Cum a evoluat piața imobiliară din Cluj-Napoca? Tot ce trebuie să știți despre vânzări și chirii!

Diverse
24/03/2023

Cum a evoluat piața imobiliară din Cluj-Napoca? Tot ce trebuie să știți despre vânzări și chirii!

Cu o multitudine de știri contradictorii asupra mediului economic, vehiculate în spațiul public, celor interesați de investiții le poate fi greu să ia în prezent o decizie de cumpărare. Pentru a alege bine informați următoarea achiziție imobiliară, Welt Imobiliare vă prezintă cele mai recente date statistice centralizate de Imobiliare.ro, pentru ultimul trimestru al anului 2022. Dacă sunteți interesați cum a evoluat piața imobiliară din Cluj-Napoca, noi vă spunem tot ce trebuie să știți despre vânzări și chirii!

Cluj-Napoca rămâne în continuare orașul cu cele mai valoroase proprietăți din țară, cu un preț mediu de vânzare de 2.410 euro pe metru pătrat. Creșterea în trimestrul patru al anului anterior a fost de 0,5%, iar avansul anual înregistrat a fost de 17,2%. Față de acum 2 ani, imobilele sunt cu 33,2% mai scumpe. 

Comparativ cu anul trecut, Clujul a consemnat cea mai mare creștere, fiind urmat de celelalte centre regionale: Iași (+13.1%), Oradea (+12,5%), Craiova (+11%) și Brașov (+10,1%). 

Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca rămâne Centrul, cu o medie de preț de 2.648 de euro pe metru pătrat util, înregistrând în T4 2022 o depreciere de 2,2%, iar la nivel anual, o creștere de 7,9%. Potrivit statisticilor imobiliare.ro, zona centrală este urmată de cea semicentrală, unde prețurile s-au majorat la nivel trimestrial cu 0,7%, până la 2.548 de euro pe metru pătrat util. La nivel anual, zona semicentrală a avut parte de o creștere de 15,4%. În cartierele mărginașe ale orașului, pretențiile vânzătorilor se situează la 2.201 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,1% față de cele trei luni anterioare și, respectiv, cu 15,7% față de perioada similară din 2021.

Suma medie pe care cumpărătorii clujeni intenționează să o aloce pentru o locuință de o cameră este de 59.000 de euro, respectiv de 99.000 de euro pentru două camere și de 155.000 de euro pentru trei. În trimestrul patru din 2022, cele mai căutate apartamente au fost garsonierele (47%), urmate de locuințele cu două camere (37% dintre potențialii cumpărători). 

Cererea pentru închiriere a înregistrat o evoluție pozitivă în ultimul trimestru al anului 2022, pe acest segment de piață creșterea anuală fiind de 33% în Cluj-Napoca, unde chiriașii sunt dispuși să aloce, în medie, pentru un apartament cu o cameră, un buget de 299 de euro, pentru două camere 430 de euro, iar pentru trei camere 525 de euro. 

Prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile pentru închiriere au crescut în Cluj-Napoca, în T4 2022, față de trimestrul anterior. Suma medie cerută pentru un apartament se situa, în ultimul trimestru din 2022, la 9,2 euro pe metru pătrat, înregistrând astfel o creștere a prețului de 15% față de perioada similară a anului anterior. În Cluj-Napoca, proprietarii solicită, în medie, 320 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, respectiv 500 de euro pe lună pentru una bicamerală și 630 de euro pe lună pentru una tricamerală.

Conform statisticilor Imobiliare.ro, 59% dintre utilizatorii care caută o locuință de închiriat au căutat garsoniere în perioada octombrie - decembrie 2022, 33% au fost în căutare de locuințe bicamerale și 8% au căutat locuințe tricamerale. Interesul crescut pentru locuințele monocamerale se poate vedea atât în rândul persoanelor care doresc să închirieze, cât și în rândul celor care vor să achiziționeze un imobil.

Pentru a vinde, o cumpăra sau a închiria o locuință, apelați cu încredere la consilierii Welt Imobiliare, care vă vor facilita orice tip de tranzacție!