Cum puteți beneficia de un loc de parcare, dacă achiziționați un apartament într-un bloc de dinainte de 1989

Cum puteți beneficia de un loc de parcare, dacă achiziționați un apartament într-un bloc de dinainte de 1989

În cazul construcțiilor noi, locurile de parcare nu sunt o problemă, ele putând fi achiziționate de la bun început. Când cumpărați însă un apartament într-un bloc de dinainte de 1989, cea mai simplă soluție pentru a rezolva problema parcării este închirierea unui loc în regim de abonament anual, pe spațiile trasate de municipalitate în jurul blocurilor sau pe marginea carosabilului, ori într-un parking.

Parcările pentru riverani din cartiere

După achiziționarea unui apartament într-unul dintre cartierele orașului, deveniți „riveran”, ceea ce vă oferă dreptul de a solicita închirierea unei parcări, dintre cele marcate din fondurile municipalității.

Cererea pentru obținerea unui loc de parcare se poate depune online, la ghișeele Primăriei de pe strada Moților sau la Primăria de cartier. Locuri de parcare pot fi solicitate atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice. Veți avea nevoie de următoarele acte: copie după buletin, din care să reiasă adresa de domiciliu, pentru persoanele fizice, respectiv o copie CUI sau certificat constatator pentru punctul de lucru, dacă solicitați parcarea ca persoană juridică; copie după talonul mașinii + ITP.

Cererile pentru alocarea unui loc de parcare se depun anual, ele fiind valabile un an de zile. Abonamentele, de asemenea, se plătesc anual, și pot fi prelungite prin depunerea unei cereri până în data de 31 martie.

Locurile de parcare pentru riveranii din cartierele Clujului se acordă conform anumitor priorități.

Au întâietate persoanele fizice care au domiciliul stabil în apropierea locurilor disponibile, care nu mai dețin un alt loc de parcare sau garaj. Urmează persoanele fizice cu reședința în apropiere. Apoi persoanele juridice care au sediul social sau punctul de lucru în apropierea parcajului, urmate de persoanele fizice cu domiciliul sau reședința în apropierea parcajului, care au în folosință un autoturism aflat în proprietatea unei persoane juridice. Se pot aloca maximum două locuri de parcare pentru o unitate locativă.

„Subînchirierea sau folosirea locurilor de parcare de către alte persoane, cu consimțământul abonaților este interzisă. Abonamentele de parcare sunt valabile numai pentru autoturismele cu numerele de înmatriculare pentru care sunt eliberate, acestea nefiind transmisibile”, specifică regulamentul Primăriei.

Parcări supraterane găsim în aproape toate cartierele vechi ale Clujului (Mănăștur, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Zorilor ș.a.), marcate, numerotate și semnalizate corespunzător. Serviciul Parcări al Primăriei Cluj-Napoca administrează peste 38 000 de locuri de parcare, copertine și garaje în regim de abonamente anuale și contracte de închiriere.

Abonamentul pentru locul de parcare sau pentru terenul proprietate de stat ocupat cu garaj sau copertină, construite în baza unei autorizații de construire, poate fi transcris pe bază de cerere şi acte doveditoare, pe o altă persoana care îndeplineşte criteriile legale.

Așadar, dacă veți cumpăra un apartament de la un proprietar care dorește să vă vândă și garajul/copertina sau care este de acord să vă transmită abonamentul pentru locul de parcare situat în apropierea blocului, acestea pot fi transcrise la Primărie, pentru a le putea folosi cu acte în regulă. Prelungirea ulterioară a abonamentelor sau contractelor de închiriere o veți face anual, până la data de 15 octombrie.

Abonamentele în parkinguri, destinate riveranilor

Locurile de parcare din incinta parkingurilor sunt destinate riveranilor, cu excepţia demisolurilor.

Puteți beneficia de locuri de parcare în parkingul de pe Băișoara, din cartierul Gheorgheni (317 locuri), în cel de pe Moților, din Centru (382 locuri), în parkingul de pe strada Fabricii, din Mărăști (310 locuri) sau, în Mănăștur, în parkingurile de pe Primăverii (406 locuri) sau de pe Mehedinți (126 de locuri).

Prioritate în alocarea unui loc în parkinguri au persoanele fizice şi juridice care au deținut parcări cu abonament, parcări, garaje sau copertine construite în baza unei autorizații de construire pe amplasamentul pe care s-a edificat parkingul, urmate de persoanele fizice şi/sau juridice în ordinea priorităților, prezentată mai sus. Puteți solicita maximum 2 locuri de parcare pentru un apartament.

Locurile de parcare din parkinguri, destinate riveranilor, se achită anual, iar accesul se face pe baza unui card. Tarifele sunt cele stabilite prin hotărâri anuale ale Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. Vorbim, pentru abonamentele valabile 12 luni, de sume modice.

Dacă vă decideți să cumpărați un apartament situat în zona II de parcare, adică în inelul semicentral, puteți rezolva problema parcării printr-un abonament lunar, ce vă permite parcarea pe orice loc disponibil din acest areal. În prezent, un astfel de abonament lunar costă 100 de lei pentru persoane fizice și 140 de lei pentru persoanele juridice.

Pe lângă parkingurile municipalității, mai avem la Cluj și parkinguri private (Leul, Dorobanților) și parkinguri subterane (la Sala Polivalentă și la Stadion).

Soluții, așadar, există, pentru ca noua voastră casă, aflată într-un bloc construit înainte de Revoluție, să beneficieze și de un loc ieftin de parcare, cu acte în regulă.

Brokerii Welt Imobiliare vă oferă o multitudine de apartamente în blocuri vechi și noi, cu sau fără locuri de parcare, după preferințele dumneavoastră și conform bugetului disponibil. Ne puteți contacta aici.