Ce soluție alegem - chirie sau apartament cumpărat în rate?

Diverse
20/10/2022

Ce soluție alegem - chirie sau apartament cumpărat în rate?

Situația economică globală pe care o traversăm acum, care a dus și în România la creșterea dobânzilor bancare, îi face pe cei care nu posedă o locuință să se întrebe ce soluție este mai bine să aleagă: să închirieze un apartament, ori să cumpere unul în rate, printr-un credit ipotecar. 

La această întrebare fiecare poate răspunde pentru sine, în funcție de nevoile locative și de opțiunile de viață proiectate pe termen mediu și lung. Welt Imobiliare doar vă prezintă o serie de factori de care trebuie să țineți cont pentru o decizie înțeleaptă cu repercusiuni pozitive în prezent și în viitor. 

Cât costă să cumperi sentimentul de „acasă”?

În prezent, potrivit indicelui imobiliare.ro, prețurile medii pentru apartamentele de o cameră din Cluj-Napoca se situează în jurul valorii de 2432 euro/mp, apartamentele de 2 camere pot fi cumpărate cu circa 2386 euro/mp, iar cele de 3 camere cu 2270 euro/mp. Aceste sume pot varia în funcție de zonă, de suprafață, de poziționarea apartamentului, de finisaje ș.a.

Cât costă să închiriezi un apartament?

Acum, un apartament de o cameră în Cluj-Napoca poate fi închiriat cu un preț mediu de 300 de euro, unul de 2 camere cu circa 500 de euro, iar unul de 3 camere, în medie, cu 620 de euro. Și în cazul chiriilor prețurile variază în funcție de zonă, de finisaje, de compartimentare, de modul în care este mobilată și utilată locuința ș.a.

Cât costă rata pentru un apartament achiziționat prin credit ipotecar?

Vă arătăm mai jos care sunt în prezent costurile pentru cumpărarea unui apartament prin credit imobiliar-ipotecar. Sumele sunt generate prin simulatorul de credite al uneia dintre cele mai populare bănci din Cluj-Napoca. 

Pentru un apartament de o cameră, de 30 mp, cu o valoare de circa 70 000 de euro, achiziționat prin credit ipotecar contractat în lei, cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de 360 de luni, rata lunară este de aproximativ 2 300 de lei (cca. 475 euro).

Pentru un apartament de 2 camere, de 50 mp, cu o valoare de 120 000 de euro, cumpărat în aceleași condiții, rata lunară este de circa 4000 de lei (cca. 815 euro), iar pentru un apartament de 3 camere, de 65 mp, cu o valoare de 150 000 de euro, rata lunară este de aproximativ 5000 de lei (cca. 1000 euro).

După cum v-am prezentat într-un articol anterior, dobânzile bancare și, implicit, valoarea lunară a ratelor, variază ciclic (după o perioadă în care cresc, urmeaza una în care scad, putând exista mai multe asemenea variații pe durata derulării unui credit ipotecar). Dar, în timp ce dobânzile (și cuantumul ratelor) variază, un lucru a crescut constant în ultimii ani: valoarea imobilelor, a căror profitabilitate s-a menținut pe termen lung, în ciuda fluctuațiilor indicilor bancari.

Care este cea mai avantajoasă soluție?

După cum am văzut mai sus, costul locuirii este unul ridicat în Cluj-Napoca, fie că achiziționăm un apartament cu banii cash, fie că stăm în chirie, ori ne decidem să cumpărăm un apartament în rate. Dar Clujul oferă și un standard de viață ridicat, prin locurile de muncă variate și mai bine plătite față de cele din  orașele mai mici, prin posibilitățile multiple de petrecere a timpului liber, prin serviciile medicale de top și învățământul de calitate ș.a.m.d. Care este însă soluția cea mai avantajoasă? Cumpărarea cu banii cash, în rate sau plata unei chirii? Depinde de situația financiară, de dorințele și necesitățile fiecăruia în parte. 

Daca dispuneți de suma necesară cumpărării unui apartament, decizia este simplă: achiziția cu banii cash este cea mai rentabilă, dintr-o multitudine de motive: puteți negocia din start un preț mai bun, scăpați de grija ratelor sau a chiriei, iar valoarea apartamentului va crește în timp; chiar dacă peste câțiva ani vă mutați din oraș sau din cartier, ori dacă veți avea nevoie de mai mult spațiu, ori vă veți dori o casă, veți putea vinde apartamentul cumpărat acum pentru o sumă (considerabil) mai mare. În condițiile inflației actuale, un apartament reprezintă una dintre cele mai bune investiții.

Dacă nu vă permiteți în prezent un apartament cu banii cash, atunci trebuie să optați între: rată sau chirie. 

Principalele avantaje pe care vi le oferă închirierea unui apartament sunt reprezentate de:

· flexibilitate - puteți să vă mutați foarte rapid și ușor, în funcție de nevoile voastre locative;

· lipsa grijilor cu mentenanța imobilului - trebuie să păstrați apartamentul închiriat în cele mai bune condiții, însă grija reparațiilor curente, ori a renovărilor, cade în seama proprietarului.

Principalele avantaje oferite de un apartament cumpărat în rate:

· sentimentul neprețuit de „acasă” de care vă bucurați în locuința proprietate personală, chiar și achiziționată prin credit;

· aveți totala libertate de a mobila/utila, amenaja locuința, după propriul vostru gust, în calitate de proprietari;

· după achitarea tuturor ratelor deveniți proprietarul deplin al apartamentului, care poate fi lăsat moștenire urmașilor.

Orice ați alege, locuința reprezintă o investiție solidă în prezentul și în viitorul vostru. Consilierii Welt Imobiliare vă oferă o gamă largă de apartamente și case, disponibile pentru cumpărarea cu banii cash, prin credit bancar sau de închiriat. Vă invităm să ne contactați!