Cartierul Bună Ziua ar putea deveni mai verde printr-un viitor parc

Diverse
03/10/2022

Cartierul Bună Ziua ar putea deveni mai verde printr-un viitor parc

Un viitor parc în cartierul Bună Ziua a ajuns o prioritate pentru municipalitatea clujeană, care consideră acest obiectiv drept „una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului”. 

Zona rezidențială Bună Ziua, dezvoltată în ultimele două decenii de-a lungul străzii omonime, este una foarte bine cotată din punct de vedere imobiliar, chiar dacă spațiile publice verzi de anvergură lipsesc. În ultimii ani, Primăria și-a îndreptat atenția și spre acest areal, un prim pas pentru sporirea calității vieții locuitorilor realizându-se în urmă cu doi ani, când a fost modernizată infrastructura de transport auto, velo și pietonal și iluminatul stradal.

„Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș”, a declarat recent municipalitatea.

În luna septembrie, a fost anunțată soluția câștigătoare pentru realizarea parcului Bună Ziua. Pentru crearea unui spațiu public de înaltă calitate, proiectele au fost depuse în cadrul unui concurs național de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România (cu sprijinul Filialei teritoriale Transilvania). Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru amenajarea noului Parc Bună Ziua, pentru contractarea serviciilor de proiectare. Parcul, așadar, a început să facă pași înainte în procesul care duce spre edificare.

Potrivit juriului concursului, prin abordarea propusă prin soluția arhitecturală câștigătoare, „parcul devine un important centru de cartier, fragment dintr-un coridor ecologic la nivelul orașului, dar și un instrument urbanistic și peisajer de reparare și/sau de coagulare a unui țesut urban în formare”. Parcul va contribui la desăvârșirea tânărului cartier Bună Ziua, care le va oferi clujenilor nu doar locuințe confortabile, ci și spații publice moderne.

Ce prevede soluția urbanistică, pe scurt:

- amenajarea a 10,7 hectare de-a lungul pârâului Becaș;

- crearea de noi locuri de relaxare și joacă pentru copii;

- alei velo-pietonale, cu puncte de belvedere;

- punți de traversare a cursului de apă;

- un spațiu polivalent pentru manifestări și activități culturale și civice;

- un pavilion secundar (chioșc alimentar cu servire în spațiul exterior și toaletă publică).

Viitorul parc ar urma să pună în valoare, să conserve vegetația deja existentă, dar și să o îmbogățească prin diverse plantații suplimentare de arbori.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul proiectului câștigător,  Parcul Buna Ziua va avea, pe lângă dimensiunea sa recreativă, și un rol funcțional, de sporire a legăturilor pietonale în cartier: „este posibilă deschiderea de legături în țesutul blocat al cartierului, fie între părți ale lui aflate de o parte si de alta a parcului, fie între străzile rezidențiale înfundate aflate pe limitele sale, mai ales pe latura nordică.”

După construirea acestui parc, locuitorii cartierului Bună Ziua vor avea o zonă încăpătoare de relaxare și agrement, potrivită pentru toate vârstele, de la copii, până la seniori. Parcul va crește cu siguranță valoarea proprietăților din zonă, unele deja foarte apreciate. 

O achiziție imobiliară în acest areal este în prezent recomandată având în vedere investițiile publice preconizate. Vă invităm să apelați la consilierii Welt Imobiliare pentru a cumpăra sau a închiria proprietăți în cartierul Bună Ziua, un cartier pe cale de a deveni mai verde, mai prietenos cu locuitorii săi!

Foto: oar.archi