Cifrele toamnei în imobiliare: numărul de tranzacții, prețuri și tendințe

Diverse
16/11/2021

Cifrele toamnei în imobiliare: numărul de tranzacții, prețuri și tendințe

Fiindcă „toamna se numără bobocii”, agenția noastră vă prezintă roadele acestui anotimp, din punct de vedere imobiliar: numărul de tranzacții (din datele oficiale), prețurile și tendințele, care ne îndeamnă la optimism, în ciuda crizei epidemiologice pe care o traversăm. Cluj-Napoca (și zona metropolitană) au rămas în topul preferințelor investitorilor, piața imobiliară din capitala Transilvaniei, fiind în continuare una efervescentă, diversificată, cu o cerere și o ofertă pe măsură!

Cifrele, de altfel, vorbesc de la sine.

Vânzările lunii octombrie

În luna octombrie, conform datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la Cluj s-au vândut un total de 2994 imobile, din care: 991 unități individuale, 751 terenuri intravilane fără construcții, 991 terenuri intravilane cu construcții, 8 terenuri extravilane neagricole și 253 terenuri extravilane agricole.

Terenurile intravilane cu și fără construcții depășesc, așadar, ca număr, unitățile locative individuale tranzacționate, o tendință pe care am putut-o remarca de la începutul pandemiei.

În intervalul ianuarie - octombrie, Clujul s-a situat pe locul 4 pe țară ca număr de vânzări imobiliare, cu un total de 30554 tranzacții, la o distanță mică față de Brașov (unde au fost înregistrate 31765 tranzacții) și de Ilfov (34887 tranzacții). În Capitală s-au vândut, în mod firesc, cele mai multe proprietăți (au fost perfectate 98333 tranzacții).

Vânzările lunii septembrie

Conform datelor statistice oferite de ANCPI, în luna septembrie a acestui an, la Cluj au fost vândute 3289 imobile. Și în această lună, terenurile au depășit, cu mult, numărul unităților individuale tranzacționate.

În septembrie 2021, s-au vândut: 1085 unități individuale, 807 terenuri intravilane fără construcții, 1076 terenuri intravilane cu construcții, 14 terenuri extravilane neagricole și 307 terenuri extravilane agricole.

Septembrie 2021 a fost o lună cu cifre de vânzări mai mari decât luna septembrie a anului trecut, când au fost tranzacționate 2726 imobile, din care: 595 unități individuale, 988 terenuri intravilane fără construcții, 760 terenuri intravilane cu construcții, 16 terenuri extravilane neagricole și 367 terenuri extravilane agricole.

Evoluția prețurilor de tranzacționare

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de specialiștii analizeimobiliare.ro, în intervalul iulie-septembrie 2021, prețurile de tranzacționare ale proprietăților imobiliare au crescut, la nivel național, cu 10,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. După ieșirea din starea de urgență din 2020, a urmat un trimestru de stabilizare, succedat de 12 luni de creștere.

În lunile iulie-septembrie, la Cluj-Napoca, prețurile proprietăților au urcat cu 3,9%, în timp ce în București au sporit cu numai 3%. Prețul mediu/mp util a ajuns la Cluj, conform Analize Imobiliare, la valoarea de 1960 euro, la București metrul pătrat fiind mai „ieftin” cu 330 de euro.

Față de anul anterior, Clujul a înregistrat un avans al prețurilor de 8,8%, iar comparativ cu 2 ani în urmă, capitala Transilvaniei a crescut, ca valoare imobiliară, cu 21,4%.

Prețurile chiriilor

În trimestrul III al acestui an, unul favorabil, prin excelență, pieței chiriilor, în Cluj-Napoca interesul clienților a crescut cu 27%, potrivit Analize Imobiliare. Revenirea angajaților la birouri sau la munca în regim hibrid, facultățile care și-au reluat, în parte, cursurile fizice, festivalurile de la finalul verii și începutul toamnei au influențat pozitiv acest segment de piață.

Față de perioada similară a anului anterior, prețurile chiriilor au crescut cu 3,2%, ajungând în Cluj-Napoca la o medie de 7,7 euro/mp. 

Conform specialiștilor citați mai sus, proprietarii clujeni solicitau, la începutul acestei toamne, în medie, 260 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 400 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 500 de euro pe lună pentru una tricamerală. 

Datele statistice arată, așadar, o piață imobiliară sănătoasă la Cluj, care își continuă trendul ascendent de dinainte de pandemie.

Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un portofoliu bogat de oferte, potrivite tuturor gusturilor și bugetelor: apartamente, case, terenuri, spații comerciale, de vânzare sau pentru închiriere!