Centrală termică de apartament, de bloc sau termoficare?

Diverse
29/12/2021

Centrală termică de apartament, de bloc sau termoficare?

În ultima vreme, în spațiul public s-a vorbit tot mai des despre interzicerea centralelor termice de apartament, pentru ansamblurile nou construite, și înlocuirea lor cu centrale de bloc sau de cartier, ori racordarea noilor edificii rezidențiale la sistemul public de termoficare, acolo unde el există. 

Discuții în acest sens s-au purtat, în 2021, atât la nivelul UE, cât și pe palierul administrației centrale și locale din România. 

Comisia Europeană nu propune interzicerea centralelor termice de apartament peste noapte, ci gradual, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ministerul Mediului a anunțat un act normativ pentru începutul anului 2022, prin care dezvoltatorilor li se va interzice montarea de centrale individuale în ansamblurile rezidențiale nou construite. Și Primăria Cluj-Napoca vrea să interzică centralele de apartament, un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică în luna noiembrie stipulând:

„La clădirile noi cu mai mult de şase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/ apă caldă sau la instalații de încălzire/ apă-caldă de scară, bloc sau cvartal.”

În proiectul municipalității, nu se pune problema interzicerii centralelor de apartament acolo unde ele sunt deja montate, în blocurile construite până acum și date în folosință.

Autoritățile locale, centrale și europene motivează aceste demersuri prin necesitatea scăderii emisiilor de CO2 și a noxelor care contribuie la încălzirea globală și la deteriorarea sănătății populației, care respiră un aer poluat, în parte, și din cauza numărului imens de centrale care funcționează concomitent iarna. 

Avantajele și dezavantajele centralelor termice de apartament, de bloc și de cartier

În Cluj-Napoca există, în prezent, toate cele trei opțiuni pentru cei care doresc să achiziționeze un apartament

Regia publică de termoficare livrează agent termic în anumite zone din cartierele Gheorgheni, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Zorilor (prin centrale de cvartal) și în zona Dragalina - Mamaia (prin centrale de bloc). În ultimele două decenii, investițiile realizate în sistemul de termoficare au fost consistente, centralele s-au modernizat, iar cele peste 22000 de apartamente racordate beneficiază de confort termic la prețuri subvenționate de către Primărie. 

În plus, în „Strategia locală a serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Municipiul Cluj-Napoca în perioada 2021-2030 și perspectivă 2050”, aflată în consultare publică în luna noiembrie, au fost prevăzute noi investiții pentru a transforma termoficarea într-una mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul. În condițiile creșterii prețurilor la energie, racordarea la un sistem public modern de termoficare poate aduce facturi mai mici. În prezent, este posibilă contorizarea individuală a locuințelor branșate la regia de termoficare, în așa fel încât fiecare să plătească doar atât cât consumă. 

Și centralele termice de bloc sau de scară pot aduce cheltuieli mai mici și un aer mai curat. Un singur coș de fum, montat deasupra blocului, îi scutește pe locatari de inhalarea noxelor produse de zecile de centrale funcționale, poziționate la toate nivelurile. În plus, centralele termice de bloc le oferă o siguranță sporită utilizatorilor (nefiiind instalate direct în apartamente), elimină grija reviziilor periodice (care sunt realizate, pentru centrala de bloc, de către administrator) și pe cea a reparațiilor, ale căror costuri se împart la comun. 

Centrala termică de apartament presupune obligativitatea reviziei din 2 în 2 ani, înlocuirea completă la 10-15 ani și eventuale reparații punctuale. Centralele moderne, în condensare, oferă însă un randament de peste 100%, optimizând consumul de gaze naturale și furnizându-vă, atunci când vă doriți, căldura și apa caldă necesare, în parametrii pe care doar dumneavoastră îi decideți. Sunteți mai friguros și toamna devreme vreți să aveți caloriferele calde? Sau poate vreți ca apa la duș că aibă exact 42 de grade, nici unul în plus sau în minus? Centrala termică de apartament vă îndeplinește întocmai și la timp dorințele. În plus, în cazul în care se strică, furnizorii de energie vă oferă abonamente care includ revizii și reparații rapide. Ori, puteți chema un meseriaș care vă repară  sau vă schimbă centrala pe loc. 

Privite în ansamblu, toate cele trei tipuri de încălzire au avantajele și dezavantajele lor. Centralele de apartament sunt cele mai potrivite pentru persoanele care vor să decidă singure când și cât se încălzesc. Independența vine însă și cu responsabilități: revizia centralei, repararea și/sau schimbarea ei, plus factura de gaz, care crește proporțional cu gradele din termostat. O bilă neagră: centrala de apartament este poluantă pentru mediu și, mai ales, pentru vecini. Centrala de bloc este mai puțin poluantă, poate reduce facturile și responsabilitățile individuale cu revizia și reparațiile, care trec în sarcina administratorului de bloc. Totuși, nu puteți controla durata reparațiilor. Dar, atunci când aerisiți, beneficiați de aer curat, fără noxele provenite din centralele apartamentelor învecinate. Termoficarea sau centralele de cvartal vă asigură, la Cluj, căldură și apă caldă la un preț subvenționat, dar nu aveți posibilitatea de a alege exact când pornește căldura toamna și când se oprește primăvara.

Așadar, decizia este, până la urmă, una individuală. Clujul nu are problemele celorlalte orașe cu termoficarea, fiindcă municipalitatea a investit periodic în modernizarea echipamentelor tehnice. Atât în blocurile noi, cât și în cele vechi, puteți cumpăra apartamente cu centrale termice individuale și există imobile noi și vechi și cu centrale de bloc. În cartierele clasice, zeci de mii de apartamente sunt legate la regia publică de termoficare. Gradul de independență pe care vi-l doriți și cât sunteți dispus să plătiți pentru căldură și apă caldă sunt factorii cei mai importanță în decizia: centrală de apartament, de bloc sau termoficare? Oricum, niciunul dintre cele trei sisteme de încălzire nu sunt la Cluj de refuzat.

Welt Imobiliare vă oferă apartamente potrivite tuturor criteriilor dumneavoastră de alegere. Vă urăm la mulți ani și vă invităm să fiți alături de noi și în 2022!