Cele mai importante modificări pe care le-ar putea aduce noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

Diverse
30/06/2023

Cele mai importante modificări pe care le-ar putea aduce noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor reprezintă un proiect de lege care își propune să aducă schimbări semnificative în domeniul construcțiilor din România. Acest cod urmărește reunirea și modificarea regulilor din amenajarea teritoriului, urbanism și construcții, într-un singur act normativ, adaptat nevoilor actuale de digitalizare, simplificare și responsabilitate profesională.

Unul dintre aspectele cele mai vizibile ale noului Cod se referă la posibilitatea mai facilă de construire în mediul rural. Potrivit proiectului, locuințele unifamiliale pentru folosința proprie, fără subsol și cu o suprafață de până la 150 mp, vor putea fi construite doar cu notificarea primăriei. Aceste locuințe vor putea fi realizate pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști, sau pe bază de proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale. 

Facilități vor exista și în mediul urban, unde se va permite închiderea balcoanelor din blocuri și construirea de garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară fără a fi necesară autorizația de construcție, ci doar notificarea primăriei.

Pentru a descuraja lucrările fără autorizație de construire, noul Cod propune introducerea unei autorizații de regularizare. Aceasta va impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației. Astfel, se urmărește asigurarea calității în construcții și respectarea regulilor în vigoare.

Un alt aspect important al noului Cod se referă la simplificarea și accelerarea procesului de emitere a autorizațiilor de construcție. Potrivit datelor transmise de Ministerul Dezvoltării, termenul de emitere a autorizațiilor va fi redus de la un an la doar 65 de zile. Această măsură va diminua birocrația și le va permite dezvoltatorilor să înceapă lucrările mai rapid.

În ceea ce privește finanțarea infrastructurii edilitare, noul Cod propune introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari, cu peste 500 de unități locative. Această taxă va fi plătită către bugetul local și va fi destinată exclusiv infrastructurii publice, rutiere, sanitare și educaționale aferente zonei rezidențiale.

Un alt aspect esențial al noului Cod se referă la crearea unui Registru național al clădirilor. Acesta va fi un sistem informatic ce va conține datele despre toate construcțiile autorizate (publice sau private), inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor. Registrul național al clădirilor va contribui la monitorizarea și gestionarea eficientă a patrimoniului construit, asigurând transparență și acces facil la informații utile.

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor a fost aprobat tacit de Senat în luna iunie, fiind transmis către Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Dacă deputații îl vor adopta (votul fiind programat pentru luna septembrie), proiectul va aduce schimbări majore în domeniul construcțiilor, cu efecte atât asupra dezvoltatorilor, cât și a cumpărătorilor.

Noul Cod, aflat în stadiul de proiect de lege, ar putea suferi însă modificări ca urmare a dezbaterilor parlamentare din toamnă. Urmăriți blogul Welt Imobiliare pentru a fi la curent cu cele mai relevante noutăți din domeniul imobiliar și urbanistic. Iar pentru a cumpăra, vinde sau închiria o proprietate, apelați cu încredere la consilierii noștri!