Chiriaș sau proprietar?

Chiriaș sau proprietar?

Pentru mare parte dintre potenţialii clienţi de pe piaţa imobiliară clujeană, opţiunea de cumpărare prin credit sau închiriere este o dilemă. Pentru a veni în ajutorul acestora, Welt Imobiliare a făcut o analiză a valorilor chiriilor lunare, comparativ cu valorile ratelor lunare pe care aceşti clienţi vor trebui să le ramburseze în cazul accesării unui credit pentru locuinţe. Rezultatele analizei sunt prezentate în tabelul şi graficul de mai jos. Pentru realizarea analizei s-au luat în considerare apartamente în imobile noi, preţurile medii de tranzacţionare ale acestora în varianta finisată şi amplasate în zone cu un grad ridicat de interes în vederea închirierii. Pentru calculul ratelor, s-a prevăzut o eşalonare a creditului de 30 ani, iar analiza s-a făcut pe două tipuri de credit pentru locuinţe:

  • Prima Casă, cu un avans de 5% din valoarea imobilului și o dobânda anuală efectivă de 5%
  • Credit Ipotecar, cu un avans de 25% din valoarea imobilului și o dobânda anuală efectivă de 6%

 

Rezultatele analizei relevă clar faptul că, valoarea chiriilor este mai mare decât a ratelor de rambursare a creditelor. Dacă la garsoniere şi apartamentele cu o cameră, chiria lunară este cu 12 - 15 % mai mare comparativ cu ratele pentru programul Prima Casă, în cazul apartamentelor de 3-4 camere ar ajunge să fie cu doar 3 - 4 % mai mare (însă trebuie luat în considerare că Programul Prima Casă are stabilit un plafon de 60.000 Euro).

În cazul creditului ipotecar, unde avansul este de 25% din valoarea imobilului, chiria lunară este mai mare decât rata cu 29 % în cazul garsonierelor şi ajunge la 16% în cazul apartamentelor cu 4 camere.

Concluzia este că, în această perioadă, este mai avantajos să cumpăraţi, în special dacă aveţi în vedere o perioadă mai lungă de şedere în Cluj-Napoca. Evident, o mare parte dintre clienţii pieţei imobiliare, precum studenţii vor prefera în continuare să închirieze, datorită perioadei scurte pe care o petrec în Cluj-Napoca, până la finalizarea studiilor. Bineînţeles, la terminarea studiilor, dacă decid să rămână în Cluj-Napoca, vor deveni clienţi cumpărători pe piaţa imobiliară clujeană.

Welt Imobiliare vine în sprijinul clienţilor cu o ofertă bogată de imobile. Indiferent ce alegere veţi face, aici găsiţi o echipă de profesionişti dedicaţi succesului dumneavoastră.

Tudor M, Welt Imobiliare