Cartierul Iris, mai verde și mai prietenos cu locuitorii săi din această vară

Diverse
19/07/2023

Cartierul Iris, mai verde și mai prietenos cu locuitorii săi din această vară

Cartierul Iris, unul preponderent industrial înainte de 1989, a cunoscut, mai ales în ultimele două decenii, o plină expansiune rezidențială, cu ansambluri ample de noi locuințe (arealuri de blocuri, vile și case) deservite de o infrastructură din ce în ce mai modernă. Ani la rând, Irisul a fost îmbogățit constant prin investiții publice și private care au creat un cartier atractiv pentru locuitorii săi. 

Parcuri tehnologice moderne, un mare centru comercial, centre medicale, școli reabilitate, parcuri de relaxare și agrement, unele dintre cele mai mari săli de fitness din Cluj, toate și-au găsit locul în acest areal, în care se anunță chiar și un proiect grandios, cu un nou mall, zeci de mii de mp de spații de birouri și o grădină urbană care va completa în viitor arcul verde al celor două parcuri existente: Feroviarilor (aflat în plin proces de revitalizare) și Armătura, recent modernizat. 

După inaugurarea, în cursul anului trecut, pe Bulevardul Muncii, a Parcului Tineretului (Pădurea Clujenilor), și după deschiderea recentă a Podului Porțelanului, care aduce în zonă nu doar un nou pod, ci și un spațiu public de calitate, revitalizat, a venit rândul, în această vară, pentru darea în folosință a două proiecte de anvergură menite a le oferi clujenilor condiții îmbunătățite de trai: podul Oașului-Răsăritului și Parcul Armătura.

Cele două facilități publice redesenează vechiul cartier gri în culori verzi și atractive, prietenoase pentru locuitorii care acum se bucură de un trafic îmbunătățit și de un loc de promenadă și de relaxare ce crește și valoarea proprietăților imobiliare, indiferent că vorbim despre vânzare sau închiriere.

Atuurile cartierului, dar și prețurile mai accesibile pe care le oferă, îl fac o alegere demnă de luat în considerare atât pentru tinerele familii, cât și pentru studenții care pot ajunge rapid la universitățile centrale cu transportul în comun reabilitat (tramvaiul oferind condiții de călătorie dintre cele mai bune).

Vă prezentăm mai jos doar două dintre cele mai recente investiții de infrastructură care, începând din această vară, aduc Irisului un aer proaspăt, de modernitate:

Parcul Armătura

Reabilitarea parcului cu fonduri europene a presupus înverzirea sa cu 205 noi arbori, pe o suprafață de 3,25 ha. Cursul de apă al Someșului a fost revitalizat pe traseul parcului, care devine astfel un loc de contemplare și de răcorire în verile călduroase. Și infrastructura velo-pietonală a fost extinsă pe malurile râului, pentru a pune în valoare cursul de apă, până nu demult insuficient valorificat. Un nou podeț pietonal și velo peste pârâul Nădaș oferă o mai bună conectivitate și un plus estetic, aspectul plăcut al parcului fiind creionat și prin mobilierul urban și sistemul de iluminat cu tehnologie LED, în acord cu dotările urbane din Centru. Parcul Armătura beneficiază și de o rețea wireless cu acces gratuit la internet, de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, de zone de joacă și de terenuri de sport - așadar, de toate pentru toți locuitorii cartierului, care de acum nu mai sunt nevoiți să se deplaseze în Centru pentru o plimbare prin parc, ori pentru facilități sportive.

Modernizarea Parcului Armătura face parte din amplul proiect „Rethinking Someș”, prin care malurile Someșului vor fi revitalizate în urma unui concurs internațional de soluții, așadar infrastructura actuală urmează a fi integrată și extinsă în viitor.

Podul Oașului-Răsăritului

Noul pod deschis deja circulației realizează o legătură mai bună între zona străzii Traian și cea a Gării și cartierele Iris și Mărăști, pe care le conectează, în ultimă instanță, cu Centrul, aflat la câteva minute distanță de mers cu mașina. 

În dreptul noului pod construit peste Someșul Mic circulația a fost reorganizată pe ambele maluri ale râului, iar noua piesă de infrastructură are o lungime de 57,90 m, 4 benzi de circulație auto, 2 piste de biciclete și 2 trotuare. Proiectul a inclus și instalarea unui sistem de iluminat arhitectural eficient energetic, ce oferă un aspect modern zonei în care se află și parcurile Armătura (finalizat anul acesta, în luna iulie) și Feroviarilor (de care, cel mai probabil, ne vom putea bucura în vara anului viitor).

Prin investițiile publice și private de anvergură realizate în ultimul deceniu, cartierele Clujului se echilibrează din punct de vedere urbanistic, zonele rezidențiale de calitate, de business și de relaxare nemaifiind specifice doar zonei centrale sau anumitor cartiere privilegiate, ele fiind răspândite pe întreaga suprafață a municipiului. Alegerea unui cartier sau altul reprezintă astfel, în cele din urmă, o decizie care depinde doar de gustul și de bugetul fiecăruia, fiecare cartier asigurând infrastructura necesară vieții moderne.

Welt Imobiliare vă stă la dispoziție cu un portofoliu bogat de apartamente, case, terenuri și spații comerciale, în toate cartierele orașului. Apelați la noi pentru a căuta și a reuși să găsim împreună cea mai potrivită proprietate!