Ce sunt și la ce ne ajută certificatele energetice?

Ce sunt și la ce ne ajută certificatele energetice?

Din anul 2013, nu mai putem vinde sau închiria legal o locuință fără a deține un certificat energetic. Certificatul energetic reprezintă o dovadă a calității și eficienței clădirii și oferă o imagine de ansamblu asupra costurilor de întreținere.

Prin achiziționarea unei locuințe „verzi”, clasa A, costul la energie este semnificativ redus. Unele bănci oferă, în plus, o dobândă mai avantajoasă pentru locuințele certificate energetic clasa A, achiziționate prin credit ipotecar.

Așadar, certificatele energetice nu reprezintă doar o hârtie în plus de care aveți nevoie pentru a tranzacționa un apartament, ci un indicator important care vă ajută să plătiți mai puțin în timp, dacă vă orientați spre clădirile cu o eficiență energetică optimă.

Clasa energetică poate influența și prețul unui apartament, fiindcă o certificare A sau B va însemna în timp cheltuieli mai mici. Pentru achiziționarea prin credit bancar, proprietatea trebuie să fie certificată energetic A, B sau C. Performanța energetică a unui imobil dintr-o clasă inferioară poate fi însă îmbunătățită prin unele intervenții: termoizolarea clădirii, schimbarea sistemului de încălzire cu unul cu un randament energetic mai bun, înlocuirea ferestrelor cu soluții tehnice mai moderne.

Ce reprezintă clasele energetice?

Clasele energetice reprezintă anumite intervale de consum anual prestabilite, în care se poate încadra un apartament. Sunt notate în kWh/mp/an, reprezentând consumul energetic total pentru încălzire, apa caldă menajeră, iluminat, climatizare și ventilare (dacă este cazul) pe o perioadă de un an, raportat la suprafața utilă.

Există 7 clase de eficiență energetică, notate cu litere de la A la G, A reprezentând eficiența maximă, cel mai mic consum.

Clasa energetica A presupune un consum mai mic, de 125 kwh/mp/an, iar, la polul opus, clasa energetica G înseamnă un consum de peste 820 Kwh/mp/an.

Clasele A și B+ vă oferă dobânzi bancare mai mici

Locuințele care dețin aceste certificări vă oferă ca avantaje atât dobânzi reduse la achiziționarea prin credit ipotecar, cât și facturi mai mici la gaz și/sau curent.

Totuși, puteți achiziționa un apartament cu credit și dacă acesta posedă o certificare clasa C.

Clasele energetice A, B și C indică faptul că apartamentul este bine izolat, că are instalații performante energetic și bine întreținute, pierderi minime de energie pentru încălzire, răcire sau ventilare, încălzirea apei și iluminat.

Clasele inferioare, de la D la G, au pierderi mai mari de energie și necesită renovări prin termoizolare sau chiar unele modernizări. Obținerea unei clase energetice mai bune se poate face remediind problemele legate de încălzire (printr-o centrală termică mai performantă), iluminat (cu noi becuri, cu LED), izolație (a pereților exteriori și, eventual, a acoperișului) și consum de apă caldă.

Cum obțineți certificatul energetic?

Dacă nu aveți un certificat energetic și doriți să vindeți apartamentul, cel mai simplu este să apelați la brokerul care vă intermediază tranzacția.

Dacă vindeți apartamentul prin Welt Imobiliare, rugați-l pe agentul care v-a preluat proprietatea să vă ajute să obțineți și certificatul energetic. Simplu și fără bătaie de cap, veți avea certificatul într-un interval de timp ce poate însemna de la o zi la maximum 2-3 zile! Prețul variază în funcție de suprafața apartamentului, dar este unul accesibil, de câteva sute de lei. Pentru realizarea certificatului energetic va trebui să îi puneți la dispoziție auditorului care îl va întocmi doar actele pe care le aveți deja: actul de proprietate, releveul apartamentului și, eventual, CF-ul.

Certificatul energetic este valabil timp de 10 ani și este obligatoriu pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare autentic la notar. Fără certificatul energetic, notarul nu va perfecta contractul, fiindcă actul ar fi nul.

Clasele energetice ale apartamentelor din Cluj

În Cluj-Napoca, majoritatea apartamentelor situate în blocuri vechi sau noi se încadrează în clasele energetice A, B sau C. Dacă doriți achiziționarea unui apartament printr-un credit ipotecar „verde”, cu o dobândă redusă, rugați-l pe agentul imobiliar să vă prezinte oferte în blocurile din clasa A. Acestea sunt cele mai puține de pe piață, însă ele există. Pentru un credit ipotecar standard, nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește certificarea energetică, pentru că majoritatea clădirilor se încadrează în clasa B.

Brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai bune oferte, în cazul în care doriți să cumpărați un apartament eficient energetic! Vă oferă, de asemenea, consiliere în vederea obținerii certificatului energetic, dacă doriți să vindeți o proprietate. Datele noastre de contact le găsiți aici.