Avantajele și dezavantajele locuințelor de la parter

Avantajele și dezavantajele locuințelor de la parter

Înainte de a achiziţiona o locuinţă, probabil că ţi-ai pregătit o listă cu ceea ce-ţi doreşti şi ceea ce nu-ţi doreşti de la aceasta. Pe aceeaşi listă ţi-ai notat deja câteva criterii la care nu vrei să renunţi, spre exemplu bugetul maxim pe care doreşti să-l investeşti, în timp ce faţă de altele simţi că te-ai putea flexibiliza. Un aspect imobiliar care se încadrează în cea de-a doua categorie de criterii este etajul la care se situează imobilul. Dintre etajele la care se situează un imobil, cel mai controversat este parterul, de aceea ne-am propus să identificăm un set de aspecte pro şi contra ale acestuia.

Parter verde

Sursa: www.pinterest.com

Avantajele locuințelor situate la parter

Grădină sau curte? De ce nu amândouă?

Cel mai mare beneficiu de a locui într-un imobil situat la parter, se leagă de posibilitatea de a avea curte, un spaţiu deschis sau chiar o gradină. Multe familii care au copii, preferă un imobil situat la parter care include o curte, deorece le oferă şansa de a-şi personaliza spaţiul exterior, transformându-l, spre exemplu, într-un spaţiu de joacă. În acelaşi sens, vârstnicii preferă parterul care include curte deorece, reprezintă spaţiul ideal pentru o grădină. Un astfel de spaţiu este o oportunitate perfectă şi pentru cei ce iubesc munca în aer liber, cei ce deţin ateliere de lucru sau cei ce lucrează de acasă şi preferă să-şi ,,mute” biroul afară.

Gradina la parter

Sursa: www.pinterest.com

Zgomotul vecinilor

Dacă alegi să locuieşti la parter, poţi fi sigur că nu vei avea vecini dedesubt, deci nu va trebui să-ţi faci griji că vei primi plângeri din partea vecinilor, în legătură cu păşitul zgomotos. Acest aspect este în special important dacă ai copii, care aleargă sau se joacă prin locuinţă.

Scări

Cu toţii avem parte de zile mai dificile, spre exemplu când alergăm dintr-o parte în alta a oraşului întreaga zi, când ne dorim să ajungem cât mai repede acasă, iar urcatul scărilor până la etajul la care stăm pare imposibil. Dacă locuim la parter, scările nu mai reprezintă un impediment. Absenţa scărilor ne poate ajuta în acelaşi timp să ne mobilizăm mai uşor în ceea ce priveşte curăţarea imobilului, prin simplul fapt că ducem mai des gunoiul.

Temperaturi mai scăzute

Nu este un secret faptul că cele mai multe persoane îşi instalează aer condiţionat în imobilul pe care-l achiziţionează, indiferent dacă acesta se află într-o zonă climatică caldă sau cu patru anotimpuri. Verile călduroase ne îndeamnă să căutăm variante prin care să ne răcim locuinţa. Din acest punct de vedere, parterul este o variantă foarte atractivă pentru tineri, familii sau investitori. Pe lângă confortul oferit de temperatură mai scăzută pe care o conferă de obicei parterul în timpul verii, se adaugă în plus confortul unui buzunar mai plin, în locul facturilor la energie.

Dezavantajele locuințelor situate la parter

Senzația lipsei de intimitate

Dacă imobilul în care locuieşti este îndreptat spre stradă, cu siguranţă că la parter vei simţi nevoia să ai draperii sau jaluzele care să acopere ferestrele, din dorinţa de a avea mai multă intimitate. Persoanele care au un simţ crescut pentru intimitate vor găsi parterul mai puţin atractiv, însă tot ele vor fi dispuse să apeleze la draperii, chiar şi cu riscul de a diminua luminozitatea imobilului. Având în vedere tendinţa construirii pe înălţime şi a apropierii dintre ansamblurile de locuinţe, perdelele şi draperiile au devenit o necesitate indiferent de etaj.

Mai puțină lumină

În aceeaşi direcţie cu exemplul de mai sus, lumina este un factor important într-o locuinţă. Dacă dezavantajul lipsei de intimitate poate fi ignorat, aspectul întunecat şi mohorât al unui imobil este trecut rar cu vederea de către oricine. Acest lucru se datorează faptului că o locuinţă lipsită de lumină ne poate influenţa starea de spirit iar lumina artificială nu modifică acest aspect. Soluţia constă în alegerea unui parter aerisit şi cu o orientare potrivită, care să asigure filtrarea luminii pe durata întregii zile.

Parter intunecat

Sursa: www.pinterest.com

Panorama

Destul de frecvent unui imobil situat la parter îi va lipsi complet panorama. Din acest motiv, adepţii teraselor înalte cu panoramă largă, se vor feri cu siguranţă de parter.

Securitatea

Nivelul de securitate al unui imobil situat la parter poate fi un argument atât pro cât şi contra în alegerea făcută. Pe de-o parte, imobilele situate la parter pot fi ţinte mai uşoare pentru infractori din cauza accesului facil în interiorul locuinţei. Pe de altă parte, vizibilitatea crescută a unui imobil situat la parter descurajează infractorii, pentru că o tentativă infracţională atrage uşor atenţia civililor.