Chiriile în Cluj, prețuri astronomice sau justificate?

Chiriile în Cluj, prețuri astronomice sau justificate?

Chiriile din Cluj au ajuns subiect de glumă în mediul online datorită prețurilor astronomice la care sunt promovate de către proprietari, pe site-urile de imobiliare, unele garsoniere confort II și III, compartimentate mai inedit, finisate modern, dar cu dușul lângă pat sau cu alte asemenea artificii create pentru o utilizare maximă a spațiului disponibil. Excepții de la regulă, aceste garsoniere, dacă sunt aflate și într-o zonă bună, căutată, a orașului, ajung să coste exagerat de mult și să creeze o faimă negativă întregii piețe a chiriilor. Sunt prețurile chiriilor din Cluj astronomice sau justificate? Adevărul e, ca de obicei, undeva la mijloc. Prețurile sunt mari, dar nu sunt generate de „nesimțirea” proprietarilor sau a agenților imobiliari, pe care se aruncă întreaga „vină”, ci de mecanismul firesc al cererii și ofertei. Tocmai datorită fluctuațiilor cererii și ofertei, chiriile sunt mai scumpe sau mai ieftine în funcție de sezon. Așa ajungem la:

Un ”Black Friday” al chiriilor

Perioada de iarnă, pe care o traversăm acum, reprezintă un adevărat ”Black Friday” al chiriilor. Proprietarii care în vară nu au reușit să își închirieze apartamentele fiindcă au avut pretenții financiare prea mari sau pentru că și-au selectat „prea atent” clientela („fără studenți, animale și copii”, cum obișnuiesc să spună unii) au rămas cu proprietățile goale și „neproductive”, așa că acum, pentru a putea totuși să le ocupe în perioada de iarnă, când cererea este redusă, scad prețurile. Evoluția este simplă și firească: din iulie până în octombrie proprietarii țin de preț, iar majoritatea celor care cer sume realiste își închiriză apartamentele; aceia care își supraevaluează proprietățile rămân cu ele neocupate. Unele dintre apartamentele rămase libere se ieftinesc din noiembrie până în februarie și se ocupă. Proprietățile care se mențin în continuare pe piață la prețuri „astronomice” rămân, de obicei, tot neocupate.

„Prost nu e nici unul, nici altul”

Vorba „nu-i prost cine cere, prost e cine dă” este valabilă în piața imobiliară doar cu un amendament: prost nu e nici cine cere și nici cel care dă, fiindcă dacă prețul nu e corect, șansele de a se închiria un apartament sunt foarte mici, clienții căutând chirii la prețul just al pieței. Atât cel care cere exagerat de mult, cât și vânătorii de ponturi, cei care caută chirii sub prețul pieței, au toate șansele de a nu găsi ceea ce caută – un chiriaș, respectiv o locuință. Niciun om corect și realist nu pică, așadar, „de prost”. Astronomia și astrologia nu au nicio legătură cu piața imobiliară din Cluj, una matură și conștientă. Principiile economiei de piață, relațiile dintre cerere și ofertă și prețurile de vânzare ale proprietăților sunt cele care determină valoarea chiriilor, care acum tind să se stabilizeze, semn că piața a ajuns la un echilibru.

Faimoasele garsoniere cu prețuri rizibile

Antonio Pătrunjel, broker în cadrul Welt Imobiliare, explică de ce a ajuns Clujul celebru pentru „cutiile de chibrituri” scumpe și cât de meritat este „renumele” orașului:
„Există apartamente la care, într-adevăr, prețul e astronomic, dar, în proporție de 90%, prețurile sunt justificate prin raportul dintre cerere și ofertă. Când cererea a fost foarte mare, pe timpul verii, automat și prețurile au crescut. Există o piață economică liberă în Cluj. La fel ca în București și în multe alte orașe din țară, oamenii își caută apartamente care să le ofere un raport bun preț - calitate. Clienții trebuie să caute cu răbdare, pentru că apartamente bune există pe piață. Sunt oferte excelente, iar prețul cerut nu e neapărat și prețul pentru care se bate palma. Majoritatea prețurilor listate sunt negociate la final. Sunt, de exemplu, apartamente de 2 camere care ajung la 400 de euro de la 450. Prin negociere, prețurile scad, iar acestea sunt justificate de cele mai multe ori fiindcă proprietarii investesc foarte mult în finisaje, în mobilier și utilități; nu e ca și cum ai trimite studenții într-o cameră de cămin! În plus, prețul de achiziție al unui apartament influențează foarte mult prețul final al chiriei. Foarte mulți clienți nemulțumiți de piața scumpă din Cluj se răzvrătesc împotriva garsonierelor confort III, care au 11 mp și, cumva, generalizează condițiile pe care le oferă acestea: calitate scăzută la un preț ridicat. Însă, dacă optăm pentru garsonierele confort I, de 28 mp, care sunt cu doar 50-80 de euro mai scumpe, deja automat se schimbă și calitatea vieții chiriașului: acesta are propria bucătărie, propria baie și propria cameră.”

