Cartierul Gheorgheni va deveni și mai atractiv prin modernizarea Liceului Lucian Blaga și a străzilor adiacente

Diverse
20/06/2023

Cartierul Gheorgheni va deveni și mai atractiv prin modernizarea Liceului Lucian Blaga și a străzilor adiacente

Construit în anii 1960 în estul municipiului Cluj-Napoca, Gheorgheniul a beneficiat de la bun început de condiții de trai superioare, prin numeroasele sale zone comerciale, prin spațiile verzi care brăzdează cartierul, prin parcurile și zonele de agrement suficiente pentru locuitorii acestui areal care cuprinde atât blocuri de 4-12 etaje, cât și străzi de case. 

Vechiul cartier clujean a continuat să se dezvolte în vremurile moderne, zonele comerciale căpătând o nouă scală, fiind scondate de spații de birouri, vechilor parcuri reabilitate adăugându-li-se o bază sportivă, blocurile fiind reabilitate energetic, fiind create parkinguri ș.a.m.d. Iar cartierul continuă să crească, în tandem cu nevoile locuitorilor. 

Recent, municipalitatea a semnat contractul de proiectare pentru modernizarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente, o investiție publică menită a crește atât calitatea infrastucturii școlare, cât și nivelul locuirii, în genere, în cartierul deja apreciat pentru spațiile publice atractive. 

Semnarea contractului de proiectare, în urma unui concurs internațional de soluții, reprezintă unul dintre pașii legali necesari pentru implementarea unei viziuni urbanistice care își propune să găsească echilibrul optim între reabilitarea funcțională a clădirilor liceului, integrarea extinderilor în ansamblul general al zonei și transformarea străzilor limitrofe școlii într-un spațiu orășenesc util și agreabil. 

Potrivit oficialităților, obiectivele acestei inițiative de dezvoltare urbană cuprind:

- Completarea și reorganizarea ansamblului școlar în vederea adaptării spațiilor liceului la principiile educaționale actuale și la exigențele de eficientizare energetică.

- Integrarea în zonă a clădirilor existente și adecvarea noilor intervenții.

- Amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.

- Amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători.

Conform proiectului câștigător al concursului de soluții, ansamblul arhitectural prezent va păstra și valorifica vegetația existentă, consolidând însă legătura cu Parcul Detunata aflat în imediata apropiere și adăugând spațiului public din cartier facilități suplimentare de relaxare în aer liber. Noi piațete vor înlocui actualele parcaje, care urmează a fi mutate în subteran. 

Infrastuctura liceului va fi mai bine conectată în viitor atât cu parcul din partea de est, cât și cu aleile vestice, favorizând calmarea traficului, cu accent pus pe deplasarea velo-pietonală, pe spațiile de joacă și de agrement. O zonă mai sigură din punctul de vedere al traficului, mai verde și mai bine conectată va aduce beneficii substanțiale părinților și copiilor care vor avea un acces pietonal facil spre școală, fără nevoia deplasării cu mașina. 

În prezent, Gheorgheniul este unul dintre cele mai râvnite cartiere, situându-se în topul căutărilor celor care își doresc o nouă locuință, oferindu-le riveranilor toate facilitățile necesare traiului modern: o bază sportivă bine dotată, un centru comercial important, parcuri, zone verzi, și o infrastructură educațională de calitate, care continuă să se îmbunătățească constant. Prețul mediu/mp util se situează în jurul valorii de 2500 de euro în Gheorgheniul care, prin potențialul său, este un magnet pentru investitori.

Dacă doriți să cumpărați, să închiriați sau să vindeți o proprietate în Gheorgheni sau în celelalte zone bine cotate ale orașului, Welt Imobiliare vă stă la dispoziție, prin consilierii noștri profesioniști. Vă invităm să ne contactați!