Cartierul Iris beneficiază de proiecte de modernizare fără precedent - de ce merită să investiți aici

Diverse
16/05/2022

Cartierul Iris beneficiază de proiecte de modernizare fără precedent - de ce merită să investiți aici

Clujul beneficiază, per ansamblu, de proiecte de dezvoltare și reabilitare fără precedent, investindu-se masiv în infrastructura orașului. Investițiile publice, în tandem cu cele private, tind să schimbe rapid fața municipiului care devine, de la un an la altul, de nerecunoscut. 

Din punct de vedere imobiliar, calitatea sporită a vieții locuitorilor, dată de noile parcuri, de podurile reabilitate sau ridicate de la zero, de căile rutiere, pietonale și velo, de mobilierul urban modern, de noile creșe, de spitalele dotate la standarde înalte, duce inevitabil la creșterea valorii proprietăților, lucru constatabil la modul concret prin prețurile din piață. 

Aproape toate cartierele Clujului au parte de proiecte ample de modernizare, dar Iris este cartierul cu cele mai multe - unele finalizate, altele în execuție sau în etapele de documentații. Unele investiții publice și private sunt realizate la granița dintre cartierele Iris, Bulgaria și Mărăști, de ele urmând a se bucura în anii următori locuitorii celor trei cartiere. Și nu numai. 

Vechea zonă industrială, gri, a Clujului, se transformă, pas cu pas, într-una verde, de la un capăt la altul. În capătul Bulevardului Muncii, „Pădurea Clujenilor” a fost dată în folosință, fiind, la ora actuală, cel mai mare parc al orașului. Cu o suprafață de 21 de hectare, situat pe un deal cu o diferență mare de nivel, acest parc se adresează atât sportivilor amatori de drumeții și de escaladă, cât și celor dornici de senzații tari (având o instalație de tiroliană), și copiilor, și celor care își doresc doar să se plimbe printr-un parc modern, cu alei lungi și verzi. 

În celălalt capăt al cartierului, spre Bulgaria și Mărăști, alte două parcuri sunt în plin șantier. Parcul Armătura are termen de finalizare la începutul anului 2023, iar Parcul Feroviarilor în toamna anului viitor. În zonă, un nou pod, Oașului - Răsăritului, este în plină edificare, pe acesta urmând a se circula de la jumătatea anului 2023.

Mergând mai departe pe firul Someșului, imensa platformă Carbochim, cumpărată recent, se prevede a fi regenerată printr-o investiție privată masivă, de peste jumătate de miliard de euro. Proiectul de reconversie urbană de aici (cel mai amplu proiect de regenerare urbană dezvoltat până acum în România) ar putea cuprinde locuințe, birouri, cel mai mare mall din țară, un centru cultural, un nou pod peste Someș, o pasarelă pietonală și o grădină urbană de 4 hectare conectată cu parcurile adiacente (Feroviarilor și Armătura), care, la rândul lor, vor fi interconectate prin intermediul malurilor Someșului, amenajate la standardele urbanistice ale acestui secol. Noul culoar verde-albastru al cartierului, o viitoare cea mai mare zonă verde integrată din oraș, se va întinde astfel până la podul Porțelanului, la care a fost dat recent ordinul de începere a lucrărilor și care ar putea fi terminat spre finalul acestui an. 

Prin dezvoltările realizate în acest areal extins, zona ar putea deveni, în curând, un important pol de business al orașului, un centru rezidențial căutat și, în același timp, unul de agrement, vizitat de toți locuitorii Clujului. Proprietățile existente în acest moment în acest cartier vor crește în tandem cu noile investiții, așa că orice apartament, casă sau teren, cumpărate acum, vă vor aduce un profit substanțial în următorii ani. 

În centrul cartierului, proiectul de modernizare care include Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris, plus o serie de străzi adiacente, este în plin proces de licitație. Acest proiect va aduce zona de mijloc a cartierului la standardele urbanistice actuale, Irisul urmând a arăta, cel mai probabil, după finalizarea tuturor acestor reabilitări, ca Centrul Clujului, cu consecințe, în piața imobiliară, ușor de intuit. 

Practic, peste o jumătate de deceniu, Irisul industrial va deveni o amintire, iar peste un deceniu are toate șansele să fie unul dintre cartierele de top ale orașului. În acest context, cine investește acum în proprietăți situate aici va avea cel mai mult de câștigat, indiferent că își va cuantifica câștigul printr-o calitate sporită a vieții, printr-o chirie mai consistentă, ori printr-un profit substanțial la revânzare. Orice proprietate veți cumpăra acum în Iris, în orice areal al cartierului, ea va fi aproape de un parc modern, de o zonă comercială amplă, de spații de birouri unde vor activa mari firme. Cartierul va beneficia de infrastructură nouă-nouță, fie că vorbim de drumuri, de poduri sau de zone verzi. Din acest motiv e pont să investiți acum aici. Consilierii Welt Imobiliare dispun de un portofoliu bogat de proprietăți, așa că mai rămâne doar să îi contactați.