Cât costă de fapt să închiriezi?

Cât costă de fapt să închiriezi?

Când compari apartamente de închiriat, e uşor să uiţi că există şi alţi factori de luat în considerare, în afară de preţ. De multe ori, experienţa este cea care ne învaţă ce am greşit, şi ce putem face mai bine. Însă, în cazul acesta, am adunat informaţii de la specialiştii noştrii în închirieri, ca să vă prezentăm ce factori ar trebui să luaţi în considerare când comparaţi locuinţe de închiriat.

Distanța dintre "acasă" și locul de muncă

Se ştie că preţurile chiriilor din zona centrală sunt cele mai scumpe. Cu toate că ar fi mai aproape de multe puncte de interes, nu mulţi îşi permit să închirieze o proprietate în centru. Prin urmare, trebuie să facă un compromis. A închiria într-un cartier presupune o chirie lunară mai mică. Însă drumul parcurs până la locul de muncă, facultate sau şcoală, este semnificativ mai lung. Timpul înseamnă bani pentru unii oameni, iar pentru alţii este neprețuit. Prin urmare, alegerea trebuie făcută fie între un cost lunar mai scăzut (parte din economiile realizate fiind direcţionate, probabil, către abonamente şi bilete pentru mijloacele de transport în comun sau combustibil pentru autoturism), fie între  preţul mai mare al unei chirii şi mai mult timp personal.

Garanția

Majoritatea proprietarilor cer ca garanţie pentru apartamentul închiriat valoarea unei chirii lunare. În funcţie de dotările proprietăţii şi de durata închirierii, este posibil ca acest cost să varieze, ajungând chiar la valoarea a două luni de chirie. La sfârşitul perioadei contractuale, când chiriaşul părăseşte apartamentul, garanţia îi este returnată, atâta vreme cât apartamentul este în bună regulă, nu prezintă deteriorări şi cheltuielile sunt achitate.

Utilități & chirie

Acestea, cred, sunt cele mai puţin probabil să fie trecute cu vederea de către potenţialii chiriaşi aflaţi în căutarea unei locuinţe. Mulţi se informează bine despre cheltuielile care trebuie plătite, culegând informaţii de la cât mai multe surse. Şi într-adevăr, nu e o idee rea, fiindcă cheltuielile pentru apă, gaz, etc. pot să ajungă la sume semnificative, mai ales în timpul lunilor de iarnă.