară este aşteptată o creştere cu aproximativ 5% a preţurilor, iar în iarnă scăderi”, declară Marc. Potrivit agentului, situarea cererii la acelaşi nivel cu 2012 nu este un lucru deloc rău deoarece, „anul 2012 a fost un an bun, mult mai bun decât 2009 şi 2010”. 

În 2013 am putea avea „Noua Casă” 

Guvernul Ponta intenţionează să schimbe condiţiile programului „Prima Casă” şi să înlocuiască actualul sistem cu un proiect denumit „Noua Casă”, care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi, potrivit programului de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016. Astfel, la capitolul privind consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea investiţiilor în sectoarele strategice, este prevăzut că „Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi”. Această modificare a făcut parte şi din planurile Cabinetului Boc, în ianuarie 2010, la doar câteva luni de la începerea programului, dar a fost abandonată rapid după ce Consiliul Concurenţei a atenţionat că modificarea programului „Prima Casă” în sensul limitării acordării de garanţii de stat doar pentru achiziţia de locuinţe noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei. 

Jocurile vor fi făcute, și în 2013, de guvern

Deoarece o mare parte dintre tranzacţiile din 2012 au fost realizate la nivel local  prin intermediul „Prima Casă”, se aşteaptă ca o schimbare a condiţiilor să aibă efecte imediate şi asupra pieţei. Posibilitatea demarării programului „Noua Casă” ar putea încuraja, potrivit agenţiilor dezvoltatorii imobiliari să construiască, iar pe de altă parte ar putea trage în jos preţurile la apartamentele vechi.„Prima Casă este o componentă de bază la achiziţie. În cazul agenţiei noastre aproximativ 35-40% dintre tranzacţii se desfăşoară prin acest program. Dacă programul va putea fi accesat doar pentru achiziţia de locuinte noi, după cum a fost anunțat de către Guvern, probabil că se va înregistra o creștere a prețurilor pe acest segment”, afirmă reprezentantul Welt Imobiliare. „Vom avea o piaţă care se mişcă, mai ales dacă va fi continuat, Programul Prima Casă. În 2012, 60% dintre tranzacţii s-au efectuat prin acest program” adaugă directorul Edil Imobiliare. 

„Prima Casă 4”, cea mai de succes dintre ediții la Cluj

Avansul de 5% şi dobânzile limitate aduse de „Prima Casă” nu au trecut neobservate nici la nivel local, astfel că în trei ani clujenii au cumulat doar prin acest program credite de peste 151 de milioane de euro prin care au achiziţionat aproximativ 4.000 de locuinţe. Potrivit datelor furnizate la cererea Monitorul de Cluj de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), la sfârşitul anului trecut, în ultima ediţie a programului „Prima Casă” locuitorilor judeţului li s-au acordat peste 1600 de garanţii care au susţinut finanţări de aproximativ 58.000.000 euro, faţă de prima etapă a programului care însumat peste 1300 de solicitări de garantare, sau de etapele a 2-a şi a 3-a când s-au acordat peste 900, respectiv 280 de garanţii. Finanţările acordate în cadrul primelor 3 etape ale programului însumează aproximativ 93.000.000 euro.

Sursa: monitorulcj.ro