Cine s-ar reloca în Piatra Neamț?

Brokerul Welt Imobiliare, Antonio Pătrunjel, originar din Piatra Neamț, dar clujean prin adopție, la fel ca mulți dintre tinerii care populează orașul, explică de ce Clujul este atât de scump:
„Dacă raportăm oportunitățile pe care le oferă Clujul la alte orașe din țară, prețurile din ultimul trimestru al anului 2018 mi se par justificate. După ce au ajuns la un nivel maxim în vară, acum au început chiar să scadă ușor. Nu putem compara prețurile din Cluj, centru universitar renumit, unde există aproape 100.000 de studenți, unde avem foarte multe multinaționale, cu cele din Piatra Neamț, orașul meu natal, unde nu există universități, unde nu există industrie și investiții. Dacă întrebi românii în ce oraș ar dori să se mute, unul din trei ar alege Clujul. Câți s-ar duce în Piatra Neamț? Nu vrea lumea în Piatra, nu vrea în Vaslui, nu vrea în Botoșani. Creșterea economică pe care a avut-o Clujul a atras multă lume și a influențat piața chiriilor.”

Cum va evolua piața chiriilor în următoarele 12 luni?

Brokerul Welt Imobiliare consideră că prețurile, în următoarea perioadă, se vor stabiliza – cu toate fluctuațiile firești de peste an, nu ne mai putem aștepta nici la creșteri, dar nici la ieftiniri spectaculoase:
„Prețurile vor stagna și își vor urma cursul firesc de-a lungul anului următor fiindcă există perioade în an când cererea e foarte mare. O să mai existe o creștere a cererii după încheierea primului semestru universitar, în perioada februarie-martie, când studenții se satură de obicei de stat în cămin și își caută o chirie pentru condiții mai bune. Plus perioada de vară, pe care eu o văd ca pe o trambulină a prețurilor.

Acum prețurile s-au stabilizat la un nivel la care oamenii își permit să rămână în Cluj-Napoca, să aibă un trai decent.

Bineînțeles că nu poți să te aștepți să lucrezi la un fast-food și să locuiești într-un penthouse. Sunt nemulțumiți cei care vor să stea în lux, în centrul orașului, fără a avea venituri peste medie. Dar, la veniturile medii din Cluj, chiriașii își permit chirii la prețuri medii, care oferă condiții decente de trai. Și studenții își permit chiria în Cluj. Problema e că majoritatea vor să stea singuri într-un apartament și foarte puțini își permit să achite singuri chiria și cheltuielile pentru un apartament. Sfatul meu este ca studenții să se grupeze, să stea într-un apartament cu 2-3 camere, fiecare în camera lui, având astfel, față de cămin, avantajul unei camere proprii, al baii, al bucătăriei, într-un cuvânt - intimitate! Dacă se grupează mai mulți, își pot găsi o chirie la un preț rezonabil, împart și cheltuielile și au confort sporit față de cămin. Iar acum, într-o piață care se stabilizează, prețurile nu variază foarte mult de la un an la altul”, conchide Antonio Pătrunjel.
Dacă doriți să profitați acum de „Black Friday”-ul chiriilor care, în această perioadă, sunt la prețuri mai bune decât în vară, vă invităm să apelați la brokerii Welt Imobiliare, care vă stau la dispoziție cu oferte pentru toate bugetele și preferințele!