Care va fi impactul pandemiei asupra pieței imobiliare clujene?

Care va fi impactul pandemiei asupra pieței imobiliare clujene? Pandemia pe care am traversat-o până în prezent și-a pus, cu siguranță, amprenta asupra mediului economic în general, iar piața imobiliară, un motor al dezvoltării Clujului, a fost la rândul ei afectată de măsurile luate de către autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Limitarea circulației din timpul stării de urgență a pus în stand-by cererea pentru locuințe, însă din 15 mai oamenii au început să își reia căutările pentru un apartament de cumpărat sau de închiriat, ori pentru o casă. Nevoia de locuire este una care nu poate fi suspendată total de nicio criză, fiind o nevoie fundamentală a ființei umane, pentru care un acoperiș deasupra capului este absolut necesar.

Pandemia ne-a reapropiat pe mulți de casele noastre, care până acum erau similare hotelurilor – plecam dimineața și ne întorceam seara târziu, doar pentru a dormi. Carantina ne-a arătat că cel mai important pentru un om este „cuibul” personal, locul unde se simte acasă, care îi oferă, în vremuri bune, dar și în vremurile grele, confort și adăpost.

Confortul locuinței a început să devină foarte important pentru noi toți, după ce traiul zilnic ne-a fost limitat timp de 2 luni la spațiul dintre cei 4, 8, 12, 16… pereți ai casei pe care o deținem. A devenit tot mai clar pentru tot mai mulți că o locuință spațioasă este o bună investiție, că o terasă sau un balcon sunt neprețuite, că, pentru cei care au fondurile necesare, achiziționarea unei case la curte este o și mai bună investiție, nu numai din rațiuni financiare, ci și de tihnă a traiului zilnic.

Indiferent că va urma sau nu un val doi al crizei epidemice, că va urma sau nu o criză financiară de o amplitudine mai mică sau mai mare, o investiție imobiliară este echivalentă uneia în aur – pe termen lung, nu putem ieși în pierdere, diferența între aur și o locuință fiind cea că o locuință se poate dovedi mult mai utilă. Nu este doar un depozit sigur, ci un depozit de care ne putem folosi, fără a îi scădea valoarea.

O prăbușire totală și de durată a pieței imobiliare clujene nu este posibilă, chiar dacă unii speră, de ani de zile, să se producă pentru a se prăbuși prețurile și pentru a putea achiziționa un apartament mai mare, într-o zonă mai bună, pentru o sumă mai mică. Clujul, înainte de pandemie, era cel mai scump pol imobiliar din țară pentru că cererea era mult mai mare decât oferta, pentru că rentabilitatea unei investiții imobiliare la Cluj era recunoscută unanim, atât de investitori, cât și de cei care se rugau să vină criza (care sperau la o criză doar pentru a putea cumpăra, la rândul lor).

Sectorul imobiliar, legat indisolubil de economia națională, va urma trendul național, dacă acesta va fi de recesiune sau de încetinire, însă, pornind de pe bazele solide de dinainte de pandemie, va recupera, cu siguranță, după ce criza sanitară va înceta, minusurile înregistrate acum.

Și piața chiriilor își va reveni după ce studenții se vor întoarce pe băncile facultăților și ar putea chiar înflori dacă cei care tergiversează acum decizia de cumpărare vor avea nevoie de o locuință până la achiziția mult dorită.

Un studiu realizat de Zillow asupra pieței imobiliare, în timpul epidemiilor anterioare, a concluzionat că deși tranzacțiile de locuințe au scăzut dramatic în timp de epidemie, prețurile au rămas la fel sau au prezentat doar o ușoară scădere – este mai dificil ca prețurile să se schimbe atunci când sunt puține tranzacții. Pe scurt, epidemiile din trecut ne arată că piața imobiliară este pusă în stand-by. Ce urmează, însă, după momentul de stand-by?

Dacă într-o tânără familie s-a născut un nou copil și există o nevoie reală de spațiu în plus, de încă o cameră, momentul achiziției unei locuințe mai încăpătoare nu poate fi pentru mult timp amânat. Un proaspăt student, venit în Cluj la facultate, va avea nevoie de o chirie sau părinții pot decide să îi cumpere un apartament ori o garsonieră, pentru a evita plata unei chirii. O nuntă poate însemna nevoia unui nou început, într-o casă proprie. Iar exemplele de situații concrete în care există nevoia reală pentru o nouă locuință pot continua. Aceste situații nu vor lăsa niciodată ca o blocare a pieței să fie prea lungă sau prea dramatică, fiindcă oamenii au nevoie de case și de apartamente mereu.

Și băncile, oricât de precaute ar fi pe vremuri de criză sau de pandemie, au nevoie de noi clienți care să se împrumute și să plătească dobânzi. Pe timp de criză, clienții ar putea avea nevoie mai mare de creditare pentru achiziții imobiliare și astfel mecanismele financiare vor continua să funcționeze.

Atâta timp cât există o nevoie concretă, ce nu poate fi ignorată, evitată sau amânată la nesfârșit, va exista cerere, iar piața va funcționa, indiferent că traversăm o perioadă de boom economic sau de criză. Locuințele sunt „mărfuri” neperisabile, cărora valoarea de piață le poate oscila pe termen scurt sau mediu, dar care se apreciază constant pentru cei care investesc cu obiective pe termen lung.

Festivalurile Clujului vor reveni, facultățile vor reîncepe, clinicile medicale vor continua să funcționeze, firmele vor atrage în continuare forță de muncă tânără, așa că la Cluj, un oraș care se dezvoltă continuu, chiriile vor continua să fie pe val, la mare căutare, și pe viitor.

Nivelul de activitate din piața imobiliară clujeană va fi, în următoarea perioadă, cel mai probabil, aliniat cu evoluția economică a țării. Clujul însă a fost prins de pandemie în topul imobiliar național, așa că are toate șansele să se mențină pe poziția fruntașă, ca atractivitate pentru investiții, și de acum încolo. De altfel, prețurile, în ultimele luni, au rămas neschimbate, ceea ce întărește faptul că adevăratul „aur”, la momentul actual, este locuința.