Cum ne pregătim locuinţa pentru fotografiere?

Cum ne pregătim locuinţa pentru fotografiere?

Fiecare dintre noi ajungem cel puţin o dată în viaţă în situaţia în care dorim să vindem sau să dăm spre închiriere o proprietate. Felul în care alegem să ne prezentăm locuinţa este foarte important. Nu vă rezumaţi la un simplu anunţ publicat pe diferite site-uri imobiliare. Din punctul meu de vedere orice proces de promovare a unei locuinţe trebuie să includă neapărat şi fotografierea acesteia. Prin intermediul fotografiilor creştem substanţial şansele de a vinde sau închiria o proprietate. Şi chiar dacă nu înlocuiesc o vizită fizică la proprietate, fotografiile constituie o bază de triere pentru majoritatea celor care se află în căutarea unei locuinţe.

O imagine face cât o mie de cuvinte

Este o expresie des întâlnită şi cât se poate de adevărată. Să vă spun şi de ce. Marea majoritate a celor care îşi caută o locuinţă apelează la mediul online. Din acest motiv este esenţial ca anunţul cu proprietatea oferită spre vânzare sau închiriere să conţină imagini clare, de calitate ale acesteia care să atragă atenţia potenţialilor clienţi. Prin intermediul fotografiilor se realizează primul contact dintre proprietatea noastră şi posibilii clienţi. Şi tot prin intermediul fotografiilor proprietatea noastră se va diferenţia de restul proprietăţilor. Altfel spus, acest limbaj non-verbal joacă un rol foarte important în transmiterea de informaţii şi, de cele mai multe ori, creează punţi de legătură între clienţi şi proprietate. Indiferent că alegem să ne ocupăm singuri de fotografierea proprietăţii sau apelăm la ajutorul unui fotograf profesionist, pentru a obţine cele mai bune fotografii vom avea nevoie de cele mai bune pregătiri. Ce înseamnă acest lucru? Haideţi să vedem.

Prima impresie contează

Treaba celui care realizează fotografiile este de a face spaţiul să arate cât mai bine prin lentilă. Însă nici o lentilă, oricât ar fi ea de performantă, nu va elimina dezordinea şi murdăria dintr-o încăpere. Aşadar, faceţi curăţenie, aspiraţi, daţi cu mopul, ştergeţi praful, spălaţi geamurile, faceţi tot ce e nevoie pentru a obţine cele mai bune fotografii.

Mai puţin înseamnă mai mult

Scăpaţi de lucrurile care aglomerează inutil încăperile pentru că mai puţin înseamnă întotdeauna mai mult. Ascundeţi obiectele personale, fotografiile, hainele, încălţămintea, pentru ca viitorii proprietari să îşi poată imagina propriile lucruri în încăpere.

Să fie lumină

Ştim deja că lumina influenţează foarte mult calitatea unei fotografii, de aceea recomand să faceţi fotografiile pe timpul zilei, nicidecum noaptea. Ideea de bază este să vă asiguraţi că toate încăperile sunt bine luminate. Deschideţi jaluzelele, trageţi draperiile şi lăsaţi lumina să pătrundă în încăperi.

Fără persoane sau animale de companie în cadru

Animalele de companie pot fi de-a dreptul adorabile dar e de preferat să nu apară în cadru. Nici ele, nici alt membru al familiei. Vrem ca posibilul client să se imagineze pe sine în decor. Noi, proprietarii, ştim deja cum ne potrivim cu decorul.

Bucătăria

Blatul de la bucătărie adună în general cam cele mai multe lucruri, chei, corespondenţă, vase, aparaturi electrocasnice etc. Ideal ar fi să rămână liber şi curat. Aşadar, puneţi toate lucrurile la locul lor, de preferat în dulapuri şi nu pe rafturi. Bucătăria va arăta mult mai ordonată dacă veţi păstra lucrurile în spatele uşilor închise. Foarte important, dacă vasele murdare au ajuns în chiuvetă înseamnă că trebuie spălate. Deci, spălaţi vasele. Ele se pot strecura cu uşurinţă în cadru şi nu ne dorim acest lucru. Cel puţin pe durata şedinţei foto renunţaţi la galeria de artă de pe frigider. Îndepărtaţi notiţele, desenele copiilor şi colecţia de magneţi. Curăţaţi masă şi aranjați scaunele în jurul ei. Pentru efect şi un plus de culoare puteţi adăuga un bol cu fructe proaspete sau o vază cu flori.

Sursa: www.casesigradini.ro

Sufrageria/Livingul

Fiind spaţiul în care ne petrecem majoritatea timpului avem tendinţa de a lăsa în living cam de toate, cărţi, reviste, jucării, haine şi alte diverse obiecte care nu prea au ce căuta în fotografii. Eliberaţi camera de toate lucrurile care sunt în plus, adunaţi telecomenzile televizorului şi ale tuturor aparatelor electronice. Nu uitaţi să le închideţi înainte. O imagine pe ecranul televizorului cu ştirile de la ora cinci nu va face decât să distragă atenţia de la lucrurile cu adevărat importante pe care fotograful va încerca să le surprindă. Dacă aveţi o bibliotecă în living scoateţi cărţile vechi şi păstraţi-le doar pe cele care arată bine. Le puteţi aranja în diverse feluri, alături de câteva decoraţiuni. Fiţi atenţi la piesele de mobilier şi asiguraţi-vă că sunt aranjate corespunzător. Un living primitor nu va fi încărcat de prea multe elemente care nu sunt neapărat necesare. Până la urmă ideea de bază este ca fotografiile să surprindă un spaţiu aerisit, plăcut, confortabil în care potenţialii clienţi să-şi poată imagina timpul petrecut în familie.

Sursa: www.xtdeco.ro

Dormitorul

Faceţi patul. Fiind cea mai importantă piesă de mobilier din încăpere, un pat aranjat va face ca întregul aspect al camerei să arate mai îngrijit şi mai primitor. Pentru un pat aparte, estetic vorbind, puteţi apela la cearceafuri netede, pături inteligent pliate, perne de diferite texturi şi dimensiuni aranjate frumos la capul patului. Efectul va fi pe măsura aşteptărilor. Nu uitaţi să eliminaţi toate acele lucruri, pe care, din lipsă de spaţiu, de obicei, ajungem să le depozităm sub pat. Adesea ele pot fi surprinse în fotografii distrăgând uşor atenţia de la aspectele pozitive ale camerei. Scăpaţi de obiectele de pe noptiere, încărcătoare, telefoane, reviste, bijuterii, pahare cu apă sau orice altceva mai obişnuiţi să păstraţi lângă pat.

Sursa: www.marieclaire.ro

Baia

Baia este, în primul rând, un spaţiu funcţional, unde păstrăm, de obicei la vedere, multe lucruri pe care le folosim zilnic, produse cosmetice, produse de coafat, pastă şi periuţe de dinţi, geluri de duș, şampoane etc. Nu le lăsaţi pe rafturi, nici pe marginea căzii sau a chiuvetei. Preferabil e să le mutaţi într-un dulap. Nu uitaţi nici de coşul cu rufe, coşul de gunoi, hârtia igienică suplimentară, cutiile de detergenţi etc. Ideal ar fi să le scoateţi din cadru. Nu vor aduce nici un bonus fotografiilor, credeţi-mă. Schimbaţi prosoapele cu unele nefolosite şi ultimul detaliu, dar şi cel mai important, coborâţi capacul toaletei. Veţi fi uimiţi de diferenţa pe care o poate face acest mic truc când vine vorba de prezentarea sau fotografierea unei locuinţe.

Sursa: www.hornbach.at

În concluzie, nu lăsaţi niciodată mai multă dezordine decât aţi găsit. Respectaţi această regulă simplă şi locuinţa voastră va fi pregătită în orice moment pentru o şedinţă foto reuşită.