Ce să alegem? Chirie sau achiziția unui apartament cu credit ipotecar?

Diverse
18/12/2023

Ce să alegem? Chirie sau achiziția unui apartament cu credit ipotecar?

Opțiunea de a închiria pe termen lung un apartament sau de a-l cumpăra prin credit ipotecar este una care preocupă tot mai multe persoane în contextul economic actual, în care costul locuirii este unul semnificativ, indiferent ce alegem. Totuși, care este decizia cea mai avantajoasă și mai puțin costisitoare?

Cumpărarea unui apartament, fie și prin credit ipotecar, oferă multe beneficii: sentimentul de proprietate personală, care contribuie semnificativ la tihna vieții de acasă; proprietatea poate fi lăsată moștenire, poate fi valorificată prin vânzare, poate fi amenajată în funcție de propriile preferințe. Ca ,,dezavantaje” pot fi menționate ratele care trebuie achitate pe o perioadă îndelungată și responsabilitățile oricărui proprietar, care implică cheltuieli de mentenanță a locuinței și a spațiilor comune ale imobilului.

În cazul închirierii, un avantaj major este flexibilitatea. Te poți muta oricând și relativ rapid, în funcție de necesități și de posibilitățile financiare și, în plus, nu ai responsabilitățile proprietarului, acesta trebuind să asigure reparațiile locuinței, fondul de reparații al blocului, tu având de achitat doar chiria, utilitățile, și de întreținut în bune condiții apartamentul închiriat. Dezavantajul chiriei însă, față de achiziția prin credit, este că nici după 30 de ani de plată lunară a unei sume considerabile, chiriașul nu devine proprietar. Iar românilor le place să se simtă acasă, în propria casă, și să transmită proprietatea urmașilor lor. O mentalitate care se poate observa și din datele statistice.

În ciuda contextului economic dificil, valoarea creditelor noi acordate gospodăriilor populației pentru locuințe s-a apropiat, în trimestrul al III-lea al acestui an, de pragul de 9 miliarde de lei, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), o evoluție pozitivă față de perioada similară a anului trecut, când au fost acordate credite în valoare de 7,3 miliarde de lei.

Din cauza prețurilor mari ale proprietăților și a costului crescut al creditelor ipotecare, interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat a înregistrat o creștere în 2023, unele persoane amânând decizia unei achiziții în favoarea chiriei. În același timp însă, numărul locuințelor disponibile pentru închiriere s-a depreciat, contribuind direct la majorarea chiriilor.

Practic, orice hotărâre am lua în acest moment, ea vine la pachet cu costuri însemnate, fie că ne decidem să mai stăm o perioadă în chirie sau să ne asumăm responsabilitatea unui credit. Fiindcă, pe termen scurt, costurile pot părea similare, analiza trebuie realizată având în vedere un orizont lung de timp, în care balanța se înclină clar în favoarea achiziției.

O analiză a Imobiliare.ro Finance, care ia în considerare un apartament cu 2 camere cu o suprafață utilă de 50 mp, ne prezintă date interesante. O astfel de locuință poate fi închiriată în Cluj-Napoca cu un buget mediu de 550 euro/lună sau poate fi cumpărată accesând un credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%, la un preț mediu de achiziție de 124.500 de euro.

De cele mai multe ori, românii rambursează creditele ipotecare anticipat. Conform datelor colectate de la principalele bănci, durata medie de rambursare a unui împrumut este de 18 ani. Dacă după această perioadă de timp, vinzi locuința și rambursezi anticipat creditul din capitalul obținut conform mediei anuale de apreciere a valorii proprietății, costul net de achiziție pe care îl plătește cumpărătorul – care include costurile inițiale și avansul la accesarea creditului, ratele achitate, costurile de mentenanță și comisioanele tranzacțiilor, poate fi estimat la 30.461 euro. Un chiriaș ar achita, în schimb, 154.260 euro, ținând cont inclusiv de rata medie anuală de creștere a prețurilor în același interval. Rezultă, astfel, un avantaj net de 123.799 euro în favoarea achiziției în Cluj-Napoca.

Perioada minimă de locuire pentru un apartament cu 2 camere după care achiziția devine mai avantajoasă este de 4,9 ani. Pe plan local ajungi însă, pe termen scurt, să economisești bani stând cu chirie, diferența dintre rata care ar trebui achitată lunar la bancă și chirie fiind de circa 80 de euro. Chiar dacă pe termen scurt pare mai ieftină chiria, dacă doriți să stați la Cluj-Napoca mai mult de 5 ani, cumpărarea unui apartament vă poate ajuta să economisiți sume importante. Și să deveniți proprietar într-unul dintre cele mai atractive orașe din România.

Chiria le este, așadar, recomandată în Cluj-Napoca celor care nu doresc să se stabilească în municipiu. Studenților care, după încheierea studiilor, intenționează să revină în orașele natale, celor veniți să lucreze doar temporar la Cluj și în general tuturor celor care locuiesc la Cluj-Napoca sub 5 ani de zile. Dacă, însă, ca student v-ați îndrăgostit de acest oraș și credeți că veți rămâne să vă întemeiați aici o carieră și o familie, sau dacă v-ați relocat cu job-ul pe termen lung, merită să luați în calcul cumpărarea unui apartament. Vă veți simți în Cluj-Napoca acasă, iar investiția va aduce roade și satisfacții pe termen lung.

Pentru închirierea sau cumpărarea unui apartament în Cluj-Napoca, Welt Imobiliare vă stă la dispoziție cu un portofoliu bogat de proprietăți. Apelați la consilierii noștri pentru a găsi locuința cea mai potrivită!