Ce trebuie să ştiţi la prima închiriere

Ce trebuie să ştiţi la prima închiriere

Să vă mutați pentru prima oară singuri într-o locuinta este un pas mare şi extrem de incitant. Începeţi să aveţi propriul dumneavoastră spaţiu. Este o ocazie să deveniţi complet independent. Nu mai depindeţi de nimeni şi nu mai trebuie să răspundeţi nimănui pentru acţiunile dvs. Sunteţi entuziasmat? Aveţi şi de ce. Însă, în căutarea unui apartament de închiriat, nu trebuie să vă lăsaţi purtat de val.

Suntem aici ca să vă oferim câteva repere în luarea acestei decizii. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aveți în minte atunci când inchiriati este locația. Poate că este un clişeu, însă clişeele funcţionează pentru un anumit motiv. Sunt, de obicei, adevărate. Nu există locaţia perfectă. Aceasta este o idee utopică. Există, însă, locaţia perfectă pentru dumneavoastră. Locaţia trebuie să se plieze stilului de viaţă al locatarului. De pildă, unii oameni ar putea să prefere să locuiască în mijlocul oraşului, înconjuraţi mereu de freamătul vieţii urbane, în timp ce altora s-ar putea să li se potrivească mai bine o zonă periferică, mai liniştită. Înainte de a vă începe căutarea, este important să luaţi o decizie în această privinţă. Care sunt nevoile şi preferinţele dvs? În acest fel, atunci când vă sunt prezentate apartamente, veţi putea elimina opţiunile care nu intră în preferinţele dvs. Mai mult, pe lângă alegerea unei zone care să corespundă nevoilor dvs, este important că proprietarul apartamentului pe care doriţi să îl închiriaţi să fie o persoană de încredere, cu care puteţi comunica. La urma urmei, aceasta va fi persoana cu care veţi colabora într-un plan financiar în următoarele luni sau chiar ani. În eventualitatea în care intervine o situaţie de urgenţă, acesta trebuie să fie uşor de găsit. Nu trebuie să alegeţi un apartament numai pe baza spaţiului în sine. O relaţie care lăsa de dorit între proprietar şi chiriaş poate fi destul ca să distrugă întreaga experienţă a vieţii într-o locuinţă închiriată.

Inspectaţi cu atenţie locuinţă în care poate urmează să vă mutaţi. Puteţi să vă bazaţi pe cuvântul proprietarului, însă nu uitaţi că interesul acestuia este de a-şi închiria locuinţa. Interesele dumneavoastră pot suferi, dacă vă lăsaţi conduşi de aparenţe. Trebuie să fiţi precaut pe timpul întregului proces de căutare şi închiriere al unei locuinţe. Trataţi spaţiul de parcă ar urma să-l cumpăraţi. Puneţi întrebări, informaţi-vă, şi cercetaţi cu atenţie fiecare aspect. Descoperirea unui defect sau a unui neajuns în apartamentul pe care v-aţi pus ochii, este de preferat s-o faceţi înainte să semnaţi contractul. În caz contrar, s-ar putea să aveţi inconveniente majore, în cazul în care clauzele contractuale sunt favorabile proprietarului, şi nu vă acoperă pe dvs.

Rezilierea unui contract, de cele mai multe ori, este în detrimentul chiriaşului. Aşadar, vă sfătuim să fiţi atenţi şi mai ales să apelaţi la o agentie imobiliara dacă doriţi să închiriaţi un imobil în care să vă simţiţi confortabil. Întotdeauna este important să aveţi parte de consilierea unor profesionişti în momentul în care faceţi un pas cum este acela de a închiria o locuinţă. Însă cu atât mai preţios este sprijinul unui agent imobiliar priceput atunci când faceţi acest pas pentru prima oară.

Florina T, Welt Imobiliare