Ce putem face pentru a plăti facturi mai mici la întreținere în această iarnă?

Diverse
17/09/2021

Ce putem face pentru a plăti facturi mai mici la întreținere în această iarnă?

Creșterea prețurilor la energie (curent și gaze naturale) i-a înfrigurat pe mulți români, care își fac deja calculele cum o vor scoate la capăt în această iarnă. În spațiul public se vehiculează informații potrivit cărora facturile ar putea crește chiar și cu 50 sau cu 100%, caz în care, pentru cei cu venituri medii și micii, notele de plată ar putea deveni greu sau imposibil de achitat. 

Cea mai simplă soluție (dar nu și cea mai confortabilă) pentru reducerea valorii facturilor de gaze naturale este scăderea temperaturii în locuință. Fiecare grad în minus setat pe termostat poate aduce o economie de 5-10% la factură. Tot cu ajutorul termostatului, puteți regla ca, atunci când lipsiți de acasă, temperatura ambientală să fie cu câteva grade mai mică.

O altă soluție relativ simplă de optimizare a facturilor la curent și gaze naturale este cea de alegere a furnizorului cel mai convenabil. Ofertele tuturor furnizorilor sunt acum publice, iar schimbarea este gratuită. Puteți alege chiar și pachete ce includ atât curentul electric, cât și gazele naturale într-un singur contract, la tarife personalizate.

Tipul de centrală termică pe care o dețineți poate, de asemenea, influența decisiv consumul. O centrală termică în condensație, reglată corect, poate aduce economii de până la 35% la factura de gaz, față de o centrală convențională. Cu o cheltuială acum cu înlocuirea vechii centrale, puteți avea facturi reduse în următorii 10 ani, cât este durata normală de funcționare a unei centrale noi.

În plus, puteți limita pierderile de căldură prin corecta dimensionare a caloriferelor și prin menținerea distanței dintre ele și alte obiecte (mobilier, perdea etc.), pentru ca aerul încălzit să circule liber în încăpere. 

O altă modalitate de evitare a pierderilor de căldură, dar mai costisitoare și care implică mai multă muncă și deranj, este izolarea termică a locuinței. Anveloparea pereților cu materiale termoizolante, izolarea acoperișului (dacă locuiți la ultimul etaj) sau a pardoselei (dacă apartamentul este situat la parter), dar și schimbarea geamurilor cu unele cu o eficiență termică mai bună sunt soluții tehnice care pot reduce considerabil factura la energie, bineînțeles, cu anumite costuri inițiale. 

Atunci când cumpărați un apartament, este important să consultați certificatul energetic al acestuia. Documentul e obligatoriu în vederea încheierii contractului de vânzare-cumpărare, așa că vânzătorul trebuie să vi-l pună la dispoziție. Acest certificat vă arată performanța energetică a clădirii, cu litere de la A la G, A fiind clasa de performanță energetică cea mai ridicată. 

În metodologia de calcul a performanței energetice se ține cont de izolația termică a clădirii, de caracteristicile tehnice ale imobilului, de amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici exteriori și cu clădirile învecinate, de sursele de producere a energiei termice ș.a. Acest certificat vă oferă, așadar, o imagine de ansamblu asupra consumului viitor de resurse necesare pentru încălzire. Clasa A reprezintă consumul cel mai scăzut de energie, clasa G putând însemna un consum chiar și de 8 ori mai mare. Locuințele noi sunt, în general, clasificate A sau B din punctul de vedere al performanței energetice, în clasa B fiind încadrate și locuințele din blocurile vechi anvelopate termic. Clasele energetice A, B și C indică faptul că apartamentul este bine izolat, că are instalații performante energetic și bine întreținute, pierderi minime de energie pentru încălzire, răcire sau ventilare, încălzirea apei și iluminat.

În condițiile în care prețurile la energie cresc, pentru a avea facturi la întreținere care să nu vă dea bătăi de cap, este o idee bună, atunci când cumpărați o locuință nouă, să luați în calcul, de la bun început, performanța energetică a acesteia - prin verificarea certificatului energetic, a centralei, a termoizolației pereților exteriori, a etanșeității și calității geamurilor, prin alegerea poziționării apartamentului în așa fel încât să beneficieze de o însorire optimă ș.a.

Consilierii Welt Imobiliare vă pun la dispoziție un portofoliu larg de apartamente și case, care vă pot oferi confortul termic și financiar mult dorit! Ne puteți contacta aici.