Calitatea și siguranța vieții din Cluj, recunoscute în clasamentele mondiale, favorizează piața imobiliară efervescentă a orașului

Diverse
30/08/2021

Calitatea și siguranța vieții din Cluj, recunoscute în clasamentele mondiale, favorizează piața imobiliară efervescentă a orașului

La capitolul „calitatea vieții”, Clujul s-a consacrat drept primul oraș din România, poziție care i-a fost conferită, în ultimii ani, de mai multe studii și clasamente. Potrivit Barometrului Urban național, realizat în urmă cu un an, Clujul oferea cea mai ridicată calitate a vieții din țara noastră, Bucureștiul fiind situat doar pe locul IV. În același clasament, municipiul Cluj-Napoca era considerat cel mai atractiv din țară (fiind urmat de Brașov, Timișoara și București). 

Capitala Transilvaniei ocupa, în 2020, locul I pe podiumul național, din perspectiva condițiilor de viață (acces la servicii, utilități, facilități de petrecere a timpului liber). Toate acestea au fost transpuse, în imobiliare, în cifre ridicate de tranzacții, Clujul fiind orașul din provincie cu cele mai multe vânzări, chiar și pe timp de pandemie.

Recent, conform datelor Numbeo (o platformă care adună date statistice din cele mai importante orașe ale lumii), urbea de pe malul Someșului a primit titlul de „cel mai sigur oraș din România”, ocupând, de asemenea, un foarte onorabil loc 14 la nivel mondial, după orașe importante ca Basel (Elveția), Trieste (Italia), Trondheim (Norvegia), Bern (Elveția), Munchen (Germania), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Quebec (Canada), Taipei (Taiwan) sau Doda (Qatar). În acest clasament mondial, alte municipii din țară se află la o distanță considerabilă față de Cluj-Napoca: Timișoara (pe poziția 30), Brașov (pe locul 48), București (locul 67), Iași (locul 82). 

În secțiunea care ne arată calitatea vieții pentru jumătatea anului 2021, Numbeo plasează Clujul pe locul 103 mondial, conform acestui clasament, în capitala Transilvaniei trăindu-se mai bine decât în orașe precum Madrid, Paris sau Londra. Bucureștiul ocupă, la acest capitol, locul 175, fiind luați în calcul indici precum puterea de cumpărare, siguranța publică, serviciile de sănătate, costul vieții, prețul proprietăților, traficul rutier, poluarea și indexul climatic.

Din punctul de vedere al prețurilor proprietăților la jumătatea acestui an, Clujul este poziționat pe locul 140 mondial, Constanța aflându-se pe locul 168, Brașovul pe 178, Iașiul pe 180, iar Bucureștiul pe 197. Calitatea vieții, atractivitatea orașului, siguranța publică pe care o oferă municipiul se reflectă, așadar, și în prețurile ridicate de vânzare și închiriere

Din perspectiva costului vieții, Bucureștiul ocupă însă locul 403 mondial, fiind urmat de Cluj-Napoca pe poziția 418, în clasamentul Numbeo. Chiar dacă locuințele sunt, în medie, mai scumpe la Cluj, viața este mai ieftină în capitala Transilvaniei decât în capitala țării. 

Toate aceste date statistice înseamnă, în domeniul imobiliar, prosperitate. Într-un oraș în care calitatea vieții este ridicată, care oferă siguranță stradală, servicii medicale și educaționale la înalte standarde, locuri de muncă bine plătite, modalități variate de petrecere a timpului liber, locuințele pentru cumpărare și închiriere sunt foarte căutate, oferind un randament investițional sporit față de alte orașe care nu au potențialul Clujului. 

Potrivit celor mai recente date oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele șapte luni ale anului 2021, Clujul s-a situat pe locul III pe țară ca număr de vânzări imobiliare cu 21043 tranzacții, fiind  precedat de Ilfov (24462 tranzacții) și București (65481 contracte de vânzare-cumpărare încheiate). Numai în luna iulie s-au vândut, în județul Cluj, 3221 imobile (1068 unități individuale, 878 terenuri intravilane fără construcții, 1025 terenuri intravilane cu construcții, 15 terenuri extravilane neagricole și 235 terenuri extravilane agricole), iar începerea anului universitar ar putea impulsiona și piața chiriilor

Pentru cele mai avantajoase tranzacții în orașul recunoscut la nivel mondial pentru calitatea vieții și a locuirii, apelați cu încredere la consilierii Welt Imobiliare! Vă oferim un portofoliu bogat de proprietăți, pentru un cămin confortabil, ori pentru o investiție profitabilă!