Cel mai vechi bloc din Cluj-Napoca

Cel mai vechi bloc din Cluj-Napoca

În cartierul Mărăști, pe strada Bucuresti la nr. 29 , există cel mai vechi bloc din Cluj-Napoca care a fost construit între anii 1955 si 1959.

Pe strada Bucureşti, la numărul 29, sunt patru blocuri: A, B, C şi D. Ultimul este cel mai vechi din Cluj. A fost construit între 1955 şi 1959. Există însa câţiva oameni care vieţuiesc acolo de zeci de ani... Clujeanca Iuliana Kiss sau doamna Juczi, cum îi spun vecinii, locuieşte de 31 de ani în cel mai vechi bloc din Cluj. Apartamentul, dacă i se poate spune aşa, unul cu o singură cameră, l-a primit pe vremea când lucra la Napochim, unde şlefuia sticla. S-a mutat împreuna cu cei doi copii într-una din locuinţele construite pentru cadrele militare, care însa nu le-au considerat suficient de confortabile. Şi le-au refuzat. 

Primii de la bloc

La început, cartierul era atât de liniştit, încât oamenii nici măcar nu se osteneau să-şi închidă uşile locuinţelor."Dormeam toată vara cu geamul deschis şi nu ne era frică nici să lăsăm copiii la joacă", povesteşte Juczi. Când s-a mutat în blocul cu pricina, acolo mai locuiau 24 de familii. Numai la etajul al doilea erau 15 copii. "Primul geam de la parter era întotdeauna spart. Nu se supără nimeni; îi adunau pe copii, îi numărau şi împărţeau cheltuiala cu schimbatul geamului. Da' după două zile, iar era spart", spune femeia, zâmbind. Cei mai vechi locatari au avut însa parte şi de momente triste de-a lungul anilor." Când era recolta uştezenilor - cum li se zicea maghiarilor care locuiau în zonă - mai bogată, că aveau varză, ceapă şi de toate în grădini, au intrat cu buldozerele şi-au stricat tot", îşi aminteşte Ludovica Ilea, care locuieşte acolo de 28 de ani." Când au terminat blocurile dinspre strada Gorunului, era vorba că vin şi pe partea noastră, dărâmă casele şi blocul şi fac altele. Da' a venit revoluţia şi am scăpat", adaugă, uşurata, Juczi.

"Familie" destrămată

Cele patru imobile de pe Bucureşti numărul 29 n-au rămas pentru totdeauna adăpostul unei "familii" mari şi fericite. Chiar dacă blocul a fost construit pentru ofiţeri, aceştia nu s-au dus să locuiască acolo, fiindcă în clădire sunt doar trei apartamente cu două camere, iar garsonierele nu le-au fost pe plac. "Le-au dat locuinţele muncitorilor de la Feleacul, de la Napochim, de la CFR, Armătura şi celor cărora le-au stricat casele de pe Horea. Blocul e făcut chiar din cărămizile de acolo", explică Ludovica Ilea. Între timp, cei mai mulţi dintre vechii locatari s-au prapadit, iar celor care au ramas le e greu sa-i înţeleaga pe noii veniţi, care nu-şi prea găsesc locul în "familie". Şi totuşi, cu toate că podelele de scânduri se clatină la fiecare maşina care trece, iar anii care s-au scurs au lăsat crăpături adânci în ziduri, primii "oameni de la bloc" nici nu se gândesc să se mute. Întrucât, ceea ce este pentru alţii "cel mai vechi bloc din Cluj" pentru ei e "acasă".

Cel mai vechi locatar de bloc

Maria Pop este cel mai vechi locatar de bloc din Cluj-Napoca. A fost prima care s-a mutat într-unul din blocurile de pe strada Bucureşti nr. 29, şi anume în C, chiar atunci când acesta a fost dat în folosinţa. "Era în toamna lui '59, nici nu erau gata când m-am mutat. Mobila am băgat-o în casă pe geam, ca pe uşă nu se putea intra", îşi aminteşte bătrâna. De atunci, Maria, în vârsta de 82 de ani, împarte baia cu alte trei familii care locuiesc pe acelaşi hol.

De-a valma, într-o cameră 

Familia Rusu a fost şi ea printre primele care s-au mutat în blocul A de pe strada Bucureşti nr. 29, pe vremea când acolo nu era tras nici gazul şi nici baie nu era. În locuinţa cu o cameră şi o bucătărie, Zoia Rusu a crescut patru copii. "Astea erau blocuri-tampon, pentru meseriaşi, până când se construiau blocurile de pe Horea. Ale noastre trebuiau sa fie demolate dupa zece ani", spune femeia. 

Pentru cele mai noi oferte de case și apartamente puteți accesa www.weltimobiliare.ro.

Sursa: apropo.ro

Marius M, Welt Imobiliare