Ce trebuie să faci ca proprietar să îți vinzi repede apartamentul

Ce trebuie să faci ca proprietar să îți vinzi repede apartamentul

Piața imobiliară din Cluj este încă una efervescentă, proprietățile se vând, cu toate că sunt considerate scumpe, potențiali cumpărători există pentru toate tipurile de locuințe, însă nu toate se vând la fel de repede. Care este diferența între un apartament care se vinde în 2-3 zile și unul care se tranzacționează în 2-3 ani? În imobiliare prima impresie contează! Chiar foarte mult! Un apartament care „le face cu ochiul” potențialilor cumpărători nu apucă să fie vizionat de foarte mulți. Pentru ca o locuință să fie atractivă, proprietarul trebuie să cunoască mici „trucuri” pe care să le și aplice, să fie dispus să facă un mic efort pentru a-și îmbrăca apartamentul în haine de vânzare. Ce trebuie să faci ca proprietar pentru a-ți vinde rapid apartamentul?

Fă curat!

Cei mai mulți proprietari omit acest aspect, al ordinii și curățeniei, în momentul în care își scot apartamentele la vânzare, fie că sunt locuite sau nu. Gândindu-se probabil că cei care cumpără nu sunt interesați de aspectul actual al locuinței, proprietarii își lasă chiuveta din bucătărie și aragazul pline de vase, mâncare pe masă, haine aruncate pe pat sau puse la uscat în toate camerele, țarcul copilului întins în mijlocul casei, depuneri de săpun prin baie, obiecte sanitare împrăștiate peste tot etc. Cei care vin la vizionări nu achiziționează, bineînțeles, hainele aruncate prin casă ale proprietarului sau vasele murdare din bucătărie, însă oamenii cumpără un loc ce le va deveni „acasă”, cumpără o stare, o senzație de confort, de bine, de liniște. Iar o casă murdară și dezordonată lasă doar un sentiment neplăcut de disconfort, de neliniște, de rău, și alungă cumpărătorul. Dacă vindeți, așadar, o locuință, și vreți să o vindeți rapid, în primul rând faceți curat! Creați-le o impresie bună potențialilor cumpărători ce vor dori astfel să revină măcar la încă o vizionare, dacă nu reușiți să-i convingeți din start!

Aerisește casa!

Un alt aspect omis de multe ori este cel al aerului plăcut și curat din locuința care urmează a fi vizionată de un potențial cumpărător ce va pleca urgent, fără putință de a mai fi convins să revină la un apartament în care aerul este închis, umed, îmbâcsit de diverse mirosuri (mucegai, mâncare, haine murdare etc.). Indiferent că aerul umed și urât mirositor din apartament este astfel din motive ce nu pot fi înlăturate definitiv (decât printr-o renovare temeinică) sau din cauza faptului că locuința nu este aerisită corespunzător, rezolvarea este simplă și nu costă nimic: deschideți larg și des toate geamurile! Dacă aveți chiriași care nu aerisesc, rugați-i să o facă mai des. Dacă faceți mâncare frecvent în bucătărie sau spălați multe haine pe care le uscați în casă, aerisiți mai des! Potențialii cumpărători nu stau, în general, să analizeze motivele pentru care în casă este umezeală și aer închis. Ei, pur și simplu, pleacă, fără a cumpăra.

Îngrijește puțin apartamentul! 

Nu vă sfătuim să ascundeți eventualele defecte sub un strat de vopsea, dar a zugrăvi apartamentul înainte de a-l scoate la vânzare poate fi o strategie eficientă pentru a grăbi o eventuală tranzacție. Cumpărătorii sunt plăcut impresionați de un apartament proaspăt zugrăvit, curat, igienizat. Nu folosiți culori țipătoare, o vopsea lavabilă albă este suficient. Tot mai mulți își caută apartamente la cheie și tot mai puțini sunt dispuși să dea zeci de mii de euro pe apartamente cărora li se scorojește vopseaua de pe pereți. Meseriașii buni sunt scumpi și greu de găsit, iar viitorii proprietari vor fi ocupați să muncească să își plătească ratele la apartament, nemaiavând timp pentru zugrăvit și reparat casa proaspăt achiziționată.O simplă zugrăvire, o recondiționare a rosturilor faianței și gresiei, o reparare a ușilor, geamurilor etc. sunt operațiuni care nu vă costă mult și care vă pot scuti de luni sau ani de așteptat cu apartamentul pe piață. Puneți-l, așadar, la punct, și croiți-i un costum adecvat de mire, dacă vreți să-l însurați rapid!

Pune actele la punct! 

Interesați-vă la un notar sau la o agenție imobiliară dacă actele apartamentului dumneavoastră sunt în regulă în vederea unei vânzări. Dacă nu sunt, puneți-le la punct înainte de a începe căutarea unui cumpărător. Altfel, riscați să vă pierdeți timpul cu vizionări în zadar pentru că potențialii cumpărători s-ar putea răzgândi în momentul în care ar afla că actele sunt cu probleme, „dar că se vor rezolva înainte de a merge la notar”. Puțini cumpărători sunt dispuși să aștepte după proprietar până își rezolvă chichițele din actele de proprietate.

Jonglează cu prețul!

Un preț prea ridicat poate fi principalul motiv pentru care proprietatea voastră nu se vinde. Nu contează că la fel de scump vinde și vecinul. Nici el nu va vinde curând. Nu vă luați după faptul că, acum un an, doi, trei, un apartament similar cu al dumneavoastră s-a vândut mai scump. Poate, pur și simplu, acel proprietar a avut noroc să găsească un cumpărător dispus să ofere oricât pentru acea zonă/acel tip de apartament ș.a.m.d. Sunteți dispuși să așteptați oricât până vă va lovi și pe voi norocul chior? Dacă așteptați de luni de zile (sau de ani) cu apartamentul pe piață la un anumit preț, scădeți prețul! E cea mai sigură cale de a urgenta vânzarea.

Apelează la o agenție imobiliară serioasă!

Nu vă încăpățânați să vă vindeți singuri apartamentele, doar pentru a evita comisionul practicat de către agențiile imobiliare. Pentru 2% plus TVA (din prețul de tranzacționare) o agenție vă va promova proprietatea pe cele mai importante site-uri de profil prin anunțuri plătite, mult mai vizibile decât cele pe care le dați gratuit, în calitate de persoană fizică. În plus, agențiile au un portofoliu important de clienți aflați în căutare de apartamente, cu siguranță, și în zona în care se află proprietatea voastră. Va fi în interesul agenției să vă aducă pentru vizionare clienții compatibili din portofoliul de cumpărători deja existent.

Fii disponibil!

Cumpărătorii doresc în general să vadă apartamentele cât mai repede, dacă nu în ziua în care se interesează de ele, măcar în ziua următoare sau cel târziu în acea săptămână. Dacă nu răspundeți la telefoane, nu sunteți disponibili niciodată pentru o vizionare, amânați des, întârziați mult la întâlniri ș.a.m.d., veți pierde clienții din start. Dacă voi nu sunteți disponibili, nici apartamentul vostru nu este. Cel mai simplu, pentru a le ușura munca brokerilor imobiliari, este să lăsați o cheie la agenție. Astfel, cumpărătorii vor putea fi duși imediat pentru vizionarea proprietății. Dacă doriți să închiriați apartamentul până se vinde, asigurați-vă că persoana pe care o luați în chirie este de acord să fie deranjată frecvent cu potențiali cumpărători și că nu va refuza să deschidă ușa, că nu va bloca anumite camere sau că nu va murdări excesiv apartamentul care ar putea deveni, prin „grija” chiriașului, nevandabil.

Dacă aveți un apartament de vânzare, brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție pentru a facilita tranzacționarea proprietății voastre. Ne puteți găsi aici